maanantai 26. joulukuuta 2016

Ruusukirja ja harmaita välähdyksiä Tapaninpäivästä.

Hyvää Tapaninpäivää! Joulunpyhistä viimeisin on kyläilyjen päivä. No yksi ystävä poikkesi kahville, ite en liikkunut yhtään mihinkään. Huilipäivä kaikin tavoin. Ystävä toi mukanaan joululahjana upean kirjan, jonka parissa tulen viettämään seuraavia päiviä ja öitä hartaasti.

Tätä luetaan vesi kielellä ja unelmat sinkoillen!
Botanica's Roses, the Encyclopedia of Roses on valtavan paksu, tuskallisen hienosti kuvitettu englanninkielinen teos. Tällä jos millä saa mielenrauhansa järkkymään vakavasti! Suurimman osan kirjaa täyttää lajikkeiden esittely, mutta alkuosassa on paljon asiaa ruusujen kasvatuksesta Englannissa. Paljon tietoa puntaroitavaksi ja pohjoisiin oloihin sovellettavaksi.

Tässä joulun pyhien alla luinkin uudelleen hartaasti sekä Blomvistin Pohjoisen ruusut, että Lindqvistin Ruusutarha pohjolassa. Nyt jatketaan tämän kirjan parissa. Riittää tuokioksi antoisia lukuhetkiä, sillä sivuja on noin 700.

Alppipiikkiputken lumihattu
Päivä ei oikein valjennut tänään, kuten kuvista voi huomata - harmaata ja uuden lumihunnun pehmentämää maisemaa. Lämpötila on himpun verran plussan puolella. Erinomaisen leppeät kelit.

Lumikuvajaisia joen pinnassa.
Oli mukavaa kierrellä puutarhassa. Talvi on ollut lempeä kaikin tavoin. Lunta on reilut 10 senttiä ja routaa ei juurikaan ole. Havut puutarhassa tulevat hyvin esiin, niitä ei koskaan ole liikaa.

Oikealla hyvin viihtyvä lännenhemlokki (Tsuga heterophylla) alkaa olla kolmimetrinen.
Muutkin kivikon havut pukevat talveen vehmautta.

Tulevaa kevättä odotan jo valtavasti. Muutama kuukausi vielä talvessa tarpomista, helmikuun lopussa valon määrä alkaa olla jo sangen mukavaa.

Maisema on oikeastaan talvisen kaunis.
Pihapiirin lintuja olen kuunnellut hämmästyneenä. Ne livertävät ja sirkuttavat kovin keväisin sävelin. Eihän vielä olla lähelläkään kevättä! Vaan niin kuulostaa lintujenkin elo oikein mukavalle. Hyvin niistä täällä huolta pidetään, ja tarjoilu on monipuolista. Jokaiseen makuun jotain hyvää.

Vähän kohmeista - jokirannan kortteikkoa.
Kepein askelin nousuviikkoon, muutaman arjen tallaamisen jälkeen päästäänkin Uuteen Vuoteen! Kalenterit vaihtuvat jälleen, ja opetellaan kirjoittamaan vuotta 2017. Olkoon se keveämpi  kuljettava ja tuokoon mukanaan pieniä onnen pipanoitakin kaikille blogissa seikkaileville! Ja Pirjolle tervetuloa blogin lukijaksi!

14 kommenttia:

 1. Todella kauniita talvisia kuvia! Alppipiikkiputket ovat haaveissa omallekin pihalleni. Hyvää Tapaninpäivän iltaa ja mukavaa loppuvuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa blogiin Tiiu! Alppipiikkiputki ei sitten tykkää siirrosta, joten sijoita se valmiiksi pysyvälle paikalle. Lumoudun joka vuosi mehiläisten tavoin - tosin sen metallihohtosinisen takia. Ja onhan kukinto tosi vinkeän näköinen. Myös talventörröttäjänä. Siemenistä tätä on helppo lisätä.

   Poista
 2. Hianoja kirijoja oot saanu. Nuaren paris kuluu varmasti muutama tovi. Kummasti ku tästä joulusta pääsöö, nii rupiaa kevät siintämähä silimis. Meilläki on ny muutaman sentin uus lumikerros. Lunta vois olla kyllä pikkuusen enemmä, mutta toivottavasti niitä tulipalopakkaasia ei ny tuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näy ennusteissa Siperian hönkää sen syvemmin. Lepsukkaasti nollan kahta puolta, kunnes viikon päästä vähän kylmenee. Sitä ennen ehtii tännekin sataa lisää lunta. Minä ainakin olen kohtuullisen luottavainen, ettei viime talven tappaista tappokeliä tule. Kasveilla on ollut hyvää aikaa hiljalleen alijäähtyä syvään lepotilaan.

   Poista
 3. Vau mikä ruusukirja. Harrastajan unelmalahja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaankin aivan oivallinen lahja! Tuon parissa viihtyy pitkään ja unelmat alkavat taas lennellä!

   Poista
 4. Wau, mikä kirja! En ole tuollaista nähnytkään. Lääh,lääh.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on tosi ihana kaamoksen kaataja! Tuleepahan taas jumpattua englannin kielikin vireeseen.

   Poista
 5. Upea ruusuopas ruusujen ystävälle :) Mukavaa loppuvuotta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu - samoin sinne lupsakkaat Uuden Vuoden toivotukset!

   Poista
 6. Ihana blogi sulla, eikä kovin kaukana meiltä, kun vitosvyöhykkeellä oleilet. ;) Löyty täältäki monta mielenkiintosta juttua, pitkästä aikaa kun pääsin selailemaan blogeja.
  Sulle olis kesäinen haaste mun blogissa, käyppä hakemassa. :)
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 7. Kiitoksia käymästä ja haasteesta, Teija! Tuo haaste on kertaalleen marraskuussa käpistelty, mutta kiitoksia muistamisesta! Kävinkin jo kurkkimassa sun blogia ja olen siellä näköjään ennenkin visiteerannut. Hauskaa Vuodenvaihdetta!

  VastaaPoista
 8. Tuo ruusukirja, oi. Mies aloitti ruusuharrastuksen muutamia vuosia sitten, joten taidan katsella saisiko tuota kirjaa mistään kohtuullisella hinnalla. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos piipahduksesta, Rantis! Amazonilta kannattaa vilkaista kirjan saatavuutta. Esittelehän joskus kesällä blogissasi ruusujanne :)

   Poista