lauantai 7. toukokuuta 2016

Kivipuutarha - tarina rakkaudesta kiviin

Kivet ovat upeita! Kun kivet ja Maestron yhdistää, tulee hienoa jälkeä. Jotkut ovat vain eteviä siinä mitä tekevät. Maestro ja kivenpyöritys on loistava yhdistelmä. Maestro on rakennellut vuosien varrella puutarhan etelärinteeseen kivistä pengerryksiä. Keväällä otetuissa kuvissa näkyy kivetkin:

Kiviä ei ole juurikaan tarvinnut hakea muualta. Joka hiivatin lapionisku tällä tontilla päätyy kolahdukseen. Kiviä on. Paljon. Niitä punnerretaan kangen kanssa ja läjitetään myöhempää käyttöä varten. Kiviä on myös meren rannassa ja sieltä niitä toisinaan haetaan. Mutta suurimmaksi osaksi kivet ovat oman tontin antia.
Kivet ovat ikuisia ja kivirakentaminen on pysyvää. Kivillä on omat tarinansa, kuten kasveillakin. Jokainen on oma persoonallinen itsensä, omassa kuosissaan ja muodossaan. Tosilla yksilöillä on ilmiömäinen kyky yhdistellä epämääräisen muotoiset luonnonkivet toisiinsa sopivaksi. Siihen vaaditaan hyvät hermot, pelisilmää, aikaa ja erilaisia kiviä. Minulta se ei luonnistu, kun olen tällainen nopea hätähousu ja suurinpiirtein ihminen. No osaan minä olla hyvinkin tarkka, mutta kivirakentaminen on meillä miesten töitä. Minä kyllä laitan siitä edestä koko vuoden ruokaa. Jokainen tekee siis sitä, missä on hyvä!

Hiljalleen vuosien varrella tuota rinnettä on valloitettu kivipuutarhaksi. Maestro rakentelee hienot käytävät, kiviportaat ja istutusaltaat kasveille. Lopulta minä ruhvellan paikalle kottikärryt täynnä multaa ja istuttelen kasvit. Siitä pisteestä eteenpäin se on minun valtakuntaa. Eli ryöpsähtää yli äyräidensä.

Kukaan lukiessaan ei huomannut ihmetellä, miten Pohjanmaalta löytyy rinne :D Raahen kohdalla on pannukakun tasaiseen maisemaan osunut pari ryppyä. Ei suurta, mutta jotain mitä voi mäeksi tai rinteeksi kutsua. Onneksi oman tontin kohdalle osui tuo etelärinne!

Loppukesästä ei kivistä tiedä jos ei asiakseen osaa etsiä rajapintoja. Kiviä ei enää näy valtavien kasvustojen peittäessä hienot kivityöt...

Kivipuutarhaa olemme nyt pari päivää kunnostaneet. Sorakäytävät olivat päätyneet kasvattamaan sammalta ja rikkoja. Viime sateinen kesä kasvatti hyvin sammalia. Käytävät on nyt kunnostettu haran ja kitkemisen kanssa. Pieni pätkä kivipuutarhaa on vielä rakentamatta ja elän toivossa että Maestro innostuu kiveämään puuttuvat osiot.


Se The Great Ruusumaa on saanut ottaa aurinkoa, joka kuivattaa pinnimmaiset rikkojen juuret. Tiedossa on tiukkaa talikointia ja monivuotisten rikkojen juurien kuolettamista. Siitä myöhemmin lisää.

Iloa ja valoa viikonloppuusi - nautitaan äitienpäivästä ja keväästä!

6 kommenttia:

 1. Wau! On aiva tautisen hyvän näkööstä! Meikälääne kans rakastaa kiviä. Niitä olis palio enempiki ja varmasti viälä tuloo lisääki, muttaku mä jourun/saan teherä kaikki itte. Ja isäntä mutajaa joka kivelle; enne isännät on kärränny kivet pois näkyvistä, nii nykkö sä rahtaat ne takaasi. Eikö ny jo riitä. Onneksi on uurispeltua, mistä on ajettu kivi poikinee isoohi kasoohi :)

  VastaaPoista
 2. Innostuun nii kuvista, että jäi toivottamatta, Hyvää äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hauskaa vavisuttaa vuosikymmenten tapoja. Varsinkin eteläpohojalaanen mies - se on ihan oma lajinsa. Ihan parraita mitä suomalaisista heimoista löytyy, mutta niille pitää olla oma käyttöohjeensa. Navettapiika on tämän alan asiantuntija :D

   Poista
  2. Joskus on käyttöohojeet hukas :D

   Poista
 3. Unohdan hengittää aina kun näen noita teidän kiviasetelmia. Niin hienot!

  Aurinkoista Äitienpäivän iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia samoin sinne Joensuun seudulle! Teillä sentään on vihreä kevät jo siellä! Kivet ja minä odotamme täällä, josko pääset käymään taas!

   Poista