sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Kauniin syyspäivän saldoa

Olipa niin kaunis ja aurinkoinen syyspäivä, että ilokseen ahkeroi puutarhassa. Muuttolinnut toivat äänimaailmaan uusia tirskutuksia. Ainakin tilhet ja pyrstötiaiset helisivät innokkaina puissa.
Punarinnan hahmo syksyisessä maisemassa
Joutsenten huuto on jotenkin niin lohdutonta syksyisin. Lokakuussa on päämuutto, mutta harmajien poikastensa kanssa muuttaminen sujuu paljon hitaammin kuin kevään kiireessä. Isolahdella ne lepäävät ja evästävät isoin porukoin. Yksittäisiä muuttajia jo kulkee, mutta pääjoukot ovat vielä matkalla.
Kansallislintuja lennossa - sinivalkoista kauneutta

Sain eilen Eurobulbsin sipulitilauksen. Painava laatikko, vaikka sen sisältönä oli vain 160 narskua, tulppua ja laukkaa. Ne iloisin mielin kuoppasin penkkeihin. Moninkertaisesti olisi ollut tarvista, mutta budjetti asetti reunaehtonsa. No ainakin paraatipenkki kukoistaa toivottavasti keväällä. Vähän riitti kivipuutarhaan ja 50 tulppua vielä uusien pionien sekaan. Lokakuu on hyvää aikaa metsästää oransseja hintalappuja sipulipussukoiden päällä.


Tulevan kevään toivot odottamassa istutuslapion kuopaisua.
Syksyinen sipuleiden istutus on hyödykästä siinäkin mielessä, että tulee kitkettyä rikat ja möyhittyä taas perennamaatkin. Perennat hiljalleen luovuttavat syksyn edessä, mutta rikat eivät ole syksystä moksiskaan. Ne epelit jatkaa kasvamista ja viihtymistä kelissä kuin kelissä. Varmaan lisääntyvät lumen allakin. Tänä syksynä ei tarvinnut pelätä osuvansa entisiin sipuleihin uusia istuttaessa. Kaikki kun kuoli viime talveen, jopa liki 20 vuotta kukoistaneet Carlton narsissit! Luulin niitä tuhoutumattomiksi. Kestää taas vuosia paikata menetyksiä.

Sipuleiden istutuksen jälkeen välikahvit nautittuani istuttelin kahdeksan viimeistä puuvartisten taimea. Nyt on istuttamattomat loputkin maassa. Ei yhden yhtään istuttamatonta purkkia! Koska virtaa ja valoa vielä jäi, niin kärräsin kivipuutarhan alangon uuteen penkkiin lisää multaa. Istutin sinne Vakka-Taimen perenna-aarteeni. Ihan täystehoinen päivä tänään puutarhassa.

Syksy kirjoo värit loistoon ennen talvilepoa
Ruska tänä vuonna on ollut upea. Jopa perennat ovat ruskaantuneet hyvin. Luonto pukee parhaimpiinsa juuri ennen luovuttamista. Tänä aurinkoisena päivän nautin muuttolinnuista, väreistä ja puuhaamisesta. Pian otetaan kuurakuvia, sillä pakkasöitä on luvassa.
Mukdenia rossii 'Karasuba' saa viehkon ruskan

Ensilumi tulee meille hyvin usein lokakuun 16. - 24. päivän tietämillä. Ei toki joka vuosi, mutta yleisesti voi odottaaa ensilumen ainakin käväisevän niillä tietämillä. Vielä ei ole First Killing Frost käynyt, mutta keskiviikon ja torstain välisenä yönä näyttäisi osuvan kohdille ennusteen mukaan. Tosi lempeä syksy on kyllä ollut. Kanat muuttavat pian talvikanalan puolelle lämpimään.

10 kommenttia:

 1. Tänää oliki tosi hiano puutarhapäivä. Sipulien kimpus mäki ja muutaman purkinki tyhyjäsin multihi. Kummasti onki vanahat sipulit hävinny, ei sitte piäntäkää jäläkiä.
  Meillä taitaa mennä tänä yänä jo miinukselle, on enää 2.6 astetta plussalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoiset syyspäivät on niitä ihan parhaita! Meillä on vielä yli 10 lämmintä, vaan pakkaset lähenee.

   Poista
 2. Kiva on ollut tehdä puutarhatöitä, kun on ollut niin hieno ja aurinkoinen päivä. Sain sipulit - lähes kaikki - maahan ja kävin vielä kuvaamassa Pielisjoen rannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavat kelit tosiaankin, vaan valo alkaa käydä niukaksi resurssiksi. Kohti pimeyttä mennään, vaan iloitaan auringonpaisteesta kun se kohille osuu!

   Poista
 3. Näin upeissa syyssäissä ulkona touhuaa mielellään. Välillä voi pysähtyä kuuntelemaan ja tarkkailemaan lintuja ja kuunnella tuulen suhinaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ehkä parasta syksyssä minunkin mielestäni.

   Poista
 4. Hyvä homma!Sipuleitä minäkin istuttanut. Mutta yhtä sipulipussia en löydä sitten mistään. Muistan, että pistin sen hyvään talteen.

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti löydät sen ennen kevättä!

  VastaaPoista