torstai 27. lokakuuta 2016

Aamukuuraa ja juhlia ennen

Muualla Suomessa monin paikoin tupsautti ensilumet. Meillä pitää tyytyä kirpeiden aamujen kuurankukkiin. Kauniita nekin, mutta kyllä toivoisin jo lunta maailmaa valostuttamaan.
'Baronesse' ja jääkiteet
Oma fiiliksensä on tehdä aamukierrosta nousevan auringon säteissä katsellen luonnon vetäytymistä lepotilaan. Puutarhurikin voi pian huokaista ja huilia. Tai ainakin vaihtaa tehtäväkenttää, sillä tänään olen siivonnut raskaalla kädellä. Huomenna kuopus täyttää 16-vuotta, ja lauantaina tänne tulee väkeä sitä juhlistamaan.

Atsalea 'Ruususen Uni' ja kauniisti värittyneet lehdet
Koko kesänä en viitsi siivota sisällä pakollista ja aivan välttämätöntä enempää. Mukavampi puuhata ulkosalla. Tämä tarkoittaa sitä, että syksyllä vastassa on tavallista tanakampi askartelu sisäsiivojen eteen. Ehkä pitäisi puhua raivaamisesta, sillä kaikki vaakapinnat ovat mystisesti täyttyneet erilaisista sinne kuulumattomista tavaroista. No nyt on aika Feng Shui, kun reippaalla otteella kannoin talosta ulos sinne kuulumattomia tavaroita. Väistämättä remontin tarviskin tuumauttaa, mutta se helpottaa kun hieroo tyhjällä lompakolla otsaansa. Pirtin uusi lattiapinta on vuosien haaveilussa yhä edelleen.

Siilivalkokuusi (Picea glauca 'Echiniformis) ja syreenin lehdet
Havut tulevat nätisti esille syksyllä muiden kasvien tiputtaessa lehdet tai painuttua maan alle talvilepoon. Aina syksyllä totean, ettei havuja voi olla koskaan liikaa. Arvioiden silmäilen mihin niitä vielä voisi istuttaa. Ja voisiko niihin kietoa valosarjoja :)

Kartiovalkokuusi (Picea glauca 'Conica') kuuraisena
Jotkut heinätkin ruskaantuvat kivasti ja tulevat esiin uudella tavalla. Mustasara on viihtynyt kuivassa ja paahteessa. Sillä on kivat mustat tähkämäiset kukinnot kesäkuun lopussa. Ja on kestävä heinä.
Mustasara (Carex atrata) on tosi nätti myös syksyllä
Omat kanat ja niiden munat on ilo ja siunaus. Ainoa vika tosi tuoreissa munissa on se, että ne eivät tahdo millään vaahtoutua leipomuksiin. Raivokkaasti koitan vatkata täytekakkupohjiin muna-sokeriseosta. Saapa nähdä pitääkö huomenna käydä ostamassa munia kaupasta ihan tuon takia!

Keltajapaninangervo (Spiraea japonica 'Golden Princess')

Kesäaika päättyy tulevana viikonloppuna. Tulee sitten pimeä tuntia aiemmin. Tosi typerää tuo kellojen kääntely kahdesti vuodessa! Mutta meillä juhlitaan - ensin siivotaan ja leivotaan täystehoisesti. Sitten viihdytään rakkaiden ihmisten seurassa.

Hauskaa loppuviikkoa - pysy lämpimänä!

10 kommenttia:

 1. Ihan samoja mietteitä täällä. Jos puutarhakausi kestäisi pidempään, niin millainen koti lopulta olisikaan! Kesällä en minäkään malta siivota kuin ihan ne pakolliset. Mukavia juhlia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin arvasin, etten ole ainoa tässä "synnissä" - kiitti Pauliina :)

   Poista
 2. Täällä mennään samoilla! Kuvittelin että ehdin kaikkea sitten kun lapset ovat isoja, piha ja koti putsplank...mutta ei, sisähommia tehdään kesäaikaan vain pakolliset ja talviaikaan sitten hoidetaan kotia, raivataan kesältä jääneet tavarat vaakapinnoilta, siivotaan perusteellisemmin ym.

  Onnea niin päivänsankarille kuin vanhemmille! Mukavaa juhlaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Saila - viime talvena nuohosin kaikki kaapit, joten sillekään ei ole tarvetta tänä vuonna. Siivoamisesta ei vain mitenkään päin voi tykätä. Paitsi ulkona!

   Poista
 3. Ihanat kuuraruusut. Tuon sanonnan oilen muuten kuullut ennenkin. Mukavaa yhdessäoloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Maatuska - juhlat on melko pitkälle valmisteltu ja huomenna viihdytää tarjoomusten kanssa yhdessä. Se on sitä elämän parhautta!

   Poista
 4. Sisähommat mullaki retajaa....ainavaa. Kattelen säätiarootuksia, että koska heittää päiväkki pakkaaselle. Pakko pestä klasit enne sitä ja siitä se sitte pikku hilijaa lähtöö.
  Onnia päivänsankarille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kesällä vihti sisällä puurtaa. Elämä on vain niin ulkona. Ruoan laittaa ja nukkuu sisällä - siinä se vain on. Syksyllä pitää atuloida asia uusiksi ja arvioida kesän laiminlyöntien määrää. Kohtuullisella urakoinnilla siitäki selviää :) Kiitokset päivänsankarin puolesta. Hitokseen nopiaan vuodet mänöö!

   Poista
 5. Upeat valkokuuset!
  Täällä on myös ihan hirmuisa sotku sisätiloissa. Vieraita ei ole käynyt vähään aikaan, joten ei ole ollut riittävää syytä pistää paikkoja kuntoon. Jotain täytyy tälle kyllä tehdä ja pian..
  Mukavia juhlia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieraat on kunnollinen syy tehdä siivous :) Ja kiitos, juhlat oli tosi mukavat.

   Poista