maanantai 23. toukokuuta 2016

Kotkojen kesäkausi avautui

Tiluksillamme on kotikanala. Kanoista haaveilin varmaan pian 10 vuotta, mutta Maestro ei lämmennyt ajatukselle kanalan rakenntamisesta. Silloin talossa oli vielä hevosia, mutta hevosia ja kanoja ei voi pitää samoissa tiloissa kanatäin varalta. No hevoset lähti ja niiden talli jäi tyhjilleen (= täyttyi älyttömän äkkiä kaikella roinalla...)
Kiuruveden kanoja - Täplä ja Sysi


Aikaa kului, eikä kanalaa kuulunut. Sitten Toveri Hirnakka ilmoitti vuosi sitten, että nyt ne kanat tulee - tehkäähän kanala. Välitin viestin Maestrolle ja niinhän se kanala alkoi rakentua. Pihalla oli todella pieni varastomökki, johon vähällä rustaamisella saatiin kesäsuoja kanoille. Ympärille rakennettiin ulkoilutarha. Kanat tulivat juuri vähää ennen kuin Kukkenheim valmistui. Hyvin pärjättiin.
Oma eko-tv - aitiopaikka kanojen elämän tarkkailuun

Kesä meni omia herkkumunia nauttiessa ja kanatarhan elämää seuratessa. Se on meidän kesätelkkari. Meillä on Kiuruveden maatiaiskanoja ja lisänä Hy-Line rotuisia tehomunaajia. Munat ovat persoonallisia ja joka munasta tiedän kenen tuotos se on.  Kanoja kun on vain kahdeksan, mutta kukkoja kaksi.

Pitääkin esitellä kakkoskukko Elvis:
Elvis esikuvansa mukaan koristehöyhenissä ja ääni... se on uskomaton!

Silkki-Chabo mix Elvis on hassu räähkänä. Friseeratut, eli kierteiset höyhenet saavat sen näyttämään paljon isommalta. Oikeasti se on nyrkin kokoinen räähkä. Ja ääni - se on ihan hirvee rääkäisy.

Ykköskukko Nox (lat. yö) tuli nuorikkona viime marraskuussa. Kanat sen perin ylenkatsoivat ja ihan turvayksiö sille laitettiin sorsimisen vähentämiseksi. Vaan nuori kukko varttui ja saavutti asemaansa parvessa. Nyt se asiallisesti hoitaa kukon hommia polkien kaikki kanat. Elvis ei kokonsa puolesta kykene isojen kanojen polkemiseen.
Syksyn mittaan rakenneltiin toisesta hevosen karsinasta edustava talviyksiö kaikkine tarpeineen. Siellä parvi vietti talven. Nyt oli aika siirtyä taas kesäkanalan puolelle tuulettamaan höyheniä. Siirto tehtiin viime yönä. Kanat asettuvat öisin orrelle nukkumaan. Sieltä ne on helpppo napata syliin ja kuljettaa uuteen osoitteeseen.

Puolilta öin hiippailtiin ja otettiin ensin kukot kainaloon. Sitten kana kerrallaan siirrettiin sakki KesäKukkenheimin puolelle.

Auton rengas on mitä epäesteettisin sisustus, mutta se on kanojen nokkimisjärjestyksessä tärkeässä tehtävässä. Sen ympäri juoksemalla alempiarvoinen yksilö saa yleensä rauhan ilman suurempaa höyhenten pöllyytystä.

Kanat on hauskoja otuksia. Heti maistui aamusta munaamisen jälkeen kunnon rypykylpy:
Kesäkausi on avattu ja Pohjanmaa kuittaa lähes +20 asteen käsittämättömät lämmöt. Pihatyöt kutsuvat!

10 kommenttia:

 1. Voi Elvistä! Sen isä, Vappupilli pääsi siitoskukoksi kaverin outojen lintujen parveen, meillä ei hänelle ollut sopivan kokoista rouvaseuraa.

  Kivat tilat on teidän kanoilla ja kyllä, ne tarjoavat tosielämän draamaa kesätv:n muodossa.
  Kana on sekä hupi- että hyötyeläin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elvis elää :D Kanojen seuraaminen on jotenkin todella viihdyttävää. Töllöstä ei tule mitään, mitä jaksaisi katsella. Kukkenheimin äärellä olo on Zen.

   Poista
  2. Elvis on HUIPPU jäbä! Noin liikkistä pullistelijaa urokset just on, lajista riippumatta. :D

   Poista
  3. Kiitos Tuula! Olitpa nähnyt kun kolme uutta kanaa tuli Hirnakan tuomana Kukkenheimiin. Kukot pullisteli sen minkä kykenivät. Nox toimitti asiallisen kukonviran polkemalla jokaisen, ja Elvis kävi nokkimassa ne muuten vain ojennukseen. Voi taivas sitä höyhenten pörhistelyä ja korkeita askelia. Varsinkin Elviksen lyhyillä jaloilla korkeat askelet saivat vain nauramaan :D

   Poista
 2. Ihana postaus. Kiva kun esittelit kanakaverisi. Näistä kavereista on sekä huvia että hyötyä. Mukavaa loppuviikkoa Pihakuiskaajan puutarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Anneli A - kotikanalan anti on munia ja lantaa. Toinen on itselle ja perheelle, toinen puutarhalle. Omavaraisuutta :D

   Poista
 3. Kanojen touhujen seuraamine onki varmasti rentouttavaa ja hauskaa, varsinki ku opppii tuntemahan niiren tavat ja luanteet. Nuarenki kans pitää tiätää monta niksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin pienessä laumassa on vain yksilöitä. Jokainen omine tapoineen. Hupaisaa sakkia!

   Poista
 4. Ihana postaus! Elvis on aivan ihana ja toinen kukko tosi komea! Kanatkin ovat suloisia. Ja tuosta ulkohäkistä meidän pitää ottaa mallia. Näyttää kestävältä ja siistiltä. Minkä korkuinen se on? Myynnissä olevat kanaverkot ovat yllättävän matalia.

  VastaaPoista
 5. Olisikohan pari metriä korkea. Siinä on kahdessa kerroksessa 90 senttistä kanaverkkoa ja maan alle on kaivettu tiheäsilmäistä teräsverkkoa jonkin matkaa. Se näkyy hyvin viimeisessä kuvassa. Ei kaivaudu kanat ulos tai mikään sisään. Kattokin on verkkoa ja osin filmivaneria. Siis ihan safety house, mikä on tarpeen runsaan haukka- ja kotkakannan vuoksi.

  VastaaPoista