lauantai 24. helmikuuta 2018

Lööppien kertomaa

Iltapulujen uutisointi on lööppien kerjäämiä klikkauksia. Sää on mitä todennäköisin klikkiviehe, kuten Iltalehti tänään todistaa. Sen mukaan on talvisodan väärtit pakkaset. Ai jaa.

Aurinkoa ja -14 tyyntä pakkasta.

Viime yönä meni pakkasennätys uusiksi. Lukema on nyt -24,3. Toinen mittari kauempana pellon puolella rekisteröi -28,1. Tuo eka mittari on ollut vuosia se "virallinen", mutta suojaisen sijainnin vuoksi siinä on kauniimmat lukemat. Vuosien seuranta perustuu kuitenkin tuohon ekaan mittariin.

Kuutamohorensialla (Hydrangea praeox) kukinta kestää tosi pitkään :)
Minun henkilökohtainen kokemukseni on noin 50 vuotta, ja siihen totisesti mahtuu monenlaisia kelejä joka vuodenaikaan. Muistan oikein hyvin 80-luvun tiukat, viikkoja kestäneet pakkaset. Silloin puettiin kouluun menessä suurin piirtein koko vaatekaappi päälle. Tarjettiin sitttenkin, kun koitettiin olla oikein keskellä vaatteita.

Huurteisen kylmää, mutta ihanaa.
Onko toimittajakunta vieraantunut pitkistä kalsareista ja toppavaatteista? Tuntevatko he vanhat kunnon villasukat? Pakkasen lisääntyessä vaatekerrosten määrää ekstrataan. Näissä pakkaslukemissa kerroksia on minulla kolme, ja olo on oikein lämmin ja mukava ulkoillessa noin tunnin lenkkejä koiran kanssa. Asun viimeistelee kaulahuivi, joka suojaa leuan kärjen ja niskan.

Liikkuminen luonnon kauneudessa on ravintoa sielullekin.
Viimeiset viitisen vuotta on ollut mielestäni "epätalvia", jolloin pakkasjaksot (yleensä helmikuussa) ovat lyhyitä ja loivia. Tästä on seurannut mm. erilaisten kasvituholaisten ja muiden ötöjen leviäminen tänne pohjoiseenkin. Vielä 10 vuotta sitten ei ollut havaintoja lehtokotilosta tai punkeista. Nyt ne ovat täällä harmina.

Piikkiaralia eli Aralia elata odottaa kevättä. Odotan sen vimeinkin kukkivan!

"Epätalvet" ovat tarjonneet myös mahdollisuuksia venyttää vyöhykkeitä. Silti Ranskan Rivierallakin tulee aika ajoin tappopakkasia, jotka teloittavat alueen palmuja. Niin täälläkin tulee takapakkeja, jolloin menetetään hartaasti kasvatettuja lajeja. Eikä tarvi hakea sen kauempaa, kun talvi 2015/2016. Silloin tuli pakkaset väärään aikaan lumettomaan ja märkään maahan. Kärsijöinä oli enimmäkseen ohutjuuriset perennat sekä ikivihreät kasvit. Puut ja pensaat kestivät yllättävän hyvin.

Auringon laskiessa suuntaankin nyt lenkille Riekon kanssa. Kerroksia on vaatteissa, jotka ovat väljiä. Pakkasta on -13 asteen tuntumassa, eli kivat ulkoilut tiedossa.

-15 tietämillä välillä nostellaa tassuja, mutta muuten tarjetaan hyvin.


Pysy lämpimänä, nauti talvesta ja ulkoilusta! Leppoisaa viikonlopun jatkoa :) Aurinko kuitenkin lämmittää päiviämme mukavasti!

