torstai 26. huhtikuuta 2018

Jorma Koskinen: Kanadanruusujen kevätpuuhia

Lainaan tähän Jorma Koskisen ohjeet kanadanruusujen kevään puuhista. Teksti on lyhentämättömänä kanadanruusujen postituslistalta. Kuvat puolestaan on eilen kuvattu täältä ja kuvatekstit minun kirjoittamia.
*******************************
Uusi kevät on koittanut ja mieli palaa jo ruusujen pariin. Kevät on tärkeää aikaa ruusujen hoidossa. Seuraavana muutamia vihjeitä.

Lumi on sulanut penkin päältä. Suojauksina on tyvimullitus (kaikilla), osalla
lisänä talvisuojaturvetta, havuja, pakkaspeittoa (ollut koko talven) ja
kauimmainen rätti on lakana, joka on pantu aurinkosuojaksi vähän aikaa sitten.
1. Talvisuojauksen poisto
Suojausten poistolla ei ole kiirettä. On haitallisempaa poistaa liian aikaisin kuin liian myöhään. Nyrkkisääntö on, että kaikki suojaukset voi poistaa, kun koivu on hiirenkorvalla. Silloin routa on useimmiten sulanut syvältä asti ja kasvin juuristo saa vettä.
Kun tyvimultausta poistetaan, kannattaa varoa mahdollisia mullan alla rungosta esiin kasvavia silmuja. Hellin tapa poistaa multaa aivan rungon vierestä on varovainen vesisuihku, esim. kastelukannun nokasta. Ainakin kolmen ensimmäisen kevään ajan tyvimultaus tasoitetaan penkkiin, mikä osaltaan korvaa mullan kokoon painumista. Tarvittaessa multaa on syksyllä lisättävä, jotta 15 cm:n istutussyvyys säilyy.

Verrokkienkissä on vain tyvimullitus ja yhdellä aurinkosuoja. Laidan ryhmäruusuilla
on heinäpaalista siivuja routaantumista vähentämään.
2. Kevätleikkaus
Ajankohta: Koivujen hiirenkorva-aika
Pääohje: Kuolleet ja vaurioituneet osat poistetaan. Edellisen vuoden kasvusta eli viime kesän vuosiversoista katkaistaan kärjestä 30% pois. Tämä lisää kukintaa ja auttaa pensasta haaroittumaan eli kasvamaan monivartiseksi, pensasmaiseksi.
Poikkeus: Pääohje koskee normaalimittaisia vuosiversoja. Salskeita, viime kesänä hyvin kasvaneita ja kukkineita versoja kannattaa leikata. Meidän kokeessamme oli kuitenkin pikkutaimia, joista osa istutettiin vasta myöhään kesällä. Joidenkin kasvu oli heikkoa ja kukinta vähäistä. Kaikki taimet eivät ehtineet kukkia ensimmäisenä kesänä. Heiveröisten taimien kanssa kannattaa olla varovaisempi. Joissain tapauksissa on parempi antaa taimen vahvistua ja katsoa vasta ensi keväänä onko rotevia vuosiversoja leikattavana.

Itse leikkasin isoimmista pilari- ja köynnösruusuista pisimmät
versot vähän lyhyemmiksi jo syksyllä helpottamaan suojausta.

3. Pensaan ja penkin siivous
Viimeiset kuivaneet lehdet riivitään varovasti irti versoista. Pintamulta puhdistetaan niistä ja muista syksyn lehdistä, ruohoista ja rikoista sekä leikkausjätteestä. Sienitaudit säilyvät talven yli maahan pudonneissa lehdissä ja muissa kasvin osissa.

Ryhmäruusujen maasta pilkottaa nurkka. Tyvimullitus ja laitojen suojaus heinällä
hurjan lumimäärän turvin toivottavasti riitti. Suojauksia en poista vielä pitkään aikaan.
Ryhmäruusut leikoin melko matalaksi jo syksyllä. Niiden versot eivät talvehti.

4. Kastelu
Maan sulamista voi nopeuttaa kastelun avulla. Varsinkin kuivilla paahteisilla paikoilla on kastelu hyvä aloittaa ajoissa. Huhtikuun loppu – toukokuun alku on Suomen ilmaston vähäsateisin aika.

Kevätkosteus maassa kestää aikansa. Minun ruusumaa on lähellä jokirantaa,
joten ihan heti ei kuivuus vaivaa. Kastelulla voi edistää sulamista toki.

5. Kevätlannoitus
Kaikki uudelleen kukkivat ruusut tarvitsevat paljon ravinteita.  Kevätlannoite voimistaa kukkasilmujen muodostumista. Lannoite sekoitetaan pintamultaan. Sen imeytyminen varmistuu parhaiten kastelun avulla. Luonnonmukaiset, orgaaniset lannoitteet, kuten 2 v. palanut kotikomposti tai lantakomposti, luujauho, sarvilastut ja hevosen- tai kanankakkarakeet, toimivat ruusuilla parhaiten. Ne voi korvata mineraaliseosrakeilla. Näillä kaikilla on pitkä vaikutusaika ja ravinteet vapautuvat hitaasti. Toinen lannoituskerta juhannuksen tienoilla varmistaa hyvän uudelleen kukinnan loppukesällä. Näiden vaihtoehtona on jatkuva kastelulannoitus. Aina noudatetaan pakkauksen ohjeita. Liikalannoitus on pahasta ja mm. heikentää talvenkestoa.
Kasvulannoitteet lopetetaan heinäkuun loppuun mennessä. Elokuun alussa annetaan PK-syyslannoite, joka auttaa tuleentumista ja parantaa talvenkestoa.

***************************************
Pihakierroksella jokirannassa. Onni on vettä pitävät kumisaappaat :)


Jorma kirjoitti ohjeistuksen taas ytimekkäästi ja selkeästi. Nämä ohjeet ovat jo käytännössä koeteltuja ja hyväksi havaittuja. Kantapään kautta minäkin opin pitämään ruusut pitkään suojausten alla, sillä viime keväänä auringon paahde ja tuuli kuivatti suojien alta kaivetut versot. Maa oli kyllä mielestäni ihan sula, mutta silti versot kuivivat. Harmitti.

Toivotaan nyt aurinkoisempaa ja lämmintä kesää, niin ruusutkin kukoistavat. Mielestäni talvi on ollut suotuisa. Jännityksellä odotan ruusujen pilkahduksia. Silmut niissä jo aavistuksen turvottavat!

Iloa ja vauhtia viikkoosi!

 

20 kommenttia:

 1. No nyt tuli täsmäohjetta ja heti alkoi omatunto soimata. Mikäli minun vähäiset kanadalaiseni selviävät täällä hengissä, ne selviävät missä vaan. Aivan kelvottoman vähällä hoidolla ovat. Pitää ehkä vähän ryhdistäytyä. Onneksi en ilmoittautunut mihinkään oikeaan testaajaporukkaan.

  Linnuilla on nyt tuolla pellolla ja pellon laidalla totinen touhu meneillään. Hevosetkin kuuntelivat päät kallellaan niiden mekastamista. Ihana kevät !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karjalan lumitalvissa selviää vähemmälläkin hyysäyksellä, minä luulen. Teillähän tuli kans lumi äkkiä ja sitten sitä olikin heti paljon. Odotamme raporttia kasvukauden käynnistyttyä!

   Rieko ihmettelee kurkien töräytyksiä ja joutsenten toitotusta. Sitten plinsessa räkyttää varmuuden vuoksi. Tämä juoksu on saanut siihen ihan uudenlaisen räkytyksen!? Ennen se oli hiljainen neito. Hmph.

   Poista
 2. Hyvät ja selkeät ohjeet, kiitos näistä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset menevät Koskisen Jormalla - minä vain välitin ne tänne :)

   Poista
 3. Hyvät ohjeet, jos ei noilla onnistu niin sitten ei mitenkään. Toivottavasti talvi on ollut suotuisa ruusuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä niin rakastan Jorman tapaa esittää asia selkeästi ja analyyttisesti! Tämmöinen tumpelompikin tajuaa :) Talvi oli hellä, mutta kevät voi olla raaka. Näin ainakin täällä rannikolla.

   Poista
 4. Erittäin selkeät ohjeet. Kiitos niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jorma osaa ohjeistuksen priimasti! Noilla pärjää hyvin pitkälle.

   Poista
 5. Tulipa just sopivaan aikaan. Nyt ei tartte hötkyillä noiden suojien kanssa kun vahvistus tuli ihan viralliselta taholta:) Ehkä vähän käyn kuitenkin kurkistelemassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yritän hillitä uteliaisuutta, mutta varmaankin päädyn vähän hämmentämään tyvimultausta. Versot niiden päällä näyttää hyviltä, vaikka ylimmät osat on joistain kuivahtaneetkin.

   Poista
 6. Hyvät ja selkeät ohjeet ovat aina kullan arvoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Ilman Ruusukummin, Jorman ja koko Ruususeuran neuvoja olisi ollut paljon huonompi ponnistaa ruusuharrastukseen.

   Poista
 7. Minulla jäivät kaikki ruusut ihan oman onnensa nojaan tänä talvena. Ja keväänä. Noita kanadalaisia en ole täällä 1bllä koskaan suojannut, mutta joitain noita jaloruusuja olisi pitänyt ehkä suojailla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että talvi on ollut lempeä! Olosuhteet on perin erilaiset siellä kuin täällä, eli suojauksen tarvekin vaihtelee.

   Poista
 8. Hyvät ohjeet. Taidanpa ottaa talteen, sillä myöhemmin en kuitenkaan yksityiskohtia muista, enkä sitä, missä ne on julkaistu.
  Aloitin tänään kompostien käännön ja vielä olivat ytimestä jäässä. Ovat aurinkoisella ja tuulisella paikalla, joten taatusti myös maa on vielä pintaa syvemmältä jäässä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota ihmeessä muistiin hyvät ohjeet! Minäkin palaan aina Ruusulehdessä julkaistuihin, Jorma Koskisen kirjoittamiin ruusun leikkausohjeisiin. Niiden avulla olen saanut pensasruusuihinkin (rugosa) selvästi runsaamman kukinnan.

   Jännästi täällä pohjoisessa maa onkin sulaa, kun lumi lähtee. Routaa ei ole ollenkaan!!! Tämä jouduttaa kasvukautta suuresti.

   Poista
 9. Hyvät ohjeet kiitos niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota talteen, jos tarvit myöhemminkin. Nämä ohjeet kestävät aikaa.

   Poista
 10. Hyvät ohjeet!
  minulla on tuolla pyöreän kiveyksen luona pensasruuja. Istutin sinne myös Sävel-ruusun, mutta oikeastaan olisinkin tarvinnut korkeamman näkösuojan sinne. Ajettelin siirtää Sävel-ruusun muualle ja tilalle kasvisi ehkä joku pilariruusu.
  Olisi sinulla suositella jotain? Voisiko sille laittaa sitten köynnöstuen (sellaisen harjateräksestä tehdyn obeliskin) vai onko tarpeeton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä täällä kanadalaisten koemaassa on kaksi köynnösruusua tähän mennessä yli muiden verrokkien. 'Henry Kelsey' ja 'Morden Centennial'. Ne kukkivat hurjan runsaina, kasvavat korkeutta myös täälä V-vyöhykkeellä ja ovat kestäviä. Etelämpänä menestyy hyvin myös 'Quadra'. Meillä sillä on ollut jonkin verran vaikeuksia talvehtimisen kanssa. Kaksi ensin mainittua on menestyneet ihan heittämällä tumpelon hoidossa.

   Edellä mainitut tarvitsevat köynnöstuen, johon niitä pujotellaan/sidotaan. Tuen puutteessa niistä tulee leveitä pensaita. Obeliski on hyvä tuki, kun vähän versoja niihin kiinnittää. Ja tuo Jorma Koskisen leikkausohje on todella toimiva ja pätevä - sovellettavissa ihan täysillä joka vyöhykkeelle.

   Poista