tiistai 11. lokakuuta 2016

Ruusujen finaali - tunnustetaan syksyn kulku talvea kohti.

Kelit ovat oikein mukavia puuhata puutarhassa. Kylmät yöt ja vähäinen valo saa ruusutkin lopettamaan. Leikoin ison osan versojen latvuksia, mutta en vain raaskinut ihan kaikkia. Kuvat on tänä päivänä otettuja, kuten mulla yleensä tapaa olla.
'Aspirin' jatkaa ja jatkaa. Duracel-ruusu.
Kukista näkee jo kylmät yöt, ne eivät jaksa aueta ja kukkia. Järki käskee leikkaamaan loputkin, mutta sakset kädessä en vain onnistunut kaikkia leikkaamaan. Hentomieli! Huomenna uusi yritys!

Good bye roses!
'Bonica' on ollut oikea kukkimismaanikko! Aivan uskomaton!

Ruusuissa rakastuin niiden tuomaan valtavaan kukintaan, joka kesti kuukausia. Tykkään minä monesta muustakin puutarhassani, mutta harva pystyy yhtä näyttävään, pitkäkestoiseen ja säät kestävään kukintaan. Ei nyt tule mieleen yhtään muuta lajia, joka suoriutuisi samasta.

'Rody' kukki runsaasti yli kolme kuukautta.
Lokakuu on näillä korkeuksilla se nopeiten muutosta tuova kuukausi. Toukokuu pystyy samaan keväällä. Lokakuussa yleensä sukelletaan rivakasti vähenevän valon myötä myös hiljalleen kohmettavaan kylmyyteen. Ruska tuo viimeisen loiston lämmittämään mieliämme ennen kynttiläkautta. Lopulta talvea saa vain hartaasti odottaa vuodenvaihteen tietämille.

Amelancier lamarcii eli rusotuomipihlaja lunastaa nimensä.
Lopun aikaa askaroin hyötymaata. Kaksi pitkää penkkiä sain talikoitua rikoista ja tein löytöjäkin:

Lehtikaalin satokausi jatkuu aina vain
Ylläri kukkakaali. Luulin kaalikoiden syöneen kaikki taimet.
Purjot ovat vielä maassa.
Tarkoitus on saada talikoitua läpi koko hyötymaa, jolloin keväällä on ruotosti vähemmän hommia. Talikoinnin jälkeen katan paljaan maa, jolloin rikat eivät taas innostu kasvamaan. Samalla kuutioin miten pienennän hyötymaatani. Se on ihan liian suuri nykyiseen tarpeeseen. Hyvä ja muheva maa antanee sijansa koristekasveille. Ruusuja sinne ei kannata laittaa, koska on hallanarka ja avoin paikka. Lisäruusuille on tilaa muualla suojaisemmassa, jos siltä alkaa keväällä tuntua.

Valkosipulin kynnet odottavat vielä maahanpanijaisia. Maan pitää kylmetä, että hommaan kannattaa ryhtyä. Jos syksy on pitkä ja lämmin, niin tahtovat lähteä kasvamaan ennen aikojaan. Se ei ole hyväksi.
Näin meillä - hevonpaskoo vakoon ja kynnet sekaan.
Tuhkaa lisäksi, vako peittoon ja kate päälle. Vanha kuva.
Mukavaa aherrusta viikkoosi - pysy terveenä ja välttele flunssapöpöjä!

PeeÄääs: Korpikankaalla oli nettikaupassaan jo kevätsipuleita alessa. Klikkailin täydennyksiä.

9 kommenttia:

 1. Ihanaa ruusujen kukintaa vielä, vaikka on jo lähes lokakuun puoliväli. Kiva kun olet saanut hyvää satoa. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli A! Ruusut ovat yllättäneet minut mennen ja tullen. Yllätys oli tämä pitkä kukintakausikin. Ja satoa jalostetaan keittiössä. Itse kasvatetulla ruoalla on minulle tärkeä merkitys.

   Poista
 2. Ruusut ovat kyllä niin ihania ja kiitollisia kukkijoita, tuo kuvasi ruusujen jäähyväisistä on aika koskettava...talvi tulee!

  Onpa komea kukkakaali! Lehtikaalit ovat nyt tosi ihania ja purjot...ne nostan viikonloppuna (sattuneesta syystä), valkkarit laitoin jo maahan...melkein samoilla eväillä kuin sinäkin! Kasvimaan kevätkuntoon laiton alihankin kummitytöltä...sattuneesta syystä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi ei tule vielä, Kivipellon Saila. Meri on lämmin, eikä se päästä talvea vielä lähelle.

   Alihankinta olisi tosi nasta juttu, mutta mulla on aikaa ja terveyttä askaroida. Se on mielekästä puuhaa.

   Poista
 3. Haikeana täälläkin ruusuja ja muita kukkia hyvästellään... Tuo sun lehtikaali on tosi koristeellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina. Se on vahvan värinen ja hiukka kitkerän makuinen.

   Poista
 4. Mä tykkään ruusuusta just tuas vaihees enite, mikä näkyy ekas kuvas, ei täysin aukinaasena.

  VastaaPoista
 5. Sama täällä, Navettapiika!

  VastaaPoista
 6. Kauniisti kukkivat vielä ruususi, vaikka vuosi on jo näin pitkällä.

  VastaaPoista