perjantai 3. marraskuuta 2017

Haikeena ja helpottuneena, eli sekalaisia tunteita

Tänään oli viimeinen työpäivä Raahen kaupungilla. Olo on tosi haikea, mutta samalla helpottunut. Sain mitä ihanimman kesäduunin koristaa kukkasin omaa kotikaupunkiani. Sain siistiä katupuita, istuttaa uusia kaupunginosia ja peruskorjata hunigolla olleita puistoja. Sain istuttaa kesäkukkia,  hoitaa ja huoltaa niitä koko kesän. Sain suunnitella uusia istutuksia ja toteuttaa niitä. Sain viilettää koko kesän parhaaksi näkemälläni tavalla, ja työn jälki sai rutkasti kiitoksia kaupunkilaisilta. Oli kuulkaa vietävän hieno kesä!

Ruusuja ihanalle kesätyöpaikalleni!

Kiitoksia esitän Raahen kaupungin suuntaan. Sain oman pienen budjetin ja vapaat kädet tehdä sillä positiivista kaupunkikuvaa. Silmät loistaen priorisoin tärkeimpiä kohteita, ja kävin niiden kimppuun suurella ilolla. Tiedättehän - kun intohimolla tekee - syntyy jälkeäkin. Oi että nautin!

Itsenäisyydenpuisto kesäkuussa 2017
Ensimmäisenä iskin talikkoni Itsenäisyyden puistoon. Siellä on Suomen (ja varmaan koko maailman) ainoa Urho Kekkosen näköispatsas. Aikoinaan tuossa on ollut muotopuutarha, mutta jäljellä oli pahoin ränsistynyt aronia-aidanne ja huonosti voivat nurmikaistaleet muotopuutarhan tilalla. Ankeaa.

Puiston toisella puolella on kunnian arvoisa Raatihuone. Ja töissä kaivurin
ohjaimissa oikea helmi. Osaava mies puutarhahommiin ja hiivatin hyvät vehkeet!
Minä pyllistelin puistossa vuoroin Kekkoselle ja vuoroin kaupunginjohtajalle ;)

Kaivettiin muotopuutarhan jäänteet esille, tuotiin uusi multa ja laitettiin käytävät kuntoon. Tein istutussuunnitelman, jonka sain toteuttaa. Nyt se kasvaa ja tuuhistuu vuosien varrella

Takana on havuryhmä pilarikatajaa (katajainen kansa seisoi presidentin takana)
tuiviota, pesäkuusia ja rantavehnää keventämässä. Havut tuovat myös talvivihreyttä.
Sivuilla on sinivalkoiset perennaryhmät ja edessä kesäkukkia sinivalkoisin,
vuosittain vaihtuvin teemoin.
Patsaan ympärille istutin koivuangervo 'Island'ia, ja syskyllä tungin rutkasti narsisseja, helmililjaa ja tulppaaneja sekä laukkoja tuomaan kevääseen väriä. Olisikohan jopa 15-20 vuotta siitä, kun aiemmin Raahessa olisi istutettu kevätsipuleita? Olin tyytyväinen aikaansaannoksiini. Yksi keskeinen puisto on potkaistu taas kukkeaan eloon!

Seuraava suurempi projekti on Kari Juvan veistospuisto. Se on perustettu taiteilijan huomattavalla lahjoituksella, ja Raahen oman suuren taiteilijan Jari Janssonin ahkeralla myötävaikutuksella. Patsaat tulivat ja taiteilija itse toivoi niiden kehystämistä perennoin. Tuli säästövuodet, eikä asia edennyt. Veistospuisto on aivan Itsenäisyydenpuiston vieressä, joten koko kesän mulkoilin Rantakadun toiselle puolelle. Tuo puisto pitäisi saada istuttaa!

Hienoja taideteoksia, mutta niitä kehystävä kasvillisuus huutaa puuttumistaan!
Taustalla samainen Raatihuone, kuin aiemmassakin kuvassa - eri vinkkelistä.

Oikeasti todella upeat veistokset nököttävät harmillisen tylsällä nurmialueella. Se ei kutsu sisään puistoon tutustumaan. Nyt syksyllä tuo samainen velhonäppikaivurikuski Janne ja oikea kätensä "Villen" kuski Pena pistivät pyynnöstä ranttaliksi kaivaen ja mullaten istutusalueet jokaisen patsaan ympärille. Minä tein suunnitelman kasveista - ja keväällä istutetaan! Tämä on vain niin parasta - rakentaa viihtyisiä viherkeitaita kaupunkilaisten iloksi! Reilut 700 perennaa ja syksyllä istutetut 3500 sipulia kukittavat tätä puistoa vielä hienosti!

