sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Ruusumaa kakkosen suunnitelma ver. 2.0 ja tirppaextra

Suunnittelu paperilla on ollut oikein kivaa. Ensin ährään yleikaavaa - minkä kokoinen alue, kuinka se jaetaan, miten suunnitellaan hoitopolut ja viimeisenä pohditaan istutuksia.

Kordesin omajuurinen 'Larissa'. Kuva Pinterestistä.

Ensimmäinen ns. karvalakkiversio 1.0 suunnnitelma rutistettiin roskiin, kuten aiemmin kerroinkin. Nyt olen muutamien sangen viisaiden neuvojen jälkeen asemoinut suunnitelman kolmeen istutuspenkkiin välikäytävän. Se muutti strategiaa. Lisäksi karsin lajikkeita panostaen usempaan saman sortin kappalemäärään. Se tekee istutukseen selkeyttä ja runsautta. Puolet käytettävissä olevasta aluesta kunnostetaan ja peitetään mustalla muovilla odottamaan mahdollisia seuraavan vuoden suunnitelmia. Keväällä tulee istutettavaksi kolme kappaletta 3m x 1.25m penkkejä. Saman verran jää varamaaksi.

Ruutupaperipiirroksia tekee vielä jotkut vanhanaikaiset!
Istutukseen kuuluvat mukaan myös perennat. Ehkä sinne sujuttelen myös punalehtisiä japaninhappomarjoja. Niitä tulee muutamia sortteja Latvian tilauksen mukana. Jokin ranskanruusukin voisi upota sinne sekaan. Pitää tutkia valikoimaa.

Uusi ruusumaa kakkosen rakennuspiirrustukset on valtuuston käsittelyssä, odottelen mielipiteitä suunnitelman järkevyydestä noin yleensäkin. Lajikkeet ovat tässä suunnitelmassa Kordesilta tuo kuvan 'Larissa' ja 'Rotilia'. Tantaulta tulisi 'Mariatheresia', 'Mirato', 'Soul', 'Sugar Baby' ja 'Sommerwind'. Vähän pinkkipainotteista, mutta perennoista saa lisää potkua sekaan. Tai jytkyä.

Viikonlopun aikana oli pihabongaus, eli lintulajien tunnistus ja laskenta. En tuntia käkkinyt ikkunan äärellä, mutta silmäilin kaffihetkinä ulos. Tiaismäärä on suurin. Näin sini-, tali-, hömö-, kuusi- ja pyrstötiaisia. Mukana hyppeli rehvakas lauma peltosirkkuja, mustarastas, närhi, harakka ja käpytikka. Tämän sain kuvaankin:

Ei mukavimpia puutarhavieraita. Ehkä sen joku haukka nappaa.
Taas hipsutellaan uutta viikkoa kohti. Edessä on kuun vaihdekin. Soon pian soromnoo tammikuulle ja heipat helmikuulle. Kevät hivuttaa lähemmäs!

18 kommenttia:

  1. "Larissa" on ihana, just sopivan pinkki. Onko tuo lintu fasaaninaaras? Meillä liikkui koko viime kesän uros pihassa mutta ei tehnyt mitään tuhoja puutarhassa. Rakasti miehen traktoria ja juoksi aina sen perässä, ihan hullu otus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu nuori fasaanikana se kyykkii ruusupuskassa. Noi on eteviä ruopimaan rypykuoppia kukkapenkkeihin ja maistelemaan "kaikkea jännää kasvustoa". Pienet kukkasipulit ne käy kuopimassa evääksi myös. Aina toisinaan täällä näkyy yksittäispanoksia, en tätäkään lajia toivo mittavaa populaatiota. Niin kesykin se on, että päätynee ylemmän ravintoketjun evääksi. Fasukukkojen rääkynä aamuvarhain ei ole suosikeitani. Toivottavasti tämäkin jää satunnaiseksi kulkijaksi.

      Poista
  2. Onpa ihana nähdä sitten livenä suunnitelmasi. Hyvältä kuulostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Minä dokumentoin kyllä hartaasti tänne blogiin tapahtumien kulkua :D

      Poista
  3. Kuulostaapa ihan suureelliselta. Ja kun on valtuustokin takana, niin suorastaan kadehdin. Mun maa on muotoutunut sen mukaan pikkuhiljaa kuin huonoslekaisellä on ollut mahdollisuutta ja voimaa kasvaa. Joten aivan toisella tavalla. Ei mitään. Tapoja on monia ja kaikki tiet vievät Roomaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äläs nyt Leila väheksy sun upeaa ruusupuutarhaa! Ja meillähän kaikki tiet vievätkin Raaheen - se on melkein sama kuin Rooma :D

      Poista
  4. Ruutuvihkosuunnitelmia minäkin teen. Sohvalla ne ideat välillä tupsahtelevat ja aina ei jaksa lähteä tietsikaa aukaisemaan.
    Jossain aiemmassa kommentissa joku sinulle tuota Sommerwindiä ehdotti. Piti silloin peukuttaa samaa ehdotusta, sillä minulla on ollut Sommerwindiä muutaman vuoden ja olen siihen todella tyytyväinen. Ahkera kukkija, kestävä ja varsin vaatimaton.

