tiistai 4. lokakuuta 2016

Kukkenheimin talviaika - tarinaa ammattimunaajien syksystä

Ilma viilenee ja vaatteita pitää jo lisätä pihalla puuhatessa. Tämä postaus menee ihan kanoiksi, sillä lokakuun alussa on aika siirtää ammattimunaajat talvikanalaan. Meillä on erilliset vuodenaikakanalat - toinen on kesäkauden ulkohäkki eristämättömällä kanakopilla ja toinen lämmin talvikanala ilman ulkoilumahdollisuutta. Yöt hönkivät kylmää, joten teimme kanankanto-operaation tänä iltana.

Tipi the Bird poikasineen oli viety jo talvikanalan lämpöihin ja ison tilan lentoharjoituksiin aiemmin. Tipusilla on vielä poikashöyhennys, joten kylmää ei sovi saada.
Kaksi tipua ja Tipi the Bird - hautojamestarimme omalla
ns. syrjäytyneiden orsilla
Tästä järjestelystä on se etu, että talvikanalan ilmatila ja turvapaikat on otettu jo haltuun. Tuttu kotikenttä vähäväkisille. Niille viritettiin myös omia turvapaikkoja, joihin mahtuu vain tipu - ei kana tai kukko. Kanojen nokkimisjärjestys voi olla julma. Ajan saatossa nämäkin saavat oman paikkansa parvessa. Sitä ennen ovat kaikkien nokittavina. Oppivat nopeajalkaisiksi ja lentäviksi sitä tienatessaan. Köh... köh.. jotenkin tulee mieleen tässä yhteydessä suomalainen politiikka, mutta ohitetaan aihe sujuvasti. Meillä ei ole poliittisia broilereita, ihan vain muuten ammattimunaajia. Tunnustan, että ovat hemmoteltuja kermapyrstöjä. Myös kanat voi hemmotella vaativiksi.

Vasemmalla orsilisäys, koska kanamäärä lisääntyi viidellä
Kanat siirrettiin, kun kesäkanalan puolella vetäytyivät orsille. Yksi kerrallaan käytiin poimimassa Maestron kanssa ottaen kukot ensin - ne huutaa pahiten. Elvis (kuvassa oikealla ylhäällä) rääkyy urakalla tasan niin kauan kun on sylissä. Hitokseen epävireinen ääni. Ja volyymia piisaa. Kanat tulivat sylissä ihan helposti heti kun sylitti siivet viuhtomasta. Mitäpä tuota panikoimaan parinkymmenen metrin kävelymatkasta ihmisen sylissä. Perillä oli runsas salaattitarjoilu - asia jota kanat arvostavat. Kanat ovat opportunisteja. Tarttuvat hetkeen ja ennen kaikkea ruokaan.
Orsille järjestymisen vaikeutta - kanojen näkökulma asiaan.
Iltaisin kanat alkavat järjestäytymään orsille. Yläorsi on se paras. Siellä nujakoidaan hyvän aikaa sopivaa järjestystä. Hupaisaa seurata! Moneen kertaan siellä vaihdetaan paikkaa ja vieruskaveria. Lopulta sopuisa järjestys asettautuu ja tilanne rauhoittuu. Huomatkaa oikealla puolella olevat kukot. Ylempi on pienenpieni Elvis - silkki-chabomix. Se on meidän pääkukko valitettavasti. Pörröisten höyhenten keskellä on nyrkin verran kukkoa.  Alempana on komea Nox kiuruveden maatiaiskantaa. Tuplasti isompi kuin Elvis, mutta auttamatta henkisessä alakynnessä nuoruuttaan. Sillä on suosikkikanansa vierellään sentään parsimassa itsetuntoa. Orret ovat onneksi tarpeeksi kaukana tosistaan, ettei yläorren väki yllä paskomaan alempiensa päälle.
Munintapesät ja DaySpa hiekkaloota
Syksyn yksi etappi pakkasen tulon kieppeillä on kanalan siirto talviolosuhteisiin. Niin hauskaa ja hupaisaa seurattavaa on kanat kesällä. Se on meidän oma eko-tv. Aika vähän niitä pidetään pihalla vapaana, koska täällä on päivittäisvieraina haukkoja runsain mitoin. Ihan merikotkia liiteleen pihan yllä, eli petolintuja on tiuhasti ja nälkäisinä helppoa saalista hakemassa. Illan kähnässä petolinnut eivät enää lennä, joten silloin kanat ovat valvonnassa päässeet ulkoilemaan ja kastematoja metsästämään
Kotkot vapaana
Syksy saapuu, yksi merkkietappi on kanojen siirtämien turvaan pakkasesta. Lokakuun alkupuolella se on joka vuosi. Ennusteissa First Killing Frost on keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Vielä ei ole pakkanen puraissut tällä tontilla. Ei tarvi odottaa - se tulee kyllä pian ja aloittaa virallisen syyskauden. Siitä eteenpäin lopetetaan sadonkorjuu ja aloitetaan talvisuojaukset.