Neito Karjalan - tämän kuvan voisi omistaa kyllä Hirnakalle!
Patsaat ovat upeita - nautin niiden teemasta  kovin. Taiteilija on selvästi tykännyt naisista :) Ja hevoset ovat minullekin rakkaita. Hyvin alkuvoimaisia teoksia ovat - niitä on ollut kiva katsella ja miettiä, mitkä kasvit toistavat teoksen sanoman muotokieltä. Huikean antoisa kokemus laatia juuri oikeat kasvit tukemaan teoksen tunnelmaa.

Flamenco - tämä teos haluaa kehyksikseen punaisia ruusuja.
Istutan kanadanruusu 'Henry Kelsey'tä. Ja koska tanssja on
selvästi raskaana, niin vaaleanpunainen 'Sointu' tulee viereen
komppaamaan mielikuvitusmatkaa teoksen sisimpään.
Olkoon se siis tyttölapsi :)
Millenium MM2000 on tämän teoksen nimi. Tarjolla juurelleen
on yhtä dramaattista syyskimikki Brunettea ja limeä kirjopuntarpäätä.
Kehyksenä punalehtistä heisiangervoa 'Coppertina'
Suunnitelman puiston istutuksiin olen tehtyt. Vihreää valoa näytetään ensi kesän istutuksillekin kustannuslaskelmien jälkeen.Olen siitä hyvin onnellinen!

Työsuhteeni Raahen kaupunkiin alkaa näillä näkymin taas 16.4.2018. Tämän väliajan käytän opiskelemalla puistopuutarhuriksi Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen opinnoissa. Näyttötutkintoihin perustuvassa opiskelussa tunnistetaan osaaminen käytännön töiden kautta näyttötutkinnon perusteiden mukaisesti. Opiskelu perustuu osaamiseen, eikä luennoilla istuttuihin tunteihin eli kertyviin opintoviikkoihin. Tykkään tästä järjestelmästä!

Perhe

Asioilla on kääntöpuolensakin - tietenkin. Oma puutarha jäi minimaalliselle hoidolle. Sain kuitenkin uuden ruusumaan tehtyä, samoin elvytettyä kuolleen kärhöseinän. Hyötymaa kärsi kaikkein eniten, mutta syynä oli sikasurkea kesä. Ihan turhaa olisi ollut maissin avomaakasvatus - toki moni muukin. Hyötymaa kantoi valkosipuli- ja perunasadon. Siinä oikeasti kaikki. Kasvihuone tuotti tomaatteja ja chilejä. Ei ole paljoa varastoitavaa talveksi.

Täysikuun taikaa alkaa olla taas. Katso ja nauti!
Nyt minä orientoidun hetkeksi huokaisemaan. Laitan loput valkosipulin kynnet maahan, samoin kevätkukkasipulit. Sitten vähän huilaan - ehkä pari päivää. Tauon jälkeen naputtelen määrätietoisesti opiskeluni vaatimat dokumentit. Ja elämä huilaa eteenpäin taas myötätuulessa leppoisasti luovien.

Kevät on täällä äkkiämpää kuin marraskuun pimeydessä arvaisikaan. Minä vietän talven horroksessa, unelmissa ja penikan koulutuksessa. Hyvä suunnitelma mielestäni. Päivä kerrallaan edeten.

Iloa ja valoa poluillesi!

25 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Nettimartta! Kivaa on kyllä ollut - ja työn jälki näkyy.

   Poista
 2. Sinulla on ollut aivan ihana kesätyö. Ja kiva kun saat jatkaa samassa tehtävässä. Onnea opintoihin. Hyvää Pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on jo lista, mitä ensi kesänä kunnostetaan :) Hyvää Pyhäinpäivää sinnekin!

   Poista
 3. Voi mahdotonta miten upeaa työtä olet tehnyt ja siihen päälle vielä opiskelut ja kaikki! Hattua nostan! Hienoa, että jatkat puistojen kimpussa. Onhan tuo aivan huikea mahdollisuus! Terveisiä iki-ihanalle koiralle, jonka nimeä en muista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puistot ovat tärkeitä kaupungin viihtyisyydelle. Ja mahdollisuuksia on hurjan paljon - työ on vasta alussa.