    Tinttejä tuli eilen seurattua niinikään aamukahvin kera. Laitoin kyllä raporttini Birdlifeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime kesänä huomasin, että istuttaminen on tosi paljon helpompaa kun on piirrustukset. Vaikeinta on visioida päässään kuviksi, eikä se aina onnistu. Suunnittelemalla paperilla ehtii kuitenkin hakea tietoa googlelta korkeuksista, väreistä etc. Tämä helpottaa varsinkin jos on iso tai monilajinen istutus kyseessä. Suunnittelu on uusi aluevaltaus minulle.

      Poista
  5. Mainio ruutupaperisuunnitelma! Jotakin tällaista minäkin teen, mutta meillä vaan enimmäkseen istutusalueet eivät ole suorakulmaisia - kaikenkarvaisia kiemuroita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikenkarvaiset kiemurat on visuaalisesti sujuvampia. Ei nuokaan mun neliöt ole oikeasti kanttisia, vaan pyöristettyjä. Neliön malliseen sijaan saa kuitenkin pyöreät kulmat. Niillä pelataan - ala kun kuitenkin on suht "iso". Sitaateissa sen vuoksi, että kokonaisala on neljä hehtaaria :D

      Poista
  6. Sullahan näyttää hyvältä - on niin fiksut suunnitelmat! Samaa minäkin täällä harrastan, en tosin ruutupaperille, vaan kirjoittelen koneelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruutupaperi antaa mittakaavan kätevästi ilman koneen käynnistystä. Suunnitelma elää tulevien vuosien aikajänteellä.

      Poista
  7. Ihania suunnitelmia sinulla! Lopputulos on varmasti hieno. Kiva nähdä kuvia, sitten kun ruusumaa on valmis. Ja paljon eri lintulajeja näkyy teillä päin asustelevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogiin tulee kuvia ja selvitystä, kunhan saa tehtyä suunnitelmaa. Liikkuvia palikoita on nyt paljon - keskeneräisestä pähkäilystä postailen. Ruusuelämä on valintoja ja miettimistä. Valmista tulee, kun klikaa tilaa- namiskaa. Siihen menee vielä selvitystyötä, visiointia ja aikaa.

      Tirpat karjuu kevätfiiliksiä varovasti. Ollaan vasta tammikuun lopussa!

      Poista
  8. Itselläni on vähän surku, kun ruusutarha on jo täyteen istutettu. Ei voi tehdä uusia ruususuunnitelmia. Ennen tarhassa oli yksi penkki jaloruusuille, jotka uusin usein, kun ne paleltuivat. Nyt siirsin siihenkin kanadalaisen Morden Sunrisen. Mutta ihana seurata sinun ruususuunnitelmiasi ja niiden toteutusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa Reetta! Jos ruusut paleltuivat, niin mitä teit talvetettaaksesi ne? Hyviä vinkkejä on syvään istutus (juurenniskan 15 senttiä maanpintaa syvemmäs - eli kasvualusta vähintään 50-60 senttiä syvä) sekä tyvimultaus syksyllä. Lisänä jotain katetta auttaa kummasti. Ruusut kiittävät monivuotisuudella hyvästä suojauksesta uudella nousukiidolla kohti yltiöpäistä kukintaa. Ilman suojausta joutuu uusimaan kerta toisensa jälkeen.

      Tässä blogissa on tarjolla ranskan-, kanadan- ja ryhmäruusujenkin menestystekijöiden selvitystä V-vyöhykkeellä. Siis ihan epätoivoisissa olosuhteissa, mutta suunnattoman tahtotilan ja konstien keksimisen areenalla. Odotan hartaasti kokeilemalla keksiväni pätevän systeemin saada mm. ryhmäruusut menestymään vuodesta toiseen maahan istutettuina. Seuraapa mitä blogi tuottaa :D

      Poista
  9. Tuan Larissan kukka on aivan täyrelline. Ihana! Hyvä suunnitelma sulla ja ruutupaperia käytän mäki, uutta aluetta suunnitelles. Ajatukset jotenki selekeytyy, ku näköö jonki konkreettisen hahamotelman.
    Monipualiset tintit teillä. Mettän läheesyys taitaa vaikuttaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo fixoiduin tuohon 'Larissa'aan ison himpun. Karsin lajikemäärää, mutta tuon omajuurisen kohdalla en vetänyt ruksia. Pakko-saada listan kärkeä. Lista elää edelleenkin voimakkaasti, kun RuusuKummi lataa kokemustietoaan sähköpostissa. Siitä olen kovin kiitollinen. Viisaampien jo tehtyjen kokeilujen pohjalta on puolta helpompaa ponnistaa. Minun vyöhyke kun on vieläkin ankeampi. Tää on niin jännää suunnitella tulevia istutuksia!

      Tirppojen suhteen meillä on ihan Jackpot. On lehtoa, kuusimetsää, peltoa ja jokirantaa. Eli tuhannen monta eliöympäristöä linnuille. Lajirunsaus tulee tuosta. Joka päivä vähintään 10 lajia ruokintapaikalla, jossa on huomioitu monen lajin tarpeet.

      Poista