sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Vuodenaikakuvia ja tarinoita

Ei nyt hurjasti innosta kuvaaminen, kun kaikki alkaa hiljalleen ränsistyä ja rapistua. Rappioromantiikka ei oikein jaksa innostaa, ja vähän sellainen luovuttamisen henki on. Loka-marraskuu on välikausikuukausia, jolloin syksy loppuu ja talven tuloa odotellaan. Yleensä odotellaan pitkästi ja kyllästymiseen asti lumen tuloa. Vuodenaikakuvat ovat nyt jotenkin väsähtäneitä ja masentuneita:
Helianthus 'Lemon Queen' - melkein ehdittiin kukkia!

Lopen uupuneet
Viimeinen yksinäinen
Sitten tarinoita osioon:
Askaroin viimeisiä istutuksia, kun löysinkin vielä muutamia istuttamattomia taimpurkkeja. Niistä puuttui nimilappuja, joten pieniä yllätyksiä on tiedossa. Askaroin luonnonkivikossa Abetorumin perukalla. Siellä jäkäläiset ja sammaleiset kivet ovat pääosissa. Joitankin havuja olen kiven koloihin istutellut, mutta tarkoitus on pitääkin tuo alue kivien valtakuntana.

Taustan kivikossa askaroin tänään
Kuusikon kaaduttua valon edestä alkoivat heinät ja puolukat vallata kivikkoa. Kitkin niitä pois, että kivet näkyisivät paremmin - kivet ovat vain niin hienoja! Tuo kivimaa on ollut enempi oman onnensa nojassa, mutta tänään askaroin sinne pari kivettyä istutusallasta ja tuupin vähän taimia maahan. Alueen kehittämiseenkin visiot kypsyivät.  Kivikko on ollut sellainen stand-by tilainen "tekee kun jaksaa ja innostuu" -projekti ilman dead-linea. Vois vaikka innostuakin.

Portinvartijakoivu hallitsee
Ihan hiivatin huono heinäkuinen kuva tuossa yllä, mutta kivikkoa hallitseva vanha laho koivu on portinvartijana. Tuosta eteenpäin on Kärppäniemenä tunnettu kuusikko, ja kivikko on porttina sinne. Siksi portinvartija nimitys. Koivun lehdet maatuvat kivien kolohin, ja niihin juurtuva heinät, puolukat ja oravanmarjat. Kaivelin kivien koloja puhtaaksi mullasta.

Vihma 'Cyni'llä on oma kolonsa kivien keskellä
Paikka on kuiva ja hyvin aurinkoinen. Siellä voisi kokeilla erilaisia neilikoita ja kivikon maksaruohoja. Mehitähdet eivät ole tykänneet olla tuolla, niitä olen sinne monasti istuttanut.

Kivien latomisessa olen mahdottoman huono, mutta jotenkin meditatiivista hommaa se kyllä on. Ehkä opin vielä kiveyksen tekemisen. Taitolaji se on. Maestro meillä on mestari siinä, minä teen semisekundaa - mutta siitäkin onnellisena :D

Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle ja keveitä askelia poluillesi!


9 kommenttia:

 1. Voih, kuvan auringonkukat ovat tosiaan uupuneita! Kivikkosi näyttää kivalta. On mukavaa pikkuhiljaa suunnitella ja työstää jotain projektia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! Tuo kivikko on mahdollisuuksien maa, kun siihen kätensä taas iskee. Onhan tässä talvi aikaa suunnitella vaikka ja mitä.

   Poista
 2. Se on jännä, että jotkut alueet odottaa pitkään ennen kuin homma loksahtaa kohdilleen. Joskus miettii ja miettii, muttei keksi oikein mitään kunnollista. Silloin mä jätän sen hautumaan enkä laita deadlinea. Sitten kun saan loistoidean, homma sujuu aivan lentämällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitokseen monta vuotta mulla kesti yleensäkään nähdä, että mullahan on ihan luonnon kivikko tontillani. Se iski kuin halko päähän - siis huomata tuo kivikko. Liian tuttua ja liian paljon nähtyä - sellaiseen sokeutuu ihan oikeesti. Kehkeytyköön siitä vuosien mittaan jotain mukavaa.

   Poista
 3. Nyt voikin jo alkaa puutarhatöiden osalta hengähtää, sillä kylyys ja aikaisin pimenevät illat syövät kyllä energian itse kultakin.
  Kivikkosi on täynnä mahdollisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepokausi alkaakin tulla tarpeeseen. Jotenkin väsyttää tämä vuodenaika, eikä jaksa innostua enää. Helmikuun lopussa alkaakin sitten tuskaisa aika odottaa, että pääsee puuhaamaan pihalle. Lumityöt ei nappaa silleen ilosta piukeena.

   Poista
 4. Kivan näkööne kivikko. Kivistä sanotahan aina, että ovat helappo hoitoosia, mutta oman tyänsä neki vaatii. Miälenkiintoosta nähärä mitä siitä kehität.
  Ilima rupiaa olemahan aika kalsaa. Lauvantaina heitti piänen räntäkuuronki, yäk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet ovat upeita ja tykkään varsinkin jäkälöityneistä versioista. Räntää täällä ei ole vielä nähty, mutta sehän on vain ajan kysymys. Vettä arvausten mukaan tarjoillaan tänne, kun muu maa saa lunta. Epistä.

   Poista
 5. Voi noita auringonkukkia, niin ovat nuupahtaneita :) ♥

  VastaaPoista