lauantai 16. joulukuuta 2017

Veriset uhkaukset kotkoille eli ymmärtääkö kana puhetta?!?

Kukkenheimin rauhassa on ilmennyt ongelma. Joku särkee/syö munat. Ainahan vahingossa saattaa pesään muna särkyä, kun kotkot liikkuvat pesään tai sieltä pois. Kanat alkavat olla osin vanhojakin, eikä aina munan kuori ole yhtä vahva. Särkynyt muna usein syödään pois, onhan siinä rutkasti proteiineja, vitamiineja ja kuoressa kalkkia.

Ammattimunaaja Tipi the Bird

Ruokaa ja kalkkia on monipuolisesti tarjolla. Virikkeitäkin on runsaasti ja päivittäin keksitään jotain uutta. Kanojen antaumuksellisin virike liittyy aina ruokaan. Kaalinpäästä riittää pitkäksi aikaa  nokittavaa, ja vanhentuneet omenat sun muut saa aina yhtä innokkaan pulinan kanaparvessa. Rasiallinen porkkanaraastetta nostattaa tunnelman suorastaan kattoon. Itse asiassa nuo kotkot on ihan pilalle passattuja kermapyrstöjä.

Pulinaa ja protestia - kanalan rauha rikkoontuu aina kun sitä menee siivoamaan.
Parina päivänä munia on ollut pesissä tasan nolla. Sen sijaan on ollut munasta liiskaisen märät pehmusteheinät. Eli olen pessyt ja kuurannut pesät vaihtaen aina uudet heinät. Alkoi tuntua ihan turhalta tarhata kanoja makoisien munien toivossa ja laadin suunnitelman.

Hy Line tehomunaajarotu munii kerran päivässä.
Ajattelin jakaa porukan kahtia. Suuntasin epäilyni ruskeisiin Hy Line rouwiin. Maatiaiset kun munivat yleensä yläpesiin, jotka olivat saaneet olla rauhassa. Paksut rouwat käyttävät matalammalla olevia pesiä, ja siellä sitä tuhoa on tehty. Kanalassa on erillinen eteinen, jota on käytetty tarvittaessa eristämään kanaa/kanoja toisistaan. Siinä on orsia lukuun ottamatta kaikki mukavuudet. Alapesäänkin pääsee tuota kautta, kun jättää luukun auki ja sulkee kanalan puoleisen kulkuaukon.

Kanalan eteinen, jossa kanat ovat siivojan tieltä ns. maanpaossa.
Ajattelin nakata ruskeat rouvat tuohon eteiseen vähäksi aikaa, ja yksi kerrallaan palauttaa ne sitten laumaan takaisin nähdäkseni kenen/keiden päät pitää laittaa pölkylle. Jos kana oppii särkemään munansa ja syömään sen, niin se on turha kana. Opettaa vielä toisillekin saman tavan!

Siivosin kuitenkin tuttuun tapaa kanalan lannat pois pajattaen kanoille viimeisiä voiteluita. Lupasin pyhästi omin käsin teloittaa munan särkijät. Että hyvää Joulua vaan kanaset - pölkky ja pyöveli on valmiina!

Skottilaiset lihapullat on hyviä! Resepti tässä
Kanahan on tunnetusti vähän tyhmä eläin. Tai on siinä kieltämättä sellaista piilo-oveluutta, kun motivaattorina on ruoka. Mutta noin pääsääntöisesti kana ei ole mitenkään julmetun välkky otus. Tästä huolimatta rippisaarnani päiden putoamisesta tuotti kuivat pesät ja normaalin kuusi ehjää munaa. Kävinpä kuitenkin paljon normaalia tiheämpään tarkistamassa kanalan ja pesien tilanteen, joten saattoi sekin vaikuttaa.

Toivottavasti munarauha palaa kanalaan, eikä tarvitse kirveeseen tarttua. Mukavaa viikonlopun jatkoa ja Ässälle tervetuloa lukijaksi!

7 kommenttia:

 1. Kih hih hih, nauratti kovasti tuo pölkky ja pyöveli, sori. Kermapyrstöistä on moneksi... Onneksi saarnasi tehosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta lauseesta olisi voinut saada eläinsuojelijat pillastumaan, mutta kotikanalan pitäjällä on ikävä velvollisuus olla tarvittaessa pyövelinäkin. Jos ei muuta, niin kärsimyksen lopettajana. Vanhuus se tulee kanallekin, joten hommaan on jonkun vain pystyttävä.

   Saarnan pitempiaikaisesta tehosta ei ole vielä tietoa, mutta toivotaan parasta!

   Poista
 2. Olipas virkistävä postaus, kiitos tästä. Toivottavasti rauha säilyy kanalassa jatkossakin. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkistävää lukea annettuja tappouhkauksia :D Mä kyllä vähän repesin tuota kommenttia lukiessa - kiitos päivän nauruista, Anneli!

   Poista
 3. Hauska teksti, kiitos!
  Vihulainen saattaa hyvällä tuurilla unohtaa munien särkemisen, jos nyt jaksat rampata siellä kytistämässä riittävän usein. Se on kyllä ärsyttävää jos muniennokkija saa jatkaa kolttosiaan. Hyvin teit kun eristit, tehoista se syypää löytyy.

  Kanalanpitäjällä täytyy aina olla kirves tai vesuri terävänä ja pölkky valmiina. Olisikohan ideaa säilyttää tappovehkeitä kanalan seinällä, ihan vaan muistuttamassa? Olen minä kyllä uhannut viedä talliin pienen lihamyllyn pelotteeksi mutta en ole raaskinut sitten kuitenkaan.

  Visusti pidetään huoli, että tappohommat tehdään nurkan takana ja varotaan sotkemasta paikkoja, eläimet kyllä vaistoavat juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä jakanut porukkaa, mutta suunnitelma oli selvillä. Tehoja epäilen, sillä niiden ahdeudella ei ole mitään rajaa. Tänään on pesän visusteet pysyneet kuivina, kun melkein joka munaajan jälkeen olen kärppänä paikalla. Se tarkoittaa reilun tunnin välein kanalassa piipahtamista, mutta onhan tässä sunnuntaina aikaa.

   Seuraavaksi alan siivota jääkaappia. Yksi tärkeimpiä joulusiivouksen kohteita perinteisesti. Tahtoo joulun pyhinä jokainen neliösentti olla sieltä käytössä, ja osaa tavaroista säilötään kellarin viileydessäkin.

   Poista
 4. Näin etäältä lukiessa hauska postaus, mutta ehkä ei niin kovin naurata juosta tunnin välein vahtimassa kanoja ja niiden munia. Kesäkanoista on tullut monien omakotiasukkaiden hetkellinen hupi ja harrastus. Mietin vain tätäkin juttua lukiessani, kuinka moni perehtyy kanojen käyttäytymiseen ja ominaisuuksiin riittävän syvällisesti?
  Toivotaan, että järjestys kanalassa palaa ja proteiinia riittää myös kasvattajan pöytään. Vaikka maistuu se kana joulupöydässäkin.

  VastaaPoista