lauantai 8. lokakuuta 2016

Hankintareissu maalikylille

Päivä sujahti pohjoisen maalikylän turneella. Paljon asioita piti hoidella, mutta ilokseni olin sirotellut mukavia rasteja matkan varrelle. Tarkoitus oli löytää edullisia kevään kukkasipuleita. Tarjonnan totaalinen kehnous yllätti, vaikka kävin Multasormessa ja Byyhyyssykässä. Niissä yleensä on ollut tarjontaa laajalla skaalalla. Nyt oli tosi vaatimattoman pienet ständit jämäpusseja.
Koko saalis. Vajaalla kympillä köyhdyin.
Kummassakaan paikassa ei ollut ensimmäistäkään narsissipussukkaa. Äh. Kierrän alkuviikosta oman paikkakunnan pienen tarjonnan äkkiä läpi. Todennäköisesti laihoin tuloksin. No näillä mennään. Viime talvi oli katastrofaalinen mm. runsaille sipulikukkaistutuksille, jotka isolta osin vastaavat kevään kukkaloistosta.

Parempi onni minulla oli ruusumaan verkkomateriaalin kanssa. Meillä on ollut vuosia rusakko-ongelma. Niillä on kallis maku. Viime talvena kaksi jättisuurta rusjänestä (rusakon ja metsäjäniksen risteymä) teurasti melkein sen mikä oli verkottamatta ja minkä talvi jätti tappamatta. Kaksikko lienee moninkertaistunut, tuskin niihin edes tularemia iskee. Vaan ruusuihin eivät koske! Hipelöin jänis ja jyrsijäverkon välillä. Jänisverkko on puolta halvempaa, mutta isosilmäisempää. Ei meillä myyrättömiäkään olla, joten komensin itseni päätymään sekä-että versioon. Läpi ei mene rusakot eikä myyrät.

Loppusumma hirvitti, mutta nerokkaasti perustelin itselleni, että noin 60 ruusua ja ainakin 10 vuotta suojaa. Tekee 10 senttiä/ruusu/vuosi. Laitan kuvia, kunhan viritän verkon. Ensin pitää odottaa maan jäähtymistä ja mullata tyvet. Loppukruunaus tulee verkotuksesta. Sitten kausi on paketissa ja alkaa koko talven kestävä jännitys talvehtimisesta. Vannon ja vakuutan, että asian eteen on tehty ihan kaikki voitava. Hyvällä sykkeellä, ilolla ja voimakkaalla toivolla.

Käväisin loppuhuipennuksena toveri Horsman luona noutamassa vielä muutamat pioninjuurakot ja onnekkaasti osuin paikalle kun talon isäntä sitoi kaatopaikkakuormaa kiinni. Purettiin muutamat betoniverkon palaset (hah - kärhötukia!), harjaterästä (jotain näistäkin) ja pari ehtaa betonisäkkiä kuormasta suoraa minun autooni. Taas toisen jäte on toisen aarre!

Lopulta pieni muistutus, mitä on tulossa:
Lokakuun ensilumi
 Hyvin usein meillä käy ensilumi lokakuussa. Sen jälkeen on tarjolla pimeää, märkää, kylmää ja kaljamia (= jäisen liukkaita kelejä). Näillä meriveden lämpötiloilla ei vain talvi tule vielä pitkään aikaan. Sekin on ihan vissi. Meri hökii vielä pitkään lämmintä ilmaa tähän rantakaistaleeseen.

Lepoa sunnuntaillesi!

6 kommenttia:

 1. Mäki olin oikee orottanu, että pääsis käymäs Multasormes. Ja mikä pettymys, yks vaivaane hyllykkö, johona oli muutamia pikkusipulipussia. Viimme vuanna oli samahan aikaha tilanne aiva toine.
  Oikee pelijästyyn tuata alempaa kuvaa.....hui....hyi! Toisaalta, jaksaasko sitä kuitenkaa mönkiä puutarhas ympäri vuaren.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eurobulbsilta täytynee ensi vuonna tehdä tilaus, niin saa mitä tarvihtee ja sangen edullisestikin.

   Ja ei sitä jaksais koko vuotta möyriä puutarhaa. Talvi suo oikein ansaitun lepotauon. Pakollisen.

   Poista
 2. Toivottavasti ei sentään lunta vielä sada. Minä tilasin verkkokaupasta lisää sipuleita, kun halvalla sai ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ainakaan tänne rannikolle tule vielä talvi. Ei kiirettä siis. Lopulta sitä odottaa hartaasti lunta. Se oikeasti tuntuu tosi kivalta sitten katsella pumpulinpehmeää maailmaa. Meillä on sitä ennen pitkää, pimeää ja kylmää riittämiin.

   Verkkokaupat lienevät ensi syskyn ratkaisu. Mistä verkkokaupasta tilasit?

   Poista