   Riesa alias Rieko kiittää terveisistä.

   Poista
 4. Kaikki kunnioitukseni. Varmasti vaativaa suunnitella kokonaiselle kaupungille istutukset. Puisto koki todellisen kasvojen kohotuksen. Ammattilaiselta se onnistuu!
  Mukavaa syksyä ja kaikkea hyvää opintoihin ja töihisi. Vau, sanon minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Risa! Onhan se vähän jännää tehdä niin isolle yleisölle istutuksia. Kritiikkiä ei ole tullut, mutta kiitoksia runsaasti. Sekin pitää innostuksen korkealla.

   Poista
 5. Ohoh, olet tehnyt kesällä melkoisen urakan. Ja jo nimen takia tuo puisto ansaitsi tulla kunnostetuksi, näin itsenäisyyden juhlavuonna.

  VastaaPoista
 6. Olet Raahen kaupungille oikea aarre! Käytiin muuten viime vuonna siellä pyörimässä ja ajattelin, että tämäpä on kaunis kaupunki, ei ole tullut ennen käytyä. Vaan noita puistoja en tainnut nähdä... No ensi kesäsä täytyy käydä katsomassa aikaansaannoksiasi.
  Hienoa työtä olet tehnyt ja ajatuksen kanssa. Onnittelut Tita ja tsemppiä opintoihisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska - tervetuloa uudelleen Raaheen, se on entistä vehmaampi. Nuo puistot on keskustasta meren rantaan kaksi korttelia.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Reetta - olen itsekin tyytyväinen kesän työsaldoon!

   Poista
 8. wautsi <3 Ihanaa, kun sait tehdä, sitä mitä rakastat! Mukavaa viikonlopun jatkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on ollut antoisaa koko kesän. Olen ollut todella tyytyväinen, sillä oikeasti aika vähällä on saanut aikaan paljon silmän iloa.

   Poista
 9. Ihanalta tuntui lukea sun kesätyökokemuksia. Arvoisensa ympäristö tuli varmaan "Kekkoselle". Varmasti keväälläkin on kaunista. Hyviä lepopäiviä ja tsemppiä opiskeluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä nousee noin 6000 istuttamaani kevätsipulia. Oikein kutittaa sisäisesti se odotus... nähdä niiden nousevan!

   Minä nostan henkistä hattua Kekkoselle. Siinä oli vaikeiden aikojen mahtimies. Oikea valtiomies.

   Poista
 10. Kiitos Kruunu Vuokko! Homma jäi kesken, mutta keväällä jatkan eteenpäin.

  VastaaPoista
 11. No nyt! Aivan käsittämättömän muodonmuutoksen koki tuo nuhjuinen Itsenäisyydenpuisto. Huikean upea Suomi100 -teko, kiitos sinulle.
  Ja tuohan on just hyvä tutkinnonsuorittamistapa, sulla on tieto ja taito ja sille hyvä saada virallinenkin tunnustus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin tyytyväinen tuon puiston henkiin heräämiseen! Keväällä sieltä nousee tuhansittain kukkasipuleita - niitä odotan kovasti.

   Virallisen pätevyyden saaminen on kerrassaan terveellä järjellä tehtyä. Eli olemassa olevan osaamisen tunnustamista näyttötutkinnon perusteiden mukaisesti.

   Poista
 12. Upea kesäsaavutus! Vaikuttaa siltä, että elät mielenkiintoista vaihetta elämässäsi - se on antoisaa. Kesätyössäsi Itsenäisyyden puiston kunnostus on hieno suoritus. Kyvan perusteella se on nyt tyylikäs kokonaisuus, jossa veistoskin pääsee esiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä mielenkiintoinen elämänvaihe tämmöiselle 50+ daamille. Elämähän on aina uuden opiskelua - ja ammatinvaihtoa. Kääntöpuoli tässä on kausiluonteiset työt, vaikka niin mukavia hommia ovatkin.

   Poista
 13. Sullon unelmien tyä! Kausiluanteesuus voi olla hyvästäki, uuret ireat kerkiää muhia kunnolla. Itsenääsyyren puiston muutos on häikääsevä. Ei ihime, että kiitoksia on satanu. Hyvä pontti, tua katajaane kansa :)

  VastaaPoista