torstai 5. huhtikuuta 2018

Fantasiaa - kevään silmut

Ulkona on selvä tuulahdus kevättä. Yöllä satoi vettä ja asteet pysyivät plussalla läpi yön. Katolta rojahteli lumikuorma taloa tärisyttäen. Aamulla oli siis sangen keväinen tuoksu ulkona. Kevään tuoksu on kosteaa ja lempeää. Sitä ryydittää pikkutirppojeen iloinen sirkutus. Kauempaa kuului joutsenten toitotus. Saapas upposi sohjoon. Ah!

Hanhetkin saapuvat. Tuttu torailu taivalta saa hymyn huulille.

Aamulenkki sujui vanhan polun pinnalla pysytellen, vaikka epäilin homman menevän solseikossa tarpomiseksi. Iltapäivän lenkki sujuikin kylänraittia potkurilla kiitäen. Oli hyvä luisto! No kevättä on rinnuksissa vähintään saman verran, kuin mustarastaalla kuusen latvassa. Sekin varovaisesti tapailee säveliään, päästämättä vielä koko repertuaaria irralleen. Tuntuu fiilistelevän, tuo oivallinen huilisti.

Sulaminen on päässyt alkuun, joten ajatus kiitää taas ylinopeutta kevään parhaita hetkiä odotellessa. Ekat ihanuudet on turpoavat silmut! Toiset aloittavat hyvinkin aikaisin, kuten terttuselja.

Sambucus racemosan eli terttuseljan aikaiset silmut ja siellä nuput on liikuttavan söpöjä.


Minä odotan kaikkein eniten kevässä ensimmäisiä kasvun pilkahduksia. Ne usein löytyvät puista ja pensaista. Joka ainoa päivä pitää kiertää puutarha vähintään pari kertaa kurkistellen turpoavia silmuja. Silmu on liikuttavalla tavalla pieni, kuivan näköinen nystyrä, joka alkaa pullistella elämänsä voimaa, halkeaa lopulta suojastaan levittäen hennon vihreytensä näkyviin. Minusta tuo on joka kerta aivan yhtä lumoavaa!

Sorbus sambucifolia eli seljapihlaja on kaikkein varhaisin. Silmu kurkistelee,
vaikka öisin olis hyvästi pakkasta. Sitkeä on!


Jos pitäisi nimetä se ihanin kuukausi koko vuodesta, minulla se olisi juuri huhtikuu. Silloin kaikki kiva on edessä. Jokapäiväinen löytämisen riemu saa endorfiinit kirkumaan pääni sisällä. Talven hitaista fiiliksistä siirrytään nopeasti pikajuoksuun kevään keralla. Muutos on huima.

Tuomi avaa silmut nuppu ojossa. Tämän vuoro on toukokuun lopussa vasta.
Toukokuu on touhukasta aikaa täällä pohjan perukoilla. Joka vuosi olen kitkeränä siitä, että täällä tulee kevät noin kuukauden myöhempään, kuin etelärannikolla. Meillä potkitaan usein hankia, kun etelässä kukkii varhaisimmat lumikellot ja krookukset.

Salix schwerinii eli siperianpaju kukkii ja lehtii kauniisti yhtä aikaa.

Minäpä siis hellin itseäni ja ehkä teitäkin, katselemalla suloisia silmuja vanhoista arkistoista. Ne ovat täällä pian totta, eikä pelkkää ihanaa fantasiaa!

Acer platanoides eli metsävaahtera aloittaa keltaisin kukin keväänsä.
Daphne mezereum eli näsiä valkoikukkaisena.
Acer saccharinum eli hopeavaahtera on punakka lehtien puhjetessa.
Iloista viikonlopun odotusta! Nyt on fiilis, että taas on yksi pimeä talvi selätettynä. Kaikki energiavarannot on täysinä, että kun vain pääsisi johonkin homman laitaan käsiksi. Vesisadetta on luvattu hankia vajuttamaan, mikä ilolla vastaan otetaan. Kevät sataa taivaalta siis. Whee!

25 kommenttia:

 1. Huhtikuu ja toukokuun alku tuoksuineen, silmuineen ja huikean valoisuuden kanssa ovat tosi ihanaa aikaa, millään ei malttaisi mennä sisälle vaikka illalla on vielä viileää. Muuttolintuja jo palailee hissuksiin, näin neljä joutsenta täällä meilläkin. Tuo valkoinen näsiä on söpö ja hopeavaahtera! Meillä satoi eilen kaatamalla!

  Kevätnautintoa sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä lojottaa vettä niin keväisin äänin, että hymyillen voi mennä nukkumaan. Aamulla on hanget painuneet, ja joen virtaus lisääntynyt. Tulvia tässä odotellaan.

   Poista
 2. Kivan toiveikkaita silmukuvia! Eiköhän sateet pian lumet sulata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sataa ropisten nytkin. Voi kuinka odotankaan ensimmäisiä pälvipaikkoja! Silmut on tosi taidokas tapa pakata seuraavan kesän vihreys - ihailen!

   Poista
 3. Kevät on nyt ottanut aika hyvän niskalenkin talvesta. Toivoa on piipoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät vyöryy eteenpäin - vesisade tuo sen himpun lähemmäs. Piippoja pääsee näkemään vasta, kun tuo lumimäärä häipyy. Siihen on aikaa ja matkaa vielä.

   Poista
 4. Kevät etenee, täällä ripottelee vettä mutta kovaa sadetta ei ole saatu, se saisi lumikerroksen paremmin ohueksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, etten mitannut muutama päivä sitte talven täydellistä maksimia. Nyt sataa vettä, ja kelit on plussalla. Hanget tippuvat alaspäin selvästi. Eipä silti - on hankia vielä ihan mittavasti jäljelläkin.

   Poista
 5. Täälä satoo illalla ihan kunnolla. Olin lenkillä ja tiätysti läpi märkä, muttei yhtää haitannu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sataa selvästi kevättä, Navettapiika! Ihanhan tässä toiveikkuusaste nousee komiasti!

   Poista
 6. Kyllä se nyt on likellä, kevät <3
  Paksu hanki estää toistaiseksi silmujenbongailun, mutta täälläkin lotisee ja sataa. Kyllä nyt on talvi selätetty ja kaikki ihanuus vielä edessä. Elämän parasta aikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hurjat kelirikot on täällä. Polanteet on soseutuneet teillä, eikä koiran kanssa päästä tutuille lenkkipoluille. En valita yhtän, sillä kevättä on joutunut odottamaan jo pitkään!

   Poista
  2. Kiireesti nyt tunnistamaan, mulla on ihan oikeasti ekat silmut näkyvissä! Löysin kasvihuoneen nurkasta sinne unohtuneen purkin josta nimisäle on luonnollisestikin kadonnut. Koska pytty on sinulta, oletan sinun tunnistavan. Ettei nyt vaan olisi joku ihana acer?

   Poista
 7. Kyllä, ekat pullistuneet silmut saavat pakahduttavan hyrinän aikaiseksi. Ihanan lämmintä, ei haittaa sadekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä luvattoman hauskaa aikaa! Sade on oikein tervetullutta, kun tulee vieläpä vetenä. Tästä on tietenkin seuraamuksensa tulvien muodossa, mutta se nyt kuuluu vuoden kiertoon.

   Poista
 8. Hienoa kun silmuja on jo näkyvissä. Jospa se kevät tästä tulisi. Meillä tehtiin vielä eilen todella isot lumityöt ja sanoimmekin, että toivottavasti olivat tämän talven viimeiset! Toivotaan aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin silmuja näkyvissä, Anneli! Tämä oli fantasiapostaus, ja kuvat tietenkin aiemmilta vuosilta. Täällä kahlataan hillittömässä lumisoseessa :) Onnistuin kuitenkin ruhveltamaan kasvihuoneeseen siistimään viime vuoden jälkiä. Sekin homma jäi syskyllä tekemättä.

   Poista
 9. Vesisade on tehnyt kevään edistymisen kannalta hyvää. Eilen ulos mennessä oli ihan erilainen tuoksu ja tunnelma. Tuli vähän samanlainen fiilis, kuin vuosia sitten astuessani ensimmäisellä ulkomaanmatkallani lentokoneesta etelän lämpöön.

  Liikaa tulee vahdittua piippojen ilmestymistä ja kuitenkin kevät on paljon muutakin. Eilen sen taas tajusin konkreettisesti kävellessäni alkuillasta kirjastoon. Mustarastas luritteli jo ihan kunnon konsertin ja aurinkoisilla rinteillä maasta tunki vihreää versoa. Lunta on maassa ja se sulaa ajallaan. Sitä on turha surkutella, vaan nyt kannattaa olla kaikki aistit avoinna ja katsella ympärilleen. Pian vauhti vain kiihtyy ja silloin ei välttämättä enää yksittäisiä ilmiöitä edes ehdi huomata.

  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allekirjoitan niin tekstisi, Between! Minä bongasin ekan peipon eilen, mistä mieleni tuli niin onnelliseksi. Sitten kuuntelin hartaasti yhtä lirkuttajaa pohtien, että voisiko punarinta olla jo täällä?

   Poista
 10. Kaunis valkoinen näsiä. Ihanaa haaveilua ja pian ne silmut ja kevät ja lämpö ovat toden totta jo täällä :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on jo pitkään malttamattomana katseltu työtöntä haravaa :) Levittelin eilen tuhkaa, jotta aurinko poraisi ne syvälle hankea sulattaen. Etelän lämpöjä on vielä turhaa täällä odottaa, mutta aurinko sentää paistaa.

   Poista
 11. Kevät ja suloiset silmut täynnä elämää! <3
  Tänne saapuivat haarapääskyt Afrikasta, eli kesä alkoi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi sentään - teillä onkin pitkä kesä! Monasti huokailen pohjoista sijaintiani, mutta poiskaan en halua täältä lähteä. Siis lyhyen ja intensiivisen kesän nauttijana odotan vielä pitkään pääskyjä.

   Poista
 12. Minä olen samaa mieltä kevätkuukausista ihanin on huhtikuu sohjoineen ja kuravellineen. Silloin tulevat viimeistään muuttolinnut,silmut alkavat turvota ja aueta ja järvi vapautuu talven ikeestä .Silloin sydän ja mieli on eniten myllerryksessä ottamaan vastaan kevään ihmeen .Ja se on nyt täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ollaan vielä kohmeessa, mutta aurinko tuo iloa ja valoa elämään. Kovin hiljalleen kevät edistyy, mutta ihan kaikki on vielä edessä!

   Poista