perjantai 2. helmikuuta 2018

Työlista vuodelle 2018 - unelmia ja askareita tiedossa

Tämmöisenä leppoisana perjantaina pysähdyin miettimään tulevaa puutarhakautta. Viime kesänä työ vei voimia niin paljon, että en jaksanut omassa puutarhassa paneutua kuin vaatimattomaan ylläpitoon. No uusi ruusumaa tuli tehtyä ja kärhöseinän kasvillisuus uusittua.

Tämä kaunis viinikärhö 'Mikelite' kuoli 2015/2016 talveen.

Töiden lisäksi kesän kurjuus ja kylmyys rokottivat intoa puuhata pihalla. Ylläpitotoimet perennojen osalta lipesivät huonoksi, enkä hyötymaalle kylvänyt muuta kuin perunaa. Valkosipulit oli istutettu jo edellisenä syksynä. Loppu kasvoi rikkaa koko kesän. Huono kesä kaikin tavoin. Syksyllä Maestro jyrsi  koko hyötymaan käytäviä myöten, eli on helppo lähteä taas alusta. Työlistalle menee uuden mansikkamaan istutus tuonne talonpuoleiseen päähän.

Hyötymaa suuruutensa päivinä. Olen pienentänyt viljeltävää alaa, mutta
valkosipulia löytyy edelleen monta penkkiä. Ja aina kattamalla viljeltyä.

Kasvihuone tuotti tomaatteja ja pysyi hyvässä ojennuksessa. Sinne kun ei satanut, ja tarkeni puuhailla koko kesän ajan. Kasvihuone saa tänäkin kasvukautena toivorikkaat tomaatin- ja yrtin taimet. Siellä kasvava viiniköynnös on hankalan suuri, joten en hirveesti surisi jos se vaikka kuolisi. Taitaa olla turha toivo.
Jopa kissat keksivät kasvihuoneen kuivana ja
lämpimänä sadesuojana ja lepopaikkana.

Syksyllä puuhasin paljon kukkasipuleita maahan, joten siinä yhteydessä tuli rikkoja ruokottua. Vastassa ei pitäisi olla hirveää katastrofia kuitenkaan. Kivipuutarhassa kiveystä odottaa vielä se viimeinen alanko polun vierellä. 15 vuotta jatkunut rinteen kiveäminen ja kasvittaminen olisi mukavaa saada viimeinkin loppuun tehtyä. Tämä on kyllä niin monivuotinen haave, etten itsekään taida uskoa sen valmistumiseen :)

Keskeneräinen palanen on ollut työn alla pitkään. Kuva syksyltä 2016.
Homma on edennyt niin hiljakseen, että tuotakin keskeneräisyyttä pitää vankkumattomana olotilana. Voisi viimeinkin asetella taas kiviä reunukseksi, sillä paljoa ei puutu. Kasvualustaa tuossa onkin, joten rikkojen kurissapitämiseksi se vaatii istutusta. Sen voisi suunnitella valmiiksi, sillä ne inspiraatio-ostot puutarhoilta ei ole aina viimeiseen asti mietittyjä ja jälki on sitä mukaa sillisalaattia. Tai onhan sille nimikin - cottage garden tyylisuunta. Eli kaikki sikin sokin ja sekaisin.

Cottage garden tyyliä, eli istutuksia lähes ilman suunnitelmia.


Eli työlistalla kaudelle 2018:
Puiden ja pensaiden hoitoleikkaukset
Kulottaminen, jotta punkit pysyisivät kaukana
Uuden mansikkamaan istutus. Tämäkin piti tehdä jo viime kesänä.
Hyötypuutarhan istutus, kunnostus ja käytävien kattaminen muovilla.
Kivipuutarhan loppuun kiveäminen ja istutukset
Käytävien hoito kivipuutarhassa
Kasvihuone tavalliseen tapaan
Rhodomaan ruokkoaminen rönsyleinikistä
Arbetorumin hiekalla päällystetty kate siivottava rikoista.

Ruusut on olleet palkitseva elämys ja seikkailu. Kuvassa 'Baronesse'.

