sunnuntai 19. heinäkuuta 2020

Parhaat ruusut puutarhassani

Tämä on ihan huikeaa aikaa, kun pensasruusut vielä kukkivat ja kanadanruusut aloittelevat. Sekaan mahtuu monta perennaa upeassa kukoistuksessa. Eli nyt on kukkia suorastaan visuaaliseen ähkyyn asti.

Oikealla ruusu 'Sointu' ja vasemmalla 'Ilo'
Tämän hetken kukkijoista nostan kaksi pensasruusua ylitse muiden - Ilo ja Sointu. Ne on istutettu 2016, eli ovat juuri päässeet lähes täyteen mittaansa. Kumpikin vie halkaisijaltaan reilut kolme metriä olevan ympyrän, eli ovat isoja ruusuja.

'Ilo' on jo nimeltään niin positiivinen!

'Ilo' on kanadanruusu 'John Davis'in ja 'Kempeleen Kaunottaren' risteymä. Se kukkii runsaana ja pitkään, ja loppukesästä voi tehdä vielä jälkikukkia pääkukintansa jälkeen. 'Ilo' on lähes piikitön, joten sen voi istuttaa kulkupaikkojenkin viereen muistaen sen tilavaatimuksen kuitenkin. Kukat eivät ole hurjan suuria, mutta niitä on huikeina terttuina, jolloin kukinnasta muodostuu vähintäänkin spektaakkelimaisen näyttävä. Merenrantakaupunkiin istutin oikein näköpaikalle kolmen ruusun ryhmän tänä keväänä. Siinäpä paljon iloa ohikulkijoille!

'Sointu' vaihtaa kukan väriä kukinnan edistyessä.

Sointu on suht uusia kotimaisia ruusujalosteita. Se on polyantha-ruusun ja 'Snow Pavement' ruusun risteymä, joka on tehty Viikissä Helsingissä. 'Sointu' tekee suht pieniä kukkia ryppäinä. Avautuva kukka on vaaleanpunainen, mutta vaalenee valkoiseksi ikääntyessään. Kukinta-aika on tosi pitkä syksyyn asti.

'Ilo' ja 'Sointu ovat kanadanruusujen maan takareunalla.

Kanadalaisetkin aloittavat hiljalleen kukintansa. Sitä iloa piisaakin sitten pakkasiin asti - on ne vain niin mahtavia kukkijoita!

Kanadalainen 'Quadra'

'Quadra'a on pidetty hyvänä talvehtijana, mutta ei se ihan ongelmaton ollut alkuunsa täällä. Kaksi istutuin silloin 2016, ja toisen olen saanut uusia. Nyt näyttäisi menevän jo tosi hienosti!

Kokovartalokuva 'Quadra'sta. Vasta ekat kukat on auki.

'Quadra' kuuluu köynnösrusuihin, ja se kasvattaakin helposti reippaasti toista metriä pitkät versot kesän aikana. Talvella se paleltuu lumirajaan asti, mutta silläpä ei moisen kasvuvoiman takia ole mitään merkitystä jos ei versot talvehdi ylös asti. Kukintaa tuo paleluminen ei haittaa yhtään.

Kanadalainen 'John Cabot'

'John Cabot' aloittaa myös kukintaansa. Myös se on rotevakasvuinen köynnösruusu, mutta elää meillä pensasruusun elämää. Kanadalaiset kaikki paleltuvat säännönmukaisesti lumirajaan täällä, mutta se ei niiden eloa ja kukintaa haittaa mitenkään. Tästä eteenpäin kanadanruusujen maa tulee leiskumaan upeaa kukkaloista myöhään syksyyn asti.

Kanadalainen 'Morden Centennial' on valtavan suurikukkainen kaunotar!

Nää on niin jännittäviä aikoja, kun valtavasti ruusuja puhkeaa kukkaan! Viime kesänä ihastuin 'Morden Snowbeauty'yn, vaikka sen kukan muoto ei minua aluksi puhutellutkaan. Lisäksi se tykkää lamota laajalle, jota aluksi pidin ikävänä tapana. Nyt tuo ruusu on asettunut sijalleen, ja saakin retkahdella, sillä sen kukkarunsaus rätinkokoisilla kukilla on kyllä kaunis!

'Morden Snowbeauty' on sittenkin kaunotar :D

Muista kanukeista 'William Baffin' vetää varmaa linjaansa muhkealla kasvulla ja huikealla kukkarunsaudella. Kaikki kanukit aloittelevat, ja se paras kukinta on vasta edessä. Voin kertoa, että kanadanruusujen maalla tunnen aina suurta iloa.

Kanadalainen 'William Baffin' on päässyt luottoruusukseni.

Otetaanpa vielä yksi kuva 'Luise Bugnet'ista. Poistelin jo kukkineita, jotta kukinta jatkuisi mahdollisimman pitkään.

Ja 'Luise Bugnet' kiittää jatkaen kukintaa tooosi pitkään!

Ranskanruusujen kanssa olen vähän vaikeuksissa, kun en pääse niiden kanssa sinuksi. Lieneekö kielivaikeuksia vai mitä, mutta en oikein pääse näiden sielunelämään käsiksi.

'Merveille'n kukat kestävät vain hetken.

Tämä dramaattisen värinen 'Merveille' on ranskanruusun ja sammalruusun risteymä. Sen väri on todella hieno, mutta kovin hetken sitä saa ihailla. Mutta paikkansa se on ehdottomasti ansainnut!

Ranskanruusu 'Jenny Duval' on runsaskukkainen.

Nämä ranskattaret talvehtivat oikukkaasti, mutta versovat erittäin hyvin kasvukaudella. Kukkia tulee runsaasti, ja monet niistä ovat violettiin vivahtavia väreiltään - siis mielenkiintoinen lisä ruusumaahan. Kukinta on aika nopeasti ohi.

Upea 'Dutchesse de Montebello' kärsi jostain syystä talvesta. Ainoa kukkansa on tämä.
Muut ranskattaret eivät ole vielä saaneet nuppujaan auki, mutta paljon on kukkia tulossa. Useimpia niistä pitää tukea, kun lamoavat oikeasti ihan maata pitkin. Ehkä pääsen juttuun näidenkin ruusujen kanssa vielä vähän harjoiteltuani.

Se ihan paras ruusu puutarhassani on kuitenkin kanadalainen 'Henry Kelsey'

Kun otsikkona oli parhaat ruusut puutarhassani, niin se paras on kanadalainen 'Henry Kelsey'. Sen talvehtimisvarmuus, kukinnan väri ja muoto, sekä kukinnan kesto on ihan parasta A-luokkaa. Kakkospaikasta käydäänkin sitten tooosi tiukkaa kisaa!

Ruusu 'Handaland' on potentiaalia tulevaisuuteen. Tähän ruusuun haluan tutustua paremmin.
Nyt se elää 'Ilo'n kainalossa vähän ahtaasti, mutta se lupaa paljon myös julkisiin istutuksiin.


Valokuvia jäi hitokseen paljon varastoon, joten toisella kertaa lisää. Mukavaa alkavaa viikkoa Sinulle!

19 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa lukea näistä, kun teillä on melko erilainen talvi kuin täällä lounaissaaristossa. Ranskanruusujen talvehtimisessa ei ole ongelmaa, mutta peurat ja jänikset verottavat ruusupuskia ankarasti, ellei niitä laita verkon sisään. Montebello juurikin syötiin ihan tapeille ennen kuin ehdin verkon laittaa, onneksi se on nyt jo polvenkorkuinen, mutta saa nähdä, meinaako se kukkia tänä kesänä ollenkaan. Istutin sen vasta vuosi sitten.
  Quadra on tosiaan mahtavan värinen, ihastelin sitä joskus ajat sitten Hongiston taimistolla, mutta en vieläkään ole hankkinut. Toisaalta täällä etelässä pystyy kokeilemaan niin monia muitakin köynnösruusuja, ja mielellään justiin kokeilen, mitä voisi menestyä. Henry Kelsey näyttää tosiaan taivaallisen kauniilta kuvassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän Merenrantakaupungin talvesta tekee erittäin ikävän se, että alkutalvesta voi olla tiukkojakin pakkasia, mutta lumisuojaa ei vain ole. Lumi sataa sitten, kun oikein odotetaan kevättä... niin epistä!

   Quadrassa on kauniimpi kukka kuin Henry Kelseyssä, mutta Henry hakkaa kukkarunsaudessa mennen, tullen ja palatessa.

   Poista
 2. Ihania ruusuja, komeaa kukintaa! Onni on oma ruusulandia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä vähän sekosin ruusuihin 2016. Sillä tiellä ollaan. Tänä vuonna istutin ryhmäruusuja parikymmentä. Ei ne täällä kyllä vahvasti elä, vaan parissa vuodessa heittävät veivinsä talveen. Laji hulluutta se on tämäkin, mutta oikeasti mulla ei ole diagnoosia :D

   Poista
 3. John Cabot on pysynyt minullakin enemmän pensasmaisena kuin köynnösruusuna, palelluttaa versojaan myös täällä II-vyöhykkeellä jonkin verran. Miten on Henry Kelseyn laita, pysyykö enemmän pensasruusuna vai kasvattaako pitkät versot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kaikki nämä köynnösruusuksi nimetyt kanadalaiset vetäisevät semmoisen 1.5 metriä korkeita versoja kesän aikana. Ja sitten paleltuvat lumirajaan, eli noin 40 senttiin. Huonoina vuosina matalampaakin tappiin. Minkähänlaisia monstereita niistä tulisikaan ilman talven tasoittavaa vaikutusta???

   Minulla on noille köynnösversioille korkeat tuet kesän ajaksi, joten aikamoisia ruusutoteemeja niistä tulee.

   Poista
 4. Minä jo odottelin tätä postausta, kanadalaiset pääsevät nyt vauhtiin sielläkin ja kukintaa riittää. Ovat kerrassaan mainioita ruusuja.

  Ilo on verraton ruusu, kukkii niin upeasti. Kiitos kun sellaisen minullekin kaivelit omasi kyljestä.

  Mainiota ruusuista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on jaettua Iloa jo tosi pitkältä aikaa. Olkoon 'Ilo' sananmukainen symboli kaikelle yhdessä eleteylle ja koetulle <3

   Morden Blush sanoin sopimuksen irti. Ei herännyt henkiin enää, mikä oli yllätys itsellenikin. Pitää ostaa uusi... ei tässä yhteen keikaukseen lopeteta hyvää suhdetta.

   Poista
 5. Onpa niin kaunista. Ruusut ovat niin upeita. Hyvää ruusujen heinäkuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensin pionit vetävät huikeat kukkaöverit, ja ruusut jatkavat. On tässä kestämistä :D

   Poista
 6. Ihanat ruusut. Hyvä tietää että,'Henry Kelsey' on kestävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. V-vyöhykkeellä se kestää lumirajaan asti. Sieltä se ponnistaa aina tosi vahvoin silmuin kasvattaen reiluti 1-5 metriä varsia - täynnä kukkanuppuja!

   Poista
 7. Ruusut ovat kukkineet tänä vuonna jotenkin normaalia upeammin, jopa Minette, sateista huolimatta. Tuon Ilon minä vielä hankin:) Kaunis väri ja kertomasi piikittömyys on vain suurta plussaa. Henry Kelsey innostui täälläkin, toki auttoi kevään perkaus juurella, lannoitus ja mullan lisäys ympärille, mieletön värikin siinä on ja komeat kukkatertut. Sama täällä, ranskanruusut jättää kylmäksi todella lyhyen kukintansa takia. Merveillekin olis upea, mutta lakastuu melkein silmissä :(
  Tänä vuonna on esiintynyt liiankin paljon joissakin ruusuissa epäilemääni ruusuetanaista, mites sinulla? Lehdet paperisia, ruskeita ja kuivuneita. Ei taida auttaa kuin täsmähoito "myrkyllä" eikä nappaa yhtään, pelkkä mäntysuopa ei auttane. Eikä taida hävitä itsestään talven aikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ovat kukkineet normaalia runsaampana ja heinäkuun viileyden takia myös pitkään. Ranskalaiset olivat vain kokeiluna kanadanruujuen maassa, mutta en jotenkin saa niiden sielunelämästä kiinni. Niillä on tosi nopea kukinta, joka on sitten taputeltu ohi.

   Tuholaisia - edes ruusuetanaisia - ei ole onneksi näkynyt. Toivottavasti ankea pohjola pitääkin ne loitolla!

   Poista
 8. Hienoa kuulla mielipiteesi 'Henry Kelsey’ ruususta, sillä se on tuore istutus. Hyvä kuulla myös, että Sointu kasvaa noin paljon, sen paikan vielä muutan. Kiitos ruusujen esittelystä!

  VastaaPoista
 9. Voi, sulla onkin pitkästi iloa 'Henry'stä! Sointu on myös erittäin hyvä valinta, mutta tilaa se kyllä vie. Toisaalta sen vaatima tila täyttyy eri sävyisistä kukista, joten tilansa on kyllä ansainnut!

  VastaaPoista
 10. Parasta aikaa, ilman muuta 👍🌹Henry Kelseytä minulla ei vielä olekaan mutta pitää hankkia kun osuu kohdalle.

  VastaaPoista