22 kommenttia:

 1. Juu, samaa mieltä noista höpöhöpö- sääuutisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki ne termit seksihelteistä jne. osoittavat jotain alkeellista sananäppäryyttä toimittajilta. Tosiasioista ei niin väliä :D

   Poista
 2. Samaa lööppikamaa käsiteltiin tänään meilläkin. Ehkä noita juttuja kirjoittavat 90-luvulla syntyneet toimittajaharjoitteljat, jotka pukeutuvat läpi vuoden rikkinäisiin farkkuihin ja nilkat paljaiksi jättäviin tennareihin. Ärrältä haettu kahvikuppi kourassa ja iPhone toisessa näpytellään sitten jotain mukavalta tuntuvaa ilman minkäänlaista taustatietojen selvittämistä. Samaa tasoa näyttää olevan uutiset laidasta laitaan, ei ainoastaan sääjutut. Tärkeintä, että otsikko myy, sisällöstä ei niin väliä.
  Muisteltiin juuri talvia 85-87, jolloin pakkasta riitti 25-30 astetta viikkotolkulla. Silloinkin ulkoiltiin, kuten tehdään nytkin. Laitetaan vain vähän enemmän vaatetta, kuin kesähelteillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nämä lööpit on niin övereitä, että oikeastaan ei huvita, vaan ärsyttää. Uutisointi on muutenkin kokenut jonkin sortin agenda-värityksen, ettei enää usko yhtään mihinkään lukemaani. Se on sitä kriittistä medianlukutaitoa.

   Nuorison suhteen olen katsellut pitkin silmäyksin, että miten hitossa nuo pakkasessa pärjää. Muistan kyllä itsekin, kun tyyli oli se tärkein. Mutta tarpeeksi pakkasta saa tyylin merkityksen himmenenmään, ja järjen voittamaan. Toivotaan siis rivakkaa pakkasta lisempää! Nuorisolla siitä järki kasvaa :D

   Poista
 3. Joka vuosi ihmetellään ensin lumetonta joulua ja seuraavaksi kovia pakkasia :) Samat teemat puhututtaa vuodesta toiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä se taitaa mennä. Sääotsikot vain ärsyttää eniten.

   Poista
 4. Nykyysin revitähän nii hyytäviä otsikoota milloo mistäki mitättömyyrestä.
  Meille tuli kans uuret pohojat -26.4. Ohan tua ny jo aika likellä -40 astetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään sun huumorista, Navettapiika :D
   Tässä on muutama päivä vähän kylymempää, mutta aurinko lämmittää kevättalviseen tapaan päivät ihan mukaviksi. Enkä minä öisin kovinkaan paljon juoksentele ulkona.

   Poista
 5. Tänään oli kiva juosta 17 asteen pakkasessa. Hiki tuli silti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringon laskiessa oli -14 pakkasta. Hyvin huilaisi potkukelkka, ja tosiaan hyvinkin lämmin tuli kolmen kilsan lenkillä. Asteet on asenne- ja pukeutumiskysymys vain.

   Poista
 6. Meilläkin mittari putosi -27 asteeseen, mutta vielä on pitkä matka hurjiin lukemiin. Muistan nuo -80 luvun pakkastalvet, vaatetta vaan enemmän päälle ja isä vei autolla kouluun, ei tarvinnut silti kävellä kylmimmillä keleillä.
  Me rakensimme taloa 1997 ja silloin mittari putosi -39 asteeseen. Rakennuksella oli silti lämpimämpää kuin vanhalla talolla!

  VastaaPoista
 7. Kaikkia muistoja ei aikakaan kultaa, ja nuo 80-luvun pakkaset säilyvät jäätävinä muistoissakin. Nyt ilmatieteenlaitoskin antaa pakkasvarotuksia koko Etelä-Suomeen, kun pakkanen laskee -20 asteen tietämille.

  VastaaPoista
 8. Taas on sinulla niin kauniita talvikuvia! Riittävästi vaatetta päälle ja ulos puhtaaseen kauniiseen luontoon (: inkeri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inkeri! Hyvin tarkeenee toppavaatteilla ja kasvot huivilla suojattuna. Kun jalat ja kädet on lämpimät, niin tarkenee koko muukin kroppa.