Uudet istutukset on pohdinnan alla. Särkän perennataimisto tarjoaa vuosittain inspiraatiota, vaikka onnistuisinkin pysymään nettikaupoista kaukana. Ryhmäruusuille varatusta alueesta on kolmannes mustan muovin alla odottamassa. Tässä pohdiskelen, että pitäisikö varalta tilata jotain ruusuja. Talvi on tähän mennessä ollut armollinen, mutta kevät on vielä edessä. Se tappaa usein tehokkaammin kuin talvi. Uusien ruusujen tilaaminen on vielä ajatusvaiheessa, mutta aikaa kyllä on asian pohtimiseen. Ehkä olisi viisasta odottaa kuinka entiset ruusut on talvehtineet, ennen kuin alkaa hulluttelemaan lisätilauksen kanssa.

Suloinen 'Rotilia'.

Oikein mukavaa viikonloppua! Onko sinulla tapana tehdä työlistaa itsellesi?

23 kommenttia:

 1. Työlista olisi varmaan hyödyllinen, Tita, mutta eipä tule tehtyä. Teen hommia miten sattuu tai jätän tekemättä. :)
  Ihana tuo kissasi kasvihuoneella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä teen aina listan, mutta joka vuosi jokin (ikuisuus)projekti jää tekemättä. Mutta tavoitteitahan voi aina asettaa :)

   Kissa on kuvattu raollaan olevasta kasvihuoneen ovesta. Siellä ilmasto-olosuhteet oli kissan mielestä kohdallaan.

   Poista
 2. Tuollainen työlista on h6vä, ja sitähän voi kaikessa rauhassa suunnitella talvisaikaan. Silloin se on niin rentouttavaa puuhaa.
  Täällä meni viime kesä paljolti samoin kuin sinulla - työ vei viimeisetkin voiman rippeet eikä ehtinyt eikä jaksanut paneutua pihaan täysillä. Kylmä oli - yksi ainut hellepäivä 23 astetta. Onneksi tosiaan kasvihuoneessa tarkeni.
  Toivottavasti saat kauniin kivikkorinteen pian valmiiksi ja pääset toteuttamaan uusia haasteita.
  Juu, työlistan suunnittelen vain välttämättömien kohdalla, aikajärjestyksessä ihan vain muistutukseksi itselle ettei vain unohda tehdä jotain. Sekin on minun kohdallani mahdollista.
  Kiva oli lukea postaustasi. Oikein mukavaa helmikuun jatkoa sinulle Tita 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta voi tulla lista, mitä jää tekemättä :D Keväällä sitä on kyllä niin intoa pinkeänä, että pitää silloin yrittää takoa kun rauta on kuumaa. Kesän mittaa sitä leipääntyy vähintääkin nurmikon jatkuvaan leikkaamiseen.

   Ja kiitos - tämä helmikuu on alkanut sangen aurinkoisissa merkeissä. Laitoin jo kauppalappuun aurinkovoidetta tuhdilla suojakertoimella. Hanget hohtavat.

   Poista
 3. Minunkin pitäisi saada aikaiseksi tehdä jonkinlainen työlista. Helpottaisi hommia kovasti :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottaa se, kun on jokin runko pohdittuna työlistan muodossa. Vai kai sen pitäisikin olla harrastuslista...

   Poista
 4. Minusta työlistojen tekeminen on hyödyllistä, vaikka listan kohdista yksikään ei edes toteutuisi. Listoja tehdessä tulee asioita pohdittua ja monet suunnitelmat alkavat selkeytyä. Kaikki eivät kerta kaikkiaan ole listaihmisiä, eikä tarvitsekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä kyllä kiteytit listojen idean ytimekkäästi, kiitos siitä! Listojen avulla voi myös aikatauluttaa asioita tärkeysjärjestykseen.

   Poista
 5. Onhan se hyvä tehdä suunnitelmia. Voi itselläkin olis hirveesti muka tehtävää, mutta.... Toisaalta "työlista" kuulostaa todella työltä, muistahan nauttia myös puutarhastasi ja ottaa rennosti. Nämä kesät menee niin nopsaan ja säistä ei tiedä kukaan mihin suuntaan alkavat muuttua. Kesät eivät ole enää kuin ennen.
  Sanoisin että kyllä tuossa cottage garden penkissä on selvää suunntelmallisuutta, korkeat kasvit takana ja matalat edessä. Itse ostan vain yhden, korkeintaan kaksi samaa laatua ja sitten penkit on sillisalaattia :D Sitten jaan niitä mitä pystyy helpolla jakaa, tai kasvatan siemenistä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, Maatuska. Viime kesän listat menivät melkosestaa käsittelemättömänä roskiin. Useimpiin asioihin vallitseva säätila asetti esteet. Eli vapaa-ajalla säät olivat kylmiä, märkiä ja kurjia. Ei siinä innostu. Mutta listoissa on kätevää siirtää edellisenä vuonna tekemättä jääneet uuteen listaan :)

   Poista
 6. Minun tulee tehtyä työlistoja hyvin harvoin. Mieheni tekee niitä sitten minunkin edestä ja jopa ihan ärsyttävyyteen asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en minäkään välttämättä tykkäisi, jos joku listaisi minulle tekemisiä - ainakaan kotioloissa.

   Poista
  2. Selvyyden vuoksitäytyy kertoa, ettei mieheni minulle työlistoja laadi, vaan itselleen. Ilmaisin asian vähän huonosti.

   Poista
 7. Olen kova tekemään listoja, mutta en sitten muista niitä välttämättä noudattaa. Ei se mitään, sillä listojen tekeminen on kivaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä liimaan oman listani yleensä jääkaapin oveen. On kivaa viivata sieltä yli aikaansaannokset. Tuskin koskaan kaikkea listaan kirjoitettua tulee tehtyä, mutta kivaa se on suunnitella edes mukavia juttuja.

   Poista
  2. Tiedän millainen nautinto on viivata yli tehty työ :)

   Tulin taas tänne kun pitää hakea se haastejuttu. Tulossa siis on :)

   Poista
 8. Kivoja kivireunuksia ja cottage garden- tyyliään on ihan jees ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Kaikki vihreyttä ja kukkia pursuavat kuvat on kivoja katsoa talven aikana. Kaikki näyttää hyvältä :)

   Poista
 9. Listoja en juurikaan koskaan harrastele, edes kauppalistaa. Yhden listan aina talvella kuitenkin teen - hankintalistan ihanuustaimista! Sitä keräilen hiljalleen, kun näen jotain ihanaa ja mitä sitten alkaa tekemään mieli! Ihanuustaimien nimiä ei sovi unohdella, ettei taimikaupoilla tulisi niin paljoa heräteostoja (vaikka tulee niitä joka tapauksessa aina).

  Listasi on ihailtava, ei ollenkaan mahtipontinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Must-have kasveista onkin nautinto tehdä listaa. Jokainen yliviivaus listasta kertoo, että on löytänyt aarteen.

   Ensi talvena tarkastetaan, mitä jäi listasta pois, ja vastaavasti mitä uutta sinne väliin putkahti.

   Poista
 10. Minä en harrasta listoja muuta kuin omassa päässä pysyviä ja eläviä. Ensi kesä on ylläpitoa ja yhden uuden istutusalueen aloitusta ja rinnepuutarhaa kasvitan lisää. Siinä tekemistä jo ihan riittävästi.
  Mahtavan kokoine kasvimaa teillä on ollut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä merkillistä, että joka kesä tulee kutenkin rakenneltua jotain uutta. Tai vähintääkin entisen uudistusta. Aina riittää hommaa kuitenkin.

   Tuosta koosta on kolmannes jo perennoilla ja mansikalla. Ei enää tarvitse hurjan suurta hyötymaata, joka onkin sangen työläs hoidettava.

   Poista
 11. Puutarhainnostuksessa on se sudenkuoppa, että tekee alueista liian laajoja, kun tahtoo lisää sitä ja tuota ja vielä vähän... eikä niitä sitten jaksa enää kunnolla hoitaa. Minulla ainakin "menee hermo". Toiset osaavat ottaa rennommin, hyvä niin.

  VastaaPoista