12 kommenttia:

 1. Mukava postaus kanoista, kukoista ja niiden elintavoista! Kanat ovat symppiksiä, mutta näköjään myös julmia. Voivat vissiin nokkia huonompiosaisen vaikka hengiltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun lauman nokkimisjärjestys on selvillä, niin suuri rauha vallitsee kanaparvessa. Kukot ovat järjestysmiehiä, jotka palvelevat esimerkillisesti rouviaan. Joskus parvessa voi olla joku niin surkea, että tulee kaikkien nokkimaksi osaamatta puolustautua. Niiden kohtalo ei ole häävi.

   Poista
 2. Hyvällä tuurilla molemmat tiput ovat kanoja, mutta vasemmanpuoleisen tipun vahvempi harja voipi olla kukonkin merkki. Noista kun ei kannata päätään pantiksi laittaa. Kukkopoika ainakin päänsä menettää, usein.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Hirnakka. Tuo vasemmanpuoleinen on ollut epäselvä tapaus heti pienestä pitäen siipisulkia tutkiessa. Se joko kiekuu tai munii tulevaisuudessa. Yksi kolmesta oli selvä kukko ja päätyi jo pölkylle. Sinänsä uskomatonta, että pystyin siihen ihan itse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukupuolineutraali tyyppi :-)

   Poista
  2. Ajan hengessä! Onkohan se syrjivää puhua kukoista ja kanoista? Pitäisikö olla pelkästään neutraali termi "lintu"? Nyt tuli vaikeita kysymyksiä pohdittavaksi...

   Poista
 4. Kyllä tipusten kelpaa talvikodissaan asustella. Hienosti ja käytännöllisesti sisustettu. Munintapesiä ilmeisesti ovat nuo sievät yksiöt ylhäällä. Tässä kanalassa on otettu ymmärtäväisesti huomioon heikoimpienkin yksilöiden olosuhdetoiveet. Siistin näköistä ja helppo puhdistaa nuo sileät alustat. Tuolla intensiteetillä teetkin sen varmaan päivittäin, vai kuinka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ticoliina visiitistäsi! Kanala on Maestron luomus ja ajatustyön tulos. Hän huomioi erityisesti viihtyvyyden, käytännöllisyyden ja sorsitut yksilöt. Tosi hienoja ratkaisuja sinne on tehty.

   Kanalan siivous on pari kertaa viikossa. Se ei muuten yhtään haise. Tuolta filmivaneriselta paskalaudalta on helppo kaapaista (Maestron valmistamalla) pikkuisella kolalla jätökset pois. Ruokinta ja juoma-astiat siivotaan vähintään kerran päivässä. Kanat on eteviä sotkemaan ja pelmuuttamaan pehkujaan.

   Poista
 5. Yhteisö kuin yhteisö. Sama jupina ja meininki!

  VastaaPoista
 6. Samanlainen rytmitys täälläkin...kattaminen, kanat sisälle suojaan pakkaselta, valkosipulit maahan, hiljalleen talviunille...kaikki ajallaan! Meillä kanat pääsevät talvikanalaan ensi viikonloppuna ja tuo meteli on ihan samanlainen...!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodenkierron merkkipaaluja. Lokakuussa usein käy ensilumi, katotaan miten nyt käy. Valakosipulit odottaa täälläkin maan kylmenemistä.

   Poista