   Poista
 9. Asiaa kirjoitit. Minä satun oikein hyvin muistamaan 80-luvun pakkastalvet, ne olivat ihan oikeasti aika karua siedettävää. Ja muistanpa ihan elävästi, miten tuntui oudolta mennä ulos kun pakkanen oli laskenut alle kymmenen, oltuaan viikkotolkulla -24° -tasolla, hiki tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka talvi, jos on ollut -30 asteen pakkasia, ja lauhtuu sen 15 pykälää, niin on tuntunut helteeltä. Tätä ilmiötä ei nyt viiteen vuoteen ainakaan ole ollut. Mutta "miesmuisti" on reippaasti yli viis vuotta siis.

   Poista
 10. Jutuista on puute ilman muuta, jos lööpissä sää on ihmetyksen aihe. Nyt on kunnon talvi, lunta ja pakkasta - mitä siinä on ihmettelemistä. 80-luvulla siis helmikuussa -86 pakkasta kesi kuusi viikkoa, en päässyt esikosen kanssa ulos kun oli niin kylmää ja -88 tammikuussa tuli ensin viikko lunta hermeettisen paljon ja siiten pakkanen. Asuttiin rivitalossa silloin ja lunta oli niin paljon ettei ikkunasa ulos nähty. Ei ollut lööppejä silloin...talvi on talvi ja ihan normaalia jos on lunta ja pakkasta. Nyt on oikea talvi ja toivottasti saamme oikean kesän myös!

  Pysytään pirtissä ja nautitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulin reissusta Tampereelle, ja ensimmäisenä nykäsin toppakamppeet reissukamppeiden päälle ja painelin lenkille Riekon kanssa. Pakkasta -17 ja tarkeni.

   Näiden edellisten epätalvien jälkeen on tullut ihan susikurjia kesiä, joten oikeasti toivon optimistisesti näiden pakkasten jälkeen aurinkoista ja lämmintä kesää. Optimisti on onnelllinen, mutta pessimisti ei pety.

   Pirtissä humisee leivinuunin tulet, ja olohuoneesssa takka rätisee samassa puuhassa. Pian on lämmin.

   Poista
 11. Jotakuinkin normaal talavi meillä. Tul myöhään ja tää on erikoista, jotta vielä tähänaikaan on näin pitkä pakkaskaus, ei lauhtumista oo luvassa! Lunta on ollu joskus vyötäisii myöten ja muistan kaheksankymmentäkuus ol vappuna hiihtokilipailut Haapasalamen koululla ( meijän lakkautettu kyläkoulu). Myö on hyödynnetty pakkasii, Ollaan sulatettu huushollin pakasteet, ja Pekka on halakasukirveellä halakonu koivuja polttopuuks. Näihin töihin on passelit kelit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun poikkesit ja kommentoit, Ulla! Siellä Karjalan puolessa ei lumen vähyydestä ole yleensä talvisin puutetta, ja kesäisin saatte helteitäkin helpommin kuin täällä rannikolla. Siis roppakaupalla enemmän - oli se sitten laatua mitä hyvänsä!

   Kiitos vinkistä - voisipa täälläkin pakastimet sulattaa. Se tietää aina kanoille lystiä, sillä joka kerta sieltä löytyy jotain turhan pitkään unohduksissa ollutta.

   Poista
 12. Tuota samaa olen miettinyt, että kuinka "hyvää" pakkaset tekevät ulkomaisille tuholaisille? Entä citykanit? Onko kellään riesaa niistä, vai onko ne hävitetty sukupuuttoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti hyvä lumikerros suojaa tuholaisiakin. Taistelu varmasti jatkuu. Citykanit rajautuvat käsittääkseni etelään, meillä nautitaan vain piharusakoista.

   Poista