Meillä on käytössä kolmenlaiset kompostit. Suurin massa menee maakuoppakompostiin, joka saa alkunsa jostain montusta, jota hiljalleen täytetään kaikella eloperäisellä. Noin 10 vuodessa kuoppa on lopulta täynnä hyvää multaa ja se kaivetaan taas auki. Juuri mitään hoitoa ei tuollainen komposti tarvitse, vain aikaa ja jatkuvaa materiaalin lisäystä. Saatu multa sisältää sitten rikkaruohon juuria ja siemeniä ollen suorastaan erinomaisen hedelmällistä kasvualustaa... jos arvaat mitä tarkoitan.
Eurolavoista ilmaisia komposteja |
Kolmas multatehdas on alunperin keittiöjätteelle tarkoitettu lämpökompostori. Kanojen tultua taloon sen käyttöaste romahti. Kanat kun syövät ilolla kaikki muut keittiöjämät paitsi sitruksen kuoret ja kahvinporot. Onneksi keksin syksyllä viedän kanalan siivouksen jätteet lämpökompostoriin. Taas pöhisee iloisesti!
Kanat tarjoavat huvia, munia ja lannoitetta. |
Juuri ennen kovia pakkasia yritin tyhjentää kanalan antia lämpökompostoriin, mutta kansi oli jäätynyt kiinni. Oli pakko odottaa lauhtuvia kelejä ja tänään sain väännettyä kannen auki. Jäätymisen syynä näytti olleen viereisen angervopuskan oksien ojentuminen kompostorin kannen väliin. Näin oli syntynyt kylmänsilta, ja kompostin vesihöyry oli päässyt jäätymään kannen väliin. Lämmöt olivat ehtineet laskea jo nollille, mutta sisältö ei ollut kuitenkaan jäätynyt. Lisäsin kompostiastiallisen kahvinporoja ja hain kanalasta lisätäydennystä sekoittaen huolella. Näyttäisi taas lämmöt nousevan ja kriisi on nyt ohitettu :D Revin angervosta oksia, ettei ongelma pääse toistumaan.
Lämpökompostorin antia olen antanut varovasti vain ohuena katteena esim. puuvartisille. Nyt kun suurin sisältö onkin kanalan lantakompostia, niin käytössä pitää muistaa sama kuin muissakin tiivisteissä - vain lantrattuna. Se on varmasti vahvaa, kun typpikään ei pääse haihtumaan umpinaisesta kompostista.
Vihollinen kuvattuna huhtikuussa 2016 |
Päivän kirous oli tassutella uuden lumen rikkumattomalla pinnalla Arbetorumissa. Kaksi kaurista oli kierrellyt katselemassa valikoimaa myös. Osa kasveista on verkotettu, mutta kaikkea ei vain pysty verkottamaan. Varsinaista kaurisongelmaa meillä ei ole ollut. Vielä. Satunnaisia kulkijoita on tavattu ja nyt niitä jäljistä päätellen on kaksi. Laskuoppi 1+1=monta on vain ajan kysymys. Taidan mennä ostamaan nipun Wunderbaumeja ja hajustaa verkottamattomia kohteita.
Oikein mukavaa viikonlopun jatkoa - nyt on hyvää aikaa unelmoida tulevasta kasvukaudesta!
Teillä on hyvät kompostointisysteemit! Ja mikä onkaan parempaa kuin tuottaa itse muhevaa multaa :)
VastaaPoistaToivottavasti kutsumattomat vieraat pysyvät kaukana pihastanne!
Kiitos Piparminttu - meillä on myös ihan julmetun paljon kompostoitavaa. Ja multa on aina tarpeen, sitä ei koskaan ole liikaa.
PoistaKauriit on uusi tuholaislaji täällä. En toivo niiden runsastuvan, vaikka tosi kauniita otuksia ovatkin.
Komposti on täälläkin mietinnän alla :) Haaveilen kannellisesta mallista, ettei sade huuhtoisi hyviä aineita.
VastaaPoistaKannelliset pitää ajoittain kastella. Mutta sinne ei lennä mitään rikkisten siemeniä, eli plussia ja miinuksia löytyy.
PoistaIhanaa pyöriä täällä blogimaailmassa pakkaspäivänä ja löytää uutta kiinnostavaa luettavaa! Itsekin pienimuotoisesti harrastan ruusuja-lähinnä pensasruusuja ja kanadalaisia lajikkeita. Täytyykin lisätä blogi lukulistalleni niin voi seurata, miten ruusut siellä heräilee kevääseen. Peukut lopuksi pystyyn ja toivotaan onnea kauriiden kanssa. Minulla peurat putsaavat säännöllisesti kaiken mökkipuutarhasta ja sellaista kohtaloa ei toivo kenellekään😊.
VastaaPoistaKiitos poikkeamisesta, Reetta! Kipaisin saman tein vastavierailulle upeiden orkideoittesi kukintaa ihailemaan.
PoistaLähden tästä ulos katsomaan, että onko kauriit uusineet vierailunsa. Lumi on siitä kivaa, että näkee öisten kulkijoiden jäljet.
Kiva kun löysin tänne. Kaksi lämpökompostia ja yksi puutarhajätekomposti, niillä meillä pelataan. Lämpökompostit tuppaavat jäätymään aina talvella, en ole keksinyt siihen mitään mikä estäisi sen. Kanankakka on varmasti oivallinen kompostin käynnistäjä ja ylläpitäjä, mutta tosiaan lopputuote voi olla liian tujua tavaraa sellaisenaan kasveille. Piipahda joskus vastavierailulla :).
VastaaPoistaPS. Huomasinpa kommentin jälkeen, että olitkin jo löytänyt blogiini. Kiva juttu!
PoistaLämpökompostori tarvisee riittävästi uutta massaa ja päivittäistä hämmentämistä, sillä se pysyy hengissä talven yli. Pahat pakkaskaudet tahtovat sen hyydyttää yrityksestä huolimatta. Meillä kanalasta tulee sen verran täytettä, että se pysy lämpimänä.
PoistaJa juu... minä löysin jo sun blogin - poikkeilen käymässä!
Vai Wunderbaumeja, aika hyvä idea, niitä säikkyy varmaan kaikki! Komposti on todellinen 'multakone' :D
VastaaPoistaPitänee jossain välissä postata viime talven Wunderbaum-kokeilustakin. Kavahdan niiden lemua ja saman tekee villieläimetkin.
Poista