perjantai 27. tammikuuta 2017

Työtä vai iloa?

Putkahti pohdittavaksi erilaiset puutarhatrendit. Pitkään on ollut pinnalla Vaivaton Puutarha.  Tai jos nurmikkoa on tullut kylvetyksi, niin Vähällä Vaivalla ylläpidettävä piha on melkein yhtä hyvä. Puutarhalehdet ovat viljelleet trendiä myös. Omakotitalojen tontitkin on kaavoitettu toki maankäytöllisistäkin syistä pieniksi, mutta samalla on tuotettu ajatus Vaivattomasta Puutarhasta. Talojen ympäri kun jää vain vähäinen viherkaistale. Ei siinä paljoa hommia yksinkertaisesti jääkään.


Perennojen kukintaa pitkässä penkissä
Entä jos ja kun haluaa harrastaa? Tykkää möyriä mullan kanssa, istuttaa kasveja ja sommitella penkkejä. Silloin tarvitaan tilaakin. Olen toki nähnyt upeita pikkupihoja, joissa jokainen neliösenttikin on huolella istutettu ja hoidettu. Pieni piha pitää suunnitella hyvin, mutta sen hoitoon kuluu vain hyvin kohtuullisesti aikaa ja vaivaa.

Puuhamaata kivipuutarhassa

Tästä lähtee jonkinlainen aasinsilta ruusuharrastukseen. Ruusut ovat rakastettavia ja upeita puutarhakasveja. Ruusuista on jalostettu hyviä ja kestäviä pensasruusuja, jotka eivät paljoa elämälleen vaadi. Ohjeena on istuttaa juuret alaspäin ja pidättäytyä karrikoiden suurinpiirtein muista toimenpiteistä. Kukintaa tulee, kun sen aika on. Lopun aikaa nautitaan kiulukoista ja ruskasta. Helppoa ja vaivatonta - kauniitahan ne ovatkin!

Papulanruusu

Entä jos ihastuu pitkään kukkiviin ryhmäruusuihin etc? Ne vaativat enemmän, mutta vastaavasti antavat enemmän. Jos puutarhanhoito on harrastus, niin mikäpä mukavampaa kuin askaroida pihalla. Siinä tulee raitista ilmaa, kuntoilua, venytyksiä ja suurta henkistä mielihyvää kättensä työn jäljen näkymisestä.

'The Lark Ascending'

Viime kesänä nautin joka-aamuisesta puutarhakierroksesta. Aamukaffeen jälkeen vietin tunnin tai pari kiertäen puutarhaa, kitkien jotain nurkkaa ja poistellen ohikukkineita. Ei se ollut työtä, vaan iloa ja viihdettä. Syksyn tullen harrastin melkoiselle intensiteetillä talvisuojauksia. Ruusumaahan kärräsin tyvimullitusta suojaksi, keräsin hartaasti lehtiä katteeksi, verkotin ja virittelin erilaisia talvetuskokeiluja. Työlästäkö - ei kun mukavaa harrastamista!

'Henry Kelsey' - mihinkähän mittoihin tuo ensi kesänä kasvaakaan?
Minulle usein huokaillaan, että on sulla iso ja työläs piha! No niin onkin :D Pidän siitä sellaisena puuhamaana, jossa kätten työn jälki näkyy. Ja näkyy sekin, jos kädet eivät ole olleet töissä. Puutarha monimuotoisuudessaan on rakas harrastus, johon panostetaan paljon työtä ja vähän rahaakin. Se pitää minut kesäisinkin kotona - en haaveile matkustamisesta. Poikkeuksena pienet puutarhamatkat sopivat kyllä ja mieluiten hurahtaneessa seurassa!

Sitten se toinen kysely - tai vastaus siihen. Kirjoitin alle "puolueen ehdokkaan suostumuksen ja vakuutuksen". Vielä väännetään kättä - en halua minkään puolueen jäsenyyttä, mutta sitoutumattomana voin lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Oman kunnan asioiden hoitaminen kiinnostaa kyllä. Kaikkea sitä tuleekin tehtyä....

Kaikesta huolimatta - iloa kevään odotukseen! Eilen +5:n asteen auringonpaisteessa tuli väistämättä  mieleen kevät! Mukavaa viikonloppua Sinulle!

