keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Uuden ruusumaan perustus med rumat kuvat

Tänään oli se hieno päivä, että naapurista soitettiin notta jos haluaa jyrsiä niin  on haettava traktori heti lainaan ja siirryttävä tuumasta toimeen. Maestro haki traktorin ja ruusumaa sai ensikynnöksen:
Pellon nurkaan, suojaiseen ja aurinkoiseen paikkaan jyrsimellä kääntyi turppaikko. Tästä on vielä hyvästi matkaa istutuskelpoiseen maahan.
Ruma traktori ja aijastunut jyrsin - mutta toimiva yhdistelmä. Semmoiset 10 x 6 metrin alue on mulloksella. Tuosta muokkaantuu kaksi kohopenkkiä ja väliin tulee sorattu välikäytävä. Reunoiksi tulee vanhat hirret.
Muhevaa peltomultaa - ihan hiekkamultamaata. Tämän kun saa ensin rikkaruohottomaksi, niin on tehnyt lähes taikoja. Lähipäivinä haen parit turvekuormat ja sitten palanutta hevonpaskoo. Lisähöystönä tarjoillaan tuhkaa. Tämä on tuttu resepti, jota on käytetty vuosia tontillamme. Yhtään multakuormaa ei ole koskaan ostettu. Kaikki tehdään itse mullasta lähtien. Tästä eteenpäin teutaroin sekoitukset puutarhajyrsimen kanssa. Onneksi traktori teki nyt isoimman työn.

Tiedossa on myös nimikylttien rustaamista ja se varsinainen pasianssi: mihin järjestykseen ruusut istutetaan! Paljon erilaisia ruusuja, eri korkuisia ja värisiä. SIINÄ on pähkinää kerrakseen. Lisänä laidoilla on perennoja, lähinnä tukahduttamaan rikkoja. Paljas maa on täällä ihan outo asia, tapaan kattaa kaiken jollain.

Päivän ikävä löydös:
Vesimyyrähän tuossa on pesinyt ruusun juuressa. Tulikin mieleen, että koko koeruusujen maa pitää kiertää verkolla syksyllä myyrien, jänesten ja peurojen kiusaksi. Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty... heh heh... kehno vitsi. Tässä saa vielä vääntää yhtä jos toistakin, ennen kuin ruusumaalle on tehty kaikki tarvittava ja voitava. Vaan kelit on kyllä niin ihanan aurinkoiset ja lämpimät, että ilokseen puuhaa ja nauttii ulkoilmasta!

Hauskaa Helatorstaita kaikille lukijoille - aurinkoa ja lämmintä luvattu huomiseksikin. Minä vedän ykköset päälle ja poistun vävytarjokkaan valmistujaisiin. Seuraavaan postaukseen varaan visuaalisesti virikkeellisemmät kuvat :D

PeeÄäääs: tervetuloa lukijoiksi Anneli A, Navettapiika ja Liisa Neuvo!

4 kommenttia:

 1. Jos ei tualla risetillä ruusut kasva, nii ei sitte millää. Sommittelu on aina yhtä vaikiaa ja ruusuja ei nii vaa siirrelläkkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Resettiä vähän vaihdellaan kasvilajien mukaan, mutta hyvin toimii kun keväällä aina lykkää kerroksen hevonpaskoo penkin päälle katteeksi.

   Poista
 2. Sinä oletkin ollut ahkerana. Varmasti saat ruusut kukoistamaan. Mukavaa helatorstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Anneli. Kevät sinällään katkaisee suloisesti talven laiskottelut, mutta uusi puuhamaa kyllä vaatii askarointia. Hauskat helatorstait sinnekin!

   Poista