tiistai 14. marraskuuta 2017

Maailma on niin kaunis!

Nyt pitää lainata Vexi Salmen sanoitusta:

"Maailma on kaunis ja hyvä elää sille,
jolla on aikaa ja tilaa unelmille
ja mielen vapaus
ja mielen vapaus."

Aamulla lumihiutaleet olivat tarttuneet jokaiseen mahdolliseen pintaan
kuorruttaen maiseman pumpuliseen suloisuuteen.

Aamulla lähdin ennen heräämistä ystävän hevosia hoitamaan. Olipa mukava mennä aamu-uniseen talliin, tervehtiä kahta vanhaa turpavärkkiä ja käynnistää hevosten aamu rapsutuksin, sokeripaloin ja harjauksin. Evästäkin tarjoilin, ja vein terapiaturvat ulos nauttimaan sarastavasta aamusta. Sen jälkeen oli vuorossa luovia töitä, eli hevosten yksiöiden siistiminen asialliseen kuntoon. Välillä poikkesin talon puolella aamukahvillakin. Hevosetkin nauttivat lumesta. Elvis 26 vuotta kulki tarhaan korskein askelin, mutta höyhenenkeveästi narustaan kertaakaan nykäisemättä. Ihana pappapolle! Ikä näkyy vain vähän painuneessa selässä ja päästä. Mieli on edelleen virkeä ja terveyttäkin riittää. Harvinaista amerikkalaissukuiselle ravurille.


Kotona aamulenkki Riekon kanssa. Idyllinen maisema!

Rieko the Riesa pääsi aamun valjetessa metsälenkille. Lumi oli siitäkin niiiiin hauskaa. Varsinkin kun teki suojalumesta lumipalloja, ja heitteli niitä kopiksi  hyppypomppuoravalle. Tuollaisen reilun puolivuotiaan aussin toimintarmoa voi luonnehtia lähinnä rasittavaksi. Sitten sille taas nauraa.


Joulukuusen alkuja ja lenkkikaveri Hössö the Great metsän siimeksessä. Miten
tämmöisiä vauhtiveikkoja voi pitää kerrostalossa? Onneksi asutaan maalla
mittaamattomien lenkkimaastojen äärellä. Aktiviteettia jos toistakin tarjotaan.
Lumi narskui jalan alla, metsä tuoksui ja kaikki oli  niin pumpulin pehmoista. Rakastan itsekin metsissä kulkemista, ja vuodenaikojen vaihtelu tuo aina jotain uutta aisteille. Tänään se oli lumen narina jalan alla ja valkeat maisemat. Sielu kiittää. Oli kaunista!


Naavan ja lupon määrä on lisääntynyt ihan valtavasti!

Metsä on melkein karvainen naavan ja lupon roikkuessa pitkinä partoina. Nyt on kolme kosteaa kesää takana, mikä lienee hyödyttänyt sammalten lisäksi naavaa ja luppoa. Ne ovat kasvaneet ihan valtavasti. Minusta ne ovat hirveän viehättäviä roikkuessaan puiden oksilla. Niiden sanotaan indikoivat puhdasta ilmaa. Mutta niitä voisi tuijotella vaikka kuinka pitkään, varsinkin vesipisaroiden  kyynelehtiessä niiden helmoissa.


Oranssimarjainen pihlaja ei kelpaa linnuille.

Maailma oli niin ihanan kaunis juuri tänä aamuna, räntäisten lumihiutaleiden laskeutuessa rauhassa maahan tai takertuen puiden oksiin. Lehdessä olevia puskia pudistelin taakan alta pystyyn. Innostuin sitten kiertämään runkosuojia ja verkkoja puuvartisten ympärillekin. Lämpökompostorininkin tyhjäsin ja siivosin kanalan. Kaikki leppoisassa käppäilyhengessä ilman suorituspakkoa. Hyvä päivä tänään!


Jokipahasemme peilinä maailmalle.

Ruusumaan äärellä pohdin tovin - lisäisinkö vielä kerran tyvimullitusta? Niin paljon riippuu talven tulosta, miten ruusumaata suojataan. JOS nyt tulisi edes 10 senttiä lunta, joka pysyisi noin pääsääntöisesti - niin muuta suojausta ei juuri tarvittaisi. Merivesi on edelleen noin +3 asteista, eikä hyytäviä pakkasia ole  näkyvissä. Ennusteiden mukaan on hiljaa alenevia asteita - siis juuri sitä parasta mahdollista talven tuloa. Lisää lunta on luvassa perjantaina.


Ruusumaa tyvimultauksineen ja lumisine talvisuojaturvesäkkeineen.

Kanadan- ja ryhmäruusujen suojana parasta olisi kunnon lumipeite. Koska se on syystalvesta harvinaista täällä rannikolla, niin on pakko keksiä jotain korviketta. Olen testannut tyvimultauksen lisäksi katteita. Kuivana syksynä (kuten syksy 2016) lehtisilppukate käy, koska silloin se säilyy ilmavana eli eristävänä. Jos sataa, niin lehtisilppu liiskautuu tiiviiksi ja eristämättömäksi turhakkeeksi. Sammalia olen käyttänyt juuristoalueen suojana vuosia muille aroille talvehtijille, kuten magnolioille ja häävimmille vaahteroille hyvällä menestyksellä. Ruusumaassa testasin viime talvena, mutta ihan selkeää "sammal on tosi hyvä talvisuoja" leimaa en saanut. No ruusut taisivat kärsiä eniten kyllä liian aikaisin poistetusta talvisuojauksesta. Toiste en tuota erehdystä tee. Kevät oli pakastekuivaava, jolloin talvisuojaukset olisivat suojanneet ruusun versot. Nyt meni aika lailla juurta myöten lähes kaikki. 

Tänä talvena kokeilen talvisuojaturvetta. Se on ihan uusi tuttavuus. Testaan sen eristeominaisuuksia suojaamalla osan ruusuista sillä. Vain sillä tavalla saan verrokkeja suojauksen toimivuudesta. Minun intohimoni on löytää aroille ruusuille konsteja selvitä V-vyöhykkeen haasteista. Lopputuloksesta voi olla iloa monelle muullekin innokkaalle ruusuharrastajalle miksei eteläisemmillekin vyöhykkeille.

Valoa viikkoosi - lumella tai ilman!

20 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus hevosista koirien kautta ruusuihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatus taisi hivenen pomppia :) Sen siitä saa, kun varjona on hyppypomppu aussi.

   Poista
 2. Kauniisti kirjoitat, hyvän mielen postaus. Kiva lukea, tulee itsellekin hyvä mieli.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä kauniista postauksesta. Teillä onkin jo runsaasti lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pysyvää lunta toivoisin iloisen mielen ja ruusujen vuoksi! Tänä aamuna vastassa olikin pikkupakkanen. Ja maa on edelleen valkea.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Se virtaa hiljalleen entiseen malliin. Rakastan niin sen kuvajaisia, jotka valokuvissa tulee hienosti esille. Silmällä niitä ei aina niin huomaakaan.

   Poista
 5. Hienot kuvat. Vaihtaisin niin mieluusti lumisen maiseman tähän täällä olevaan harmauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti teidänkin nurkille tulee pian lumihuntu. Harmauden jälkeen se on kuin valoa.

   Poista
 6. Hieno kirjoitus ja muistutus siitä, että onni ja ilo tulee useimmiten hyvin arkisista asioista. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhlaan on harvoin aihetta, mutta arki on läsnä joka päivä. Ilon ja onnen hetket ovat pieniä jyväsiä arjen virrassa. Niitä kannattaa katsoa tarkoin.

   Poista
 7. Teillä onki jo kivasti lunta. Meillon piäni kuurakerros vasta. Jokikuva onku taulu. Erestakaasi sahaavat lämpötilat kyllä vaikeuttaa talavisuajaturpehen oikiaa laittoaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvisuojaus on päteville sääennustajille helppo laji. Meille tavallisille se asettaa pähkäilyjä. Keväällä nähdään, kuinka lopulta kävi.

   Poista
 8. Niin kaunis postaus, ihana teksti ja kuvat♥ Kyllä on kaunista kun on pikkuisenkin lunta maassa! Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päde! Lumi on syksyllä niin odotettu ja toivottu. Maaliskuussa sen satamista yksinkertaisesti vihaa kevättä odottaessaan.

   Poista
 9. Hyvin kauniita lumikuvia ja ihana hyvän mielenpostaus kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämässä on pieniä ihanuuksia, joista lumi ei ole vähäisin näin syystalvesta.

   Poista
 10. Olisipa niin ihanaa aloittaa aamu harjaamalla hevosia ja antamalla pikku herkkuja unisille kavereille. Hienoja tunnelmakuvia!

  https://vaylantyar.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos visiitistä ja kommentista Väylän Tyär! Toivotan menestystä messuilulle Oulussa!

   Poista