sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Maalisuora häämöttää, minä johdan!

Syksyllä tulee aina jonkinlainen kiirus. Ehkä kuviteltu tai jopa itse aikaan saatu. Syystöitä piisaa joka päivälle, eikä valmista tunnu tulevan. Kaikki minkä kerkiää tehdä syksyllä, on pois kevään kiireiden työlistalta.
Kuura kirjoo kauniit pitsit lehtien reunoihin.

Aamut ovat kuuraisia ja maakin tuntuu paikoin kohmettuvan. Armaan aurinkoiset säteet kuitenkin sulattavat ja käynnistävät puutarhurinkin toimintavietin. Päivän agendana oli istuttaa kaikki loput taimistolta saamistani räiskistä puuvartisista. 10 purkkia istuttelin nauttien auringosta ja lintujen laulusta. Muuttolinnut elävöittävät äänimaailmaa, ja huvikseni koitin tunnistaa erilaiset tirskunnat.

Viimeiset purkit lähdössä istutukseen maitokärrykyydillä.
Istutin myös Toveri Horsmalta hakemani 10 pionijuurakkoa sekä eilen ostetut sipulit. Nyt on taas ihan WellDone fiilikset. Jos joku on utelias, niin päivän istutuslista on:

Abies sibirica, siperianpihta
Diervilla loncera, keltavuohenkuusama
Hydrangea 'Vanilla Fraise', syyshortensia
Hydrangea 'Endless Summer', syyshortensia
Hydrangea sp, jokin hortensia
Microbiota decussata, tuivio
Populus tremula 'Erecta', pylväshaapa
Prunus domestica 'Kuokkala', luumu
Prunus tenella, kääpiömanteli
Salix alba var. sericea 'Sibirica', hopeasalava
10 kpl pioneita
48 tulppaania
15 kevätkelloa

Rauski on aina mukana. Eli haitolla ja tiellä. Ja naurettavana.
Ruusumaa odottaa nyt vain multausta ja myyräverkon asennusta. Pohdin leikkaavani nuput pois, mutta niin vain jäi kukat sinne kukkimaan. Ei raaski, eikä se taida olla tarpeenkaan. Ruusu ei ole hallanarka, joten kylmän nipistykset eivät ole vaikuttaneet vieläkään.
Adelaide Hoodless tänään aamuauringossa. Järjettömän kaunis!
Kaunista on, mutta pitäisihän niiden jo alkaa tuleentumaan. Uutta kasvua ei ole tullut, mutta nuppuja auotaan edelleen. Taitavat tarvita lisää kylmää, että uskovat talven olevan tulossa. Sääennusteiden mukaan maa alkaa täälläkin nyt viiletä. Päivisin on alle +10 ja öisin nollassa. Pian pääsee istuttamaan talvivalkosipuleiden kynnet. Syksyt ovat täällä tosi pitkiä, eikä talvi tule äkkiä. Se tule hitaasti venymällä. Arimmatkin puuvartiset hoksaavat alkaa tuleentua ja valmistautua talveen. Tästä kiiruhtamisen loppusuorasta voi tulla hyvinkin pitkä.

Arkiviikko alkaa jälleen - voimia ja jaksamista poluillesi !

10 kommenttia:

 1. Siellä on urakoitu kunnolla! Hieno lista kasveja. Voimia arkeen myös sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on minun henkireikäni, Piparminttu! Minä hoidan sitä ja se samalla hoitaa minua. Iltaisin on väsynyt, mutta onnellinen. Mikä voisi olla ihanampaa, kuin istuttaa kasveja?!

   Poista
 2. Oletpas ollut ahkera, noin paljon istutustöitä. Ensi keväänä on sitten odotettavissa kaunista kukintaa. - Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A! Viime syksynä istutin tosi paljon sipulikukkia, mutta lähes kaikki kuolivat viime talveen. Nyt on revanssin paikka!

   Poista
 3. Hui, en uskaltanut lukea sun koko kasvilistaa kun tulee itselle niin laiska olo ;) Mun pitäis saada vähän tukikehikoita vielä sulaan maahan, mutta kun ei tuota ahkeruutta näytä liikuskelevan näillä main...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh - tuossa on pieni osa tänä kasvukautena istutetuista. En taida julkaista koko listaa ensinkään :D

   Paikallisesta Halpa-Hallista löytyi kahdeksalla eurolla 20 narsissia. Ostin, sillä elämä ilman narsisseja ei käy.

   Poista
 4. Syyshortensiaa olen haaveillut itsellekin.... Mitä eroa on noilla kahdella, jotka istutit? Keltavuohenkuusaman istutin jokin vuosi sitten, poistomyynnistä ostettu rääpäle, nyt alkaa päästä kasvussa vauhtiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hajuakaan, Gitta - istutin kun taimet oli taimiston poistoja. Hortensiat on kyllä niin hienoja, että niitä ei voi olla liikaa ikinä. Oliskohan mulla kymmenkunta erilaista hortensiaa, joilla osalla kestää vielä vuosia kukintakuntoon.

   Poista