sunnuntai 13. elokuuta 2017

Takaisin oikeaan asiaan - ruusumaan päivitys

Pitkään on mennyt höpöttäessä ihan kaikkea muuta, mutta nyt alkaa ruusumaan vuoro! Omiksikin muistiinpanoiksi kirjaan koeruusujen menestymistä ja uuden ruusumaan vaiheita. Näistäkin merkinnöistä voi olla apua, kun selvitetään kanadan- ja ryhmäruusujen menestymisen tekijöitä.

Rosa Hansaland on uusi asukki koeruusujen maassa. Ei se mikään koeruusu ole,
mutta ruusumaassa sattui olemaan tilaa vainajien kohdalla. Nätti on.
Koeruusujen maa lähti kylmän ja tosi pitkän kevää jälkeen kasvuun viimein. Kaikki oli 2-3 viikkoa myöhässä. Kesäkään ei ole hellinyt, sillä täällä on ollut kuivaa ja kylmää. Lämpösumma jää tosi surkeaksi, mikä on sangen huono asia. Monet kasvit vaativat korkeaa lämpösummaa kukoistaakseen. Ei voi mitään, säiden armoillahan tämä harrastus on.

'Henry Kelsey' on ruusumaan kunkku.
Kanadanruusuista 'Henry Kelsey' kukkii ihan valtoimenaan. Viime kesänä se kukki tuon alaosan mitalta yhtä runsaana. Tänä vuonna se on tehnyt korkeammat versot - myös täynnä nuppuja. Tästä voi kasvaa muhkea puska pitkään kukkivaa ruusua. Odotan jännässä. Tämä myös talvehti erittäin hyvin palelluttaen ylimmät versot. Ensi talveksi leikkaan valmiiksi matalammaksi, mikä helpottaa talvisuojausta.

Toinen vahva talvehtija on 'Morden Ruby'

Yllättäjänä versoilla talvehtineissa oli 'Morden Ruby'. Se kärsi viime kesän sateista ruskettaen kukkansa täysin. Kukinta oli floppi, mutta talvehtiminen erinomaista. Nytkin kukkaa pukkaa niin perskeleesti.

'Cuthbert Grant'

Tämä ruusu esitti viime kesänä vain yhden näytekukan. Nyt se on venynyt reiluun metriin ja nuppuja on piukassa. Ainakin se kukkii tovin. Tämän versot paleltuivat maan pintaan asti, mutta kasvu on ollut tukevaa ja vahvaa. Kukkien väri on minua puhutteleva syvä punainen.

'Morden Centennial'
'Morden Centennial' oli yksi menestyksellisiä talvehtijoita myös. Tänä vuonna sekin yltää tuplaan korkeuteen - ja samalla kukintaan. Näitä on kaksi kappaletta. Toisen talvetin normaalin tyvimullituksen lisäksi pakkaspeittoon käärittynä ja rahkasammalella vuorattuna. Se talvehti täysin versoineen. Toinen paletui tyvimullitukseen asti, mutta on myös hyvin vahvakasvuinen ja kukkaisa.

'Campfire'

'Campfire' yllätti. Se oli Ruusukummilta elokuun lopussa saatu ja siten syysistutettu. En oikein uskonut syysistutukseen, mutta olin väärässä. Tämäkin paleltui tyvimultaukseen asti, mutta lähti keväällä vahvaan kasvuun. Kukkansa on hienot väriä kukinnan edetessä vaihtavat. Kukinnan alussa on keltaoranssia, joka haalistuu kukan ikääntyessä vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Hieno!

'William Baffin'

Tämä oli yksi, jonka talvetuksessa kokeilin pakkaspeittoa. Versot säilyivät hyvin ja kasvu on rotevaa. Haluaisin saada näistä pilari- ja köynnösruusuista kookkaampia - versoillaan talvehtivia. Ensi talvena jatkan kokeilua pakkaspeitolla. Pidän ne vain myöhempään. Keväällä riisuin ne liian aikaisin pois, jolloin paahde pääsi tekemään tuhoja versoissa. Opettelua tämä minulle on - löytää toimivat talvetuskonstit mahdollisimman vähällä vaivalla.

'Baronesse'

Ryhmäruusuista 'Baronesse't eivät olleet verrokkeina mikään suuri menestys. Näitä oli kaksi, joista toinen kuoli. Tämä toinen esittää puolestaan ihan merkittävän vahvaa esiintymistä kaudelle 2017. Kokoa on nyt tuplasti isommin ja nuppuja on hurjasti.

'Baronesse'n kukinto on suuri ja tiivis. Se kestää myös sadetta hyvin.
Selvitin syitä menehtyneiden osalta kaivamalla juurakot esiin. Yllätys oli siinä, että juurenniska olikin vain reilun 10 sentin syvyydessä! Oliko vika rankkana sarjatyönä tehtynä urakointina ja siitä seuranneena herpaantumisella istutussyvyyden kanssa? Oli niin tai näin, niin liian pinnassa olivat ja menehtyivät kaksi 'Aspirin' ja yksi 'Baronesse' ruusut. Tämä jäljelle jäänyt kukoistaa nyt ansiokkaasti. Ja minä opin jotain kantapään kautta.

Ruusumaa on saanut uusia asukkaita entisten tilalle. Pääpuutarhuri kävi työreissulla Blomqvistin taimistolla ja toi kaksi 'Morden Belle'ä, jota jäin kaipaamaan. Pidin siitä kovin, mutta se kuoli viime talveen. Tuplasti uudempi yritys on kehissä. Samoin lisänä on 'Merveille' ja tuon ekan kuvann 'Hansaland' Lisäksi olen istuttanut iiriksiä, kurjenpolvia ja salviaa ruusumaahan täytöksi. Jokunen punalehtinen berberiskin paikkaa puutteita. Vielä olisi tilaa hankkia ruusuista tulevaisuutta.

Loppukevennyksenä päivän Rieko - kissojen kiusa:

Minäkö kiusaisin kissoja?!?

Arvaa kuka häviää taistelun?
Mukavaa alkavaa viikkoa - olkoon polkusi tasaiset ja myötäleiset. Minä toivon pientä myötätuulta, jotta pääsisin lähtemään Mustilan arboretumiin ensi viikonloppuna.

11 kommenttia:

 1. Minä yritän ehtiä Mustilaan taimipäivänä 26.8. Viimeksi sieltä löytyi kaikenlaista herkkua puutarhaan. Hienot ruusut ja hatun nosto että olet saanut ne talvehtimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli kovasti haaveissa tuonne taimipäivään osallistua, mutta suunnitelmat menivät mönkään. Pidä Katja hauskaa siellä ja tee löytöjä!

   Poista
 2. Hienot ruusut ja hyvä raportti.

  Ajeletko Mustilaan itärajaa pitkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää rapoa pukkaa, kun kerkiää.

   Mustila jää nyt välistä. Harmi.

   Poista
 3. Onpas upeita! Minulla jokin itikka söi kanadalaisten penkissä lehtiä. Ovat vähän surkeita, mutta ovat muuten työntäneet pitkiä nuppuversoja. Willian alkoi hienosti kukkimaan. Davis kärsi, kun jouduin sen siirtämään, samoin Cabot. Ehkä syynä se, että istutin (luulin istuttavani) matalaa tuoksukurjenpolvia, mikä sitten ei ollutkaan matala, vaan kasvoi hyvässä mullassa vähän liikaa. Sen jonka piti pitää itikat poissa. Kumma ettei hometta ole tullut kuitenkaan. Nyt olen niitä leikellyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusujen kukoistus on vasta alussa - lisää on tulossa hamaan pakkasiin asti. Tämä on ihan herkullisin hetki ruusutarhassani.

   Kurjenpolvet osaavat olla aika katalia. Osa tursuaa valtoimenaan, osa siementää hervottomasti. Osa ei sitten suostu talvehtimaan. Ota nyt näistä sitten selvää!

   Hometta ei ole ollut mulla ikinä ruusuissa taikka kurjenpolvissa. Aurinkoinen paikka yleensä auttaa tuohon asiaan. Ja sadettahan taivaalta ei suinkaan saada. Meillä on perin kuivaa.

   Poista
 4. Ihania! Onneksi suurin osa selevis. Teikki niiren kans nii suuren tyän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusintoihin tuli tarvista kuitenkin, mutta hyvin se eka talvi mielestäni meni. Opin minäkin jotain siinä matkan varrella.

   Poista
 5. Ihania ovat kaikki ruususi ajattelin kun luin tekstejäsi ja samalla katselin kuvaa, tässä on kaunein ja ihanin ruusu mitä olen nähnyt, mutta seuraavassa kuvassa ajattelin samaa. Joten mitä tästä ajatella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin - ajattele että ruusut on kauniita. Jokainen omalla tavallaan :)

   Poista
 6. Hienosti kukkivat ruususi ja tuo Kelsey varsinkin. Meillä on sade rapauttanut ruusut nuppuineen. Ei ole ollut montaakan sateetonta päivää täällä kaakon kulmilla ja pisteenä kaiken päälle viime viikkoinen myrsky.

  Ihania ovat kaikenkarvaiset ystäväsi!

  VastaaPoista