19 kommenttia:

 1. Hyvin pitkään on mielestäni ollut vallalla ajatus ja suuntaus siihen, että pihan ja puutarhan on oltava hoitajalleen mahdollisimman helppohoitoinen. Pihasuunnitelmat tehdään usein hyvin pitkälle myös sen mukaan ja kasvivalikoimat koostuvat pääsääntöisesti helppohoitoisista puista, pensaista ja isoista lehtiperennoista. Valitettavasti pihat myös silloin usein muuttuvat vähemmän yksilöllisiksi näkymiltään. Toisaalta hyvin ymmärtää, että ihmisillä on tänä hektisenä aikana entistä vähemmän aikaa pihan hoitoon ja halutaan tehdä vain ihan välttämättömimmät hoitotyöt. Harrastajat ovatkin sitten asia erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä hektisenä aikana on ihanaa viivähtää puutarhassa rentoutumassa :) Minusta tuntuu, että puutarhassa harrastaminen on nouseva trendi. Onneksi jokainen saa harrastaa valitsemallaa tavalla - mitä jaksaa, kykenee ja haluaa. Puutarhablogistit taitavat järkiään olla melko intohimoisia harrastajia :)

   Poista
 2. Taitaa olla sellainen ikuisuuskysymys tuo vaivaton piha. Olen sitä mieltä, että jos vaivattoman pihan haluaa, on muutettava kerrostaloon - mielellään vielä ilman parveketta, ettei tule minkäänlaisia paineita laittaa vaikkapa kesäkukkia parvekelaatikoihin. Aika paljon nykyisin näkee pieniä omakotitalopihoja, jotka on ympäriinsä kivetty ja jollain reunalla on sitten nurmikkopläntti. Ja niiden kivien väleistä kasvaa jos jonkinlaista voikukkaa ja pujoa. Helppohoitoinenkin vaatii jonkinlaista hoitoa. Meidän piha ei niin järi suuri ole (vajaa 1500 neliötä). Jotkut tuttavani ihmettelevät, miten saan aikani omassa pihassa kulumaan ja toisaalta, miten siellä muka riittää niin paljon tekemistä. Puutarha on minulle rakas ja tärkeä harrastus, enkä kasvuaikaan kovin paljon kaipaa muita aktiviteettejä. Viihdyn omassa pihassa ja omissa nurkissa, enkä totisesti kaipaa helppohoitoisuutta.

  Kävin terkkarissa vuositarkastuksessa ja hoitajan kanssa käytiin keskutelua liikunnasta. Sanoin kesäaikaan harrastavani enimmäkseen liikuntaa puutarhan parissa. Hoitajan mielestä pitäisi tehdä jotain lihaksia vahvistavaa kuntoilua, vaikkapä käydä punttisalilla. Yritin selittää hänelle, että lapioiminen, mullan ja kivituhkan kärrääminen ylä- ja alapihan välillä, kanttaaminen, kumarteleminen, kyykisteleminen ja kaikenlainen nyppiminen on minusta aika hyvää lihaskuntoilua. Hien ja sykkeen siinä ainakin saa hyvin nousemaan. Hoitsu katsoi minua pitkään ja huomasin hänen ajattelevan, että eihän se kukkien nyppiminen nyt niin kovin raskasta voi olla. Niinpä, kuka mitenkin puutarhaa harrastaa.

  Onnea vaalikentälle! Siellä onkin haastetta tiedossa, kun edessä on kaikki sotesotkut ja muut isot muutokset kuntakentällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, taisit tehdä vastauspostauksen pituusennätyksen :D

   Kyllä puutarhanhoito käy hyvästä treenistä. Keväällä taas kauden alettua on alkuunsa tiettyä lihasarkuutta. Talven pehmentämillä lihaksilla kun intoa pinkeänä tarttuu kottikärryihin, niin tietää taas tehneensä. Sitä odotellessa...

   Sote on iso haaste, samoin uudet maakunnat. Valtuutettu on eräänlainen julkinen sylkykuppi, mutta jonkun on nekin hommat hoidettava. Itsellä tässä tökkii se, etten halua minkään puolueen jäsenyyttä. Se leimaa. Ystävä nauroikin, että sen puolueen jäsenenä olet Troijan Hevonen :D

   Poista
 3. Hyvää ja hyödyllistä pohdintaa.Tätä varmasti jokainen puutarhaharrastaja tekee tahollaan, eli miten paljon aikaa puutarhatöihin kuluttaa. Minulle ainakin puutarhaharrastus on niin rakas harrastus, että en tunteja laske vaan sen sijaan nautin. - Hienoa jos olet lähdössä kuntavaaliehdokkaaksi. Arvokasta työtä. Minuakin pyydettiin monen ihmisen voimin (tosin yhdestä puolueesta), mutta parin päivän mietinnän jälkeen kieltäydyin. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten vanhana minäkin ehkä kaipaan helppohoitoista puutarhaa, jossa pystyy rollaattorin kanssa etenemään. Kaikella on aikansa.

   Aiemminkin on vongattu kuntahommiin, mutta elämän ruuhkavuodet eivät antaneet mahdollisuuksia sellaiseen harrastamiseen. Nyt olisi aikaa. Ja ne ikivanhat jäärät saisi kyllä vaihtaa vähän tuoreempiin tapauksiin, joilla olisi näkemystä ja intoa kehittää asioita.

   Poista
 4. Sullonki mahtavan isoosti lääniä, mihinon tilaa temmeltää. Meikälääne on nii ahtahas välis, ettei ny nii kauhiasti enää mitää lisätä. Oonki himooten kattonu keittiön klasista naapurin voikukkamaata. Suunnitellukki sen jo monehen kertahan ;D
  Mä en voisi elää kolomen tuijan ja parin katajan kans hakekatteella varustettuna. En käy lenkillä, en kuntosalilla enkä kallonkutistajalla...... mullon puutarha.

  No nii, ny saakki heittää hyvästit vapaille illoolle. Politikoonti käy tyästä, mutta on varmasti miälenkiintoosta seki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen rustannut uutta ruusualuetta piirtämällä sitä paperille ja päässyt nyt jonkilaiseen konsensukseen. Tai siis versioon 1.0, mutta pyydän siitä valistuneemman mielipiteen kokeneemmalta RuusuKummilta. Tää puutarhurointi on kyllä parasta kallonkutistusta ja kuntosalia.

   Onneksi valtuuston kokoukset on vain kerran kuussa. Siihen pitää lukia tietenkin puntti papereita, mutta ei tuo ajankäytöllisesti hirveitä vie. Näin luulisin. Sitä paitsi mulla on vain kaksi varmaa ääntä, jos itteäni äänestän. Yksi kaveri kans lupasi äänestää ;) Täysi-ikäinen lapseni ilmoitti, että sorit vaan... on jo päättänyt ketä äänestää. Eka äänestysoikeus käytössä hällä, joten ei pidä puuttuman nuoren ensikokemukseen. Olishan se surkeeta, jos pitäis omaa äitiä äänestää ;D

   Poista
  2. Siältä kuule pukkaa jos minkälaasta lautakunta-ja erustuspaikkaa. Älä luulekkaa että menot jää yks/kuu.

   Poista
  3. Miten musta tuntuu, että sulla on ns. varmaa tietoa :D

   Poista
  4. Ei omakohtaasta, mutta sivusta seuranneena.

   Poista
 5. Totta joka sana, oma maa (kirjaimellisesti) on paras ja halvin terapeutti.

  Ja tuota noin, erittäin paljon onnea ja menestystä valitsemallasi tiellä, se tie on auki taivasta myöten jos niin tahdot. Hienoa, että teitä tekijöitä löytyy, minä jatkan marisijoiden kuorossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virnuiletkos siellä, Hirnakka? Tänään aurinko paistoi, kelit oli plussalla ja tirpat karjuivat puissa. Ihan kevätasetuksilla mennään. Huomasin pälyileväni kaupassa kylvömultia. Eli talvi tulee maaliskuussa arvailuni mukaan.

   Poista
  2. Ei, en virnuile. Ihan oikeasti kunnioituksesta mykkänä seistä töpötän.

   Linnut huutaa kevättä, latasin ruokinta--aseman täyteen ja toivon turnauskestävyyttä myös niille jotka jo nujakoivat riihen pohjoisseinän pöntön suuaukolla tänään, hullut!

   Talvi tulee toukokuussa.

   Poista
  3. Eiiii... maaliskuussa se tulee! Toukokuussa möyrin jo kevättöitä ja uutta ruusupenkkiä!

   Poista
 6. Itsekin olen monesti miettinyt tuota, miten puutarha koetaan nykyään niin suureksi vaivaksi ja ihannoidaan helppohoitoisuutta ym.
  Minä ainakin haluan puuhailla pihalla (jonkun mielestä raataa, pyh...) mahdollisimman paljon, se kun sattuu olemaan harrastukseni, mukavaa ajanviettettä ja vieläpä hyvää liikuntaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrastajilla on armottomasti toisenlainen näkökulma. Pitäisikö nostaa esille uusi harrastusmuoto: puutarhaurheilu? Vähän niukempaan tyytyville puutarhakuntoilu :)

   Poista
 7. Papulanruusu...niin suloinen kaunotar!
  Puutarhassa riittää aina puuhaa vaikka miten helppohoitoista toivoo.
  Siinähän sen puutarhan idea piileekin!
  Saa kukkaterapiaa samalla ja liikuntaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta käymästä, Matelilaakson Susanna! Kukkaterapiaa ja viheriloa puutarhassa piisaa sen koosta välittämättä. Puutarha tuo aina runsaasti iloa kaunosieluille, vaikka kynnen alla olisi multaakin!

   Poista