lauantai 26. elokuuta 2017

Kun lämpösumma ei riitä

Tämä kesä on nyt  yhden valitusvirren ja postauksen arvoinen. Esitän tässä samassa tiukan palautteen sään haltijoille, jotka varmaankin lukevat tätä blogia. Kevät ei lämmennyt kesäksi mitenkään säällisessä ajassa. Kaikki oli kaksi tai kolme viikkoa myöhässä kylmien kelien vuoksi. Eikä  siitä eteenpäinkään kesä hellinyt. Oli vain siedettävän viileää. Ja täällä pohjanmaan rannikolla on ollut myös älyttömän kuivaa.

Röyhytatar ja heisiangervo 'Jefam'
Nyt huidellaan elokuun loppua aina vain kylmenevissä keleissä. Päivällä ei päästä enää +10 asteeseen, mutta nyt sentään on viikon verran ollut sadekuuroja. Maa on silti kuivaa - niin vähän tuli vettä koko kesänä taivaalta.  Kastelin lähinnä ruusumaita, muut saivat pärjätä omillaan.

Hyötymaalla kasvavat vain viime syksynä istutetut valkosipulit ja peruna. Kylvin minä porkkanaa ja punajuurta, mutta ne taisivat jäädä rikkojen tukahduttamiksi ja harventamattomiksi. Hyötymaa jäi heitteille, kun jaksamista ei vain ollut. Rikat siellä rