tiistai 31. toukokuuta 2016

Ankaraa pähkäilyä ja istutuskartta

Pihalla jöpöttää kymmenittäin ruusuja purkeissa odottamassa istutusta. Tänään siirsin purkkiarmadaa toiseen paikkaan pois ruohonleikkuun tieltä. Ihastelin topakoita taimia ja uusia versoja. Himottaa päästä istuttamaan!

Valmistautumisen olen aloittanut jo hyvässä ajassa tekemällä taulukkoa lajikkeiden väreistä ja korkeuksista. Samalla olen piirrustanut paperille istutuskaaviota. Sarakkeissa on tumman punaiset, vaaleanpunaiset ja pinkit, oranssit sekä valkoiset/kellertävät. Pitäisi saada jokin järjestys aikaan.

Photogram.in sivustolta kuva. Tämmöinen sommitelma ei ole sitä mitä haluan.

Ruusut ovat aina kauniita, mutta värisommittelussa pitäisi pystyä huomioimaan niiden vaikutus toisiinsa. Värit voivat korostaa toisiaan tai kilpailla. Yhdistävänä ja pehmentävänä on ruusunlehtien vihreys. Ajattelin nitoa sommitelmaa myös reunuksen ympäri kiertävillä perennoilla. Vähän kuin taluun kehykset. Perennoiksi olin ajatellut mielellään kevätkukkivia tai lehtiperennoja, jotta ruusujen loistoaika olisi todellakin vain ruusuille. Perennat voi istuttaa milloin tahansa - vaikka ajan saatossa jälkikäteen. Poimulehtiä, kurjenpolvia, ruusujuuria, sammalleimuja ja tädykkeitä. Sekaan keväisiä pikkusipuleita. Ruusumaa on keväällä vapaata maata kukoistaa.

Tässä on taas vähäsen jotain siihen suuntaan. Kuva forums2.gardenweb.com

Visoitani olen hakenut tutustumalla ruusuihini netin kautta. Kuvahaut ovat erinomaisen antoisia. Muistan kyllä, että täällä pohjan perillä ei välttämättä loisto ole samaa kuin Englantilaisissa puutarhoissa. Homma voi onnistua tai sitten kitua vain. Toisaalta yöttömän yön valo voi tehdä ihmeitäkin. Ikävä kyllä - samoin talvet, josta syksy sujuu yleensä lumetta vaan ei pakkasetta. Kokeilematta ei tiedä. Tämä on mukavaa ja tooosi jännää!

Säätiedotus lupaa näiden muutaman tavattoman lämpimän päivän jälkeen selkeästi viileämpiä kelejä. Täällä hyvin usein kesäkuun alussa käy hallat.  Ei aina, mutta kesäkuun 10:ntä päivää pidetään jo turvallisena istuttaa ulos kesäkukkia. Eli ei ole kiirettä istuttaa. Tätä toistan itselleni joka päivä :D Puran patoutunutta istutusintoa excelöimällä ruusujen ominaisuuksia ja piirrustamalla istutussuunnitelmia. Ei ole pienintä käryäkään siitä, vaikuttaako se mitenkään positiivisesti lopputulokseen...

Minun elämäni mietelmä on Antoine de Saint Exuperyn kirjasta Pikku Prinssi: "Silmät ovat sokeat, vain sydämellään näkee hyvin". Samasta kirjasta löysin ruusuprojektiini sloganin - "Se aika, jonka olet tuhlannut ruusullesi, tekee siitä niin tärkeän sinulle."

Pikku Prinssi - meille vähemmän tosikoille antoisa kirja vuodesta toiseen
Kuva wikipediasta

Vielä muutama päivä lämmintä hellettä ja sitten paluu normikesään. Toivottavasti viileys on tilapäistä ja kesä jatkaa kulkuaan. Hauskaa viikon jatkoa kulkemallesi polulle!

6 kommenttia:

 1. Sinulla onkin iso projekti suunnitteilla. Kiva tuollaista itselle tärkeää aluetta on suunnitella. Varmasti siitä tulee hieno. Pidähän meidät ajan tasalla, miten homma etenee. Kivoja nuo Pikku Prinssin sitaatit. - Mukavaa toukokuun viimeistä päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Anneli A - tosiaan viimeinen päivä toukokuuta! Ihan hätkähdin, kun luin kommenttisi. Pian on juhannus.

   Tämä blogi on perustettu seuraamaan koeruusujen projektia. Kolme vuotta on elinaikaa blogille, mutta mukaan mahtuu myös muuta tarinaa - semmoinen höpöttäjä kun olen :D

   Poista
 2. Ruusumaasta tuloo varmasti komia. Tuallaane sekaasempi istutus näyttääki palio luannollisemmalta.
  Varios 26, kyllä tarkenoo ;) Karvanverra olis hyvä viiletä, muttei tarttis pakkaaselle mennä, jaksaas jotaki teheräkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän parraani, Navettapiika! Lämmintä on ollut täällä pohjoisempanakin. Laittelin automaattikastelun kasvihuoneeseen noin +40 asteen lämmöissä. Välillä piti ottaa jäähyt. Tarkeni. Parempia työkelejä tiedossa, viilenee taas valkoihoiselle sopivampaa malliin.

   Poista
 3. Pikku Prinssi on niin oikeassa! Mielenkiintoista seurata projektiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kurjenkello! Projektissa on vielä monta jännää mutkaa taiteltavaksi :D

   Poista