perjantai 27. toukokuuta 2016

Ongelmia ja ratkaisuja

Tänään taas aukaisin mustalla muovilla katetun tulevan ruusujen koemaan. Käynnistin vanhan jyrsimen ja mylläsin taas turppaikkoa. Tiivistetystä maasta tehdyn mittauksen jälkeen kasvualustan syvyys jää peräti 10 senttiä miinukselle tavoiteltavissa olevasta 50 sentin kasvualustasta. Se on ongelma.


Maestro ajoi traktorin etukuormaajalla turpeen ja soran sekoitusta, mutta ei sitäkään voi loputtomiin maahan laittaa. Saantikin on joitakin kuutioita vain. Tarkoitus on hakea turvetta huomenna pari kauhallista lisää, laittaa tuhkaa mukaan ja taas jyrsiä sulkien viikoksi taas mustan muovin alle. Sitten koittaa istutus - se ihanin finaali!

Päädyin ratkaisuun, jossa istutan ruusut noin viiden sentin syvyyteen ja hankin multakuorman jossain vaiheessa, jolla katan puuttuvan 10 senttiä. Näin ruusut ovat lopulta riittävän syvässä kasvualustassa ja riittävän syvään istutettuja. Yhtälön pitäisi toimia. Se ehkä voisi olla edukkaampikin ruusujen kannalta, että syvä istutus tulisi siinä kasvukauden aikana niiden ollessa nyt vasta taimia. Tämä on ihan puhdasta spekulaatiota ja voin olla ihan metsässäkin ajatukseni kanssa. Nyt ei vain ole varaa ostaa sitä multakuormaa, joten selittelen itselleni mieleiseksi asiat :D Ehkä se toimii kuitenkin...

Hivenen kuumottaa tuo ruusupurkkien armeija. Jokin järjestys pitäisi  keksiä. Hurjimmissa visioissa tuon ruusumaan välikäytävän yli tulee ruusukaaret. Niihin sitoisin sitten köynnösruusut. Katsotaan mikä visioista toteutuu. Muokattavaa on nyt niin paljon, että hifistely jää tuonnemmaksi.

Kevät etenee nyt viimeinkin ihan rivakasti Pohjanmaallakin. Illasta alkoi lämpenemään ja suotuisia kelejä on luvassa näiden vesisateiden ja kylmien jälkeen.


Hyötymaa on kutsunut viime aikoina. Varhaispottu pantiin jokunen viikko sitten ja se on jo päällä. Toissapäivänä pantiin talvipottu ja lukuisat siemenet odottavat kylväjäänsä. Kevät on todella intensiivistä aikaa. Koitan ehtiä kaikkea siellä ja täällä. Perennamaiden paikkauksetkin odottavat istuttajaa. Paljon talvi teki aukkopaikkoja, joiden korvaukseen olen hankkinut taimia. Nekin odottavat istuttajaansa.


Iloista loppuviikkoa jokaiselle blogissa kävijälle!

PeeÄääs: Metsätontun ruusutarha blogissa oli kanadanruusujen nimien historiaa - käy katsomassa, minä opin uutta sieltä!  

4 kommenttia:

 1. Kunnon ruusuprojekti! Tulee varmasti kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännässä eletään sen suhteen! Täs on vielä vääntämistä, ennenkös pääsen ruusutarhan tuoksuja nauttimaan.

   Poista
 2. Luulis että ruusut tykkää, niillehän muarostuu hyvä kohopenkki, jäläkikätehe lisätystä mullasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kohopenkiksi tulee onneksi jo tuollakin multamäärällä. Mutta eneen on paree. Kun viisaammat sanoo, että 50 senttiä - niin soon uskottava.

   Poista