perjantai 21. lokakuuta 2016

Talvihorros lähestyy

Talvirenkaiden vaihto on ehdottomasti talveen valmistautumista. Semmoinen operaatio pyöräytettiin omaan ja pojan autoon, joten nyt saa liukkaat tulla. Sääennusteessa veikkailtiin keskiviikoksi mahdollista lumisadetta monin paikoin.

Isolahti tänään harmaana
Olen saatellut puutarhaa talvilepoon. Tänään nostin maa-artisokat ja siivosin raivaussahalla niiden heinittyneen kasvualustan. Siirrän istukkaita parempaan penkkiin. Myyräkin mellastaa pitkässä artisokkapenkissä, joten aika uusia sekin. En ole antanut anteeksi, että viime talvena myyrä söi noin 100 valkosipulin istukaskynttä * MURRR * Lähtee sen pesäpaikka ja heinien suoma suoja!

Päivän metsäkierroksella seuraa tarjosivat kaksi mutiaiskissaamme Vekara ja Rauski:
Vekara, villi metsän peto - omasta mielestään.

Minäkin poseeraan kiven päällä, tuumaa Rauski.

Vähänkö jännää metsässä pienen kissan mielestä!
Kolme kissoistamme kuuluu Mutiaisiin eli mustiin kissoihin. Kolme on White Trash porukkaa, eli valkokirjavia. En tiedä onko kissat värirasisteja, mutta nämä kaksi sakkia ei sekaannu keskenään. Kulkevat omissa porukoissaan. Paitsi pentu Rauski, joka koittaa hyökätä milloin kenenkin niskaan.

Monenlaista siivottavaa on talven alla. Käärin harsoja pakettiin ja talletin katon alle suojaan. Työkaluja keräilen kulkiessani myöskin talvisuojiin. Ruukkuja, ämpäreitä ja kaikkea mahdollista sälää kulkeutuu kesän mittaan koko tontille. Niitä saa haalia talteen ja koittaa löytää kaikki. Tyhjiä taimilaatikoitakin löytyy vaikka miten paljon eri puolilta. Niillä kun voi kantaa monia juttuja tai kerätä niihin asioita. Talveksi koitan kasata niitä suvereenisti johonkin järkevään paikkaan. Kesällä ne leviävät kyllä jotenkin ihan omia aikojaan pitkin tonttia.

Vielä löytyy askarointikohteita varmaan niin pitkään, että maa jäätyy. Jäljellä olisi puolikkaaseen penkkiin valkosipulin kynsiä, lämpökompostori pitäisi tyhjätä ja kitkemistä piisaa edelleenkin. Hyötymaa alkaa olla hyvässä kuosissa, mutta sielläkin voisi vielä talikkoa heilutella niin paljon kuin jaksaa. Kevään työmäärästä sekin olisi pois. Teen jos huvittaa - ei ole pakko jos ei jaksa.

Mukavaa viikonloppua kaikille - nyt lämpimästi päälle kun kelit kylmenee!

16 kommenttia:

 1. Samoja askareita mullakin. Ne vain piti mahduttaa viikon syyslomaan. Valkosipulit tuli kyllakin pisteltya maihin jo eraana viikonloppuna. Toivottavasti ei liian aikaisin. Onneksi ei ole sadellut paljoa ja katettakin on nyt reilusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Ticoliina! Kun kelit kylmenee, niin ei ne valkosipulit lähde kasvamaan. Juurtuvat kyllä. Just niin kuin toivotaankin.

   Poista
 2. Sulla on nättejä puutarha-apureita. Kyllä, nyt on viimeiset hetket siivota pihaa ja kuljetella tarvikkeita talvisuojiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha-apulaiset ovat hyvin seurallista sorttia. Ja siivoamista piisaa pihalla. Miksiköhän ulkona siivoaminen on paljon kivempaa kuin sisällä?

   Poista
 3. Samaa mieltä minäkin - teen jos siltä tuntuu ja loput keväällä uusin voimin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä maan jäätyminen tulee suorastaan ilona vastaan. Saa ihan pakon kanssa huilia :)

   Poista
 4. Kivoja kissa-apureita. Meilläkin vaihdettiin talvirenkaat perjantaina; ei koskaan tiedä milloin jo tulee lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat on muka oman tiensä kulkijoita - meillä ne tulee kyllä perästä :D
   Tänään satoi vähän räntää, mutta ei siitä maahan mitään jäänyt. Oli semmoinen ensivaroitus.

   Poista
 5. Taitaa taas jäädä talvirenkaiden vaihto viimetippaan - säätiedotus lupasi liukkaita ja lumi-\räntäsateita tännekin.
  Sinulla on niin ihania puutarhakavereita. Minulla on vain yksi ja sekin viihtyy nykyisin enemmän sohvanurkassa kuin kanssani pihalla (tarkoitan kissaa, enkä Ukkokultaa, vaikkakin sama lause pätee kumpaiseenkin).
  Vaikka miten lähtisi vain pihaa kiertämään, on aina kädet täynnä talvisäilöön kannettavaa. Ei niitä koskaan kerralla eikä kahdellakaan saa kerättyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihaa kiertäessä minä ainakin löydän aina vain lisää talvisäilöön kannettavia juttuja. Ohi mennen huomasin lämpökompostorinkin olevan melkosen täynnä. Tyhjäsin senkin. Nyt se jaksaa taas talven huolehtia jätteistä.

   Poista
 6. Ihku kisuli tua Rauski!
  Rupiaa olemahan aika tyhyjää pihalla. Rojut oon jo raijannu puarin suajihin.
  Talavirenkahat vaihretahan vasta, ku ei tohorita muute liikkua. Eihä sitä ny ennemmi, kuluuvat mokomat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riiviö se katti on :) Talvirenkaat oli pakko vaihtaa pikaseen, kun oli sakkorenkahat alla. Eipähän tarvi perinteiseen tapaan räntäsateessa punnata renkaanvaihtoa.

   Poista
 7. Ihanat kissat sinulla, upeita karvakasoja kerrassaan, rapsuteltavia!

  Vai syö myyrä valkosipulia teillä, onpa herkkusuu, meillä niille kelpaa valvatin juuret ja porkkanat, valkkarit keräävät kyllä pois ja kasa löytyy jostain sitten tupsuna keväällä.

  Tuota keräyspuuhaa mulla ei olekaan, laiskuuttani pesen ne samantien ja vien varastoon kuivumaan, samoin harsot ja syksyllä kesäkukkien ruukut. Syksyn täyttää kyllä perennamaan siivous, haravointi ja kasvimaan kunnostus jonka siis tänä vuonna alihankin sattuneesta syystä!

  Mukavaa alkavaa viikkoa Tita!

  VastaaPoista
 8. Kivipellon Saila, olet kaukaa viisas kun työn jäljet samantein siivoat!

  Minä jätän syksyllä aina perennamaat siivoamatta. Perusteeni on siinä, että syksyllä varret pitää leikkoa. Keväällä ne lähtee haravalla vetämällä. Eli keväällä pääsee hitokseen helpommalla. Lisäksi kuivat varret ja lehdet suojaavat penkin pintaa ainakin jonkin verran. Vähät lumet tarttuvat myös paremmin penkin päälle, jos on jotain mikä jarruttaa tuulessa lentämistä. Ja muut seliselit päälle :D

  Mukavaa nousuviikkoa Sailalle myös!

  VastaaPoista
 9. Aww, mitä ihania karvapalleroita!
  Postauksestasi tulikin mieleen, että täytyy käydä keräämässä tavaroita pois pihalta.. siellä taitaa olla myös roinaa ja ruukkuja pitkin poikin, toivottavasti eivät ole lentäneet näillä tuulisilla keleillä naapureiden puolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuli vie joskus tavaroita omia teitään. Kannattaa panna merkille tuulen suunta, niin osaa alatuuleen etsiä omaisuutaan :)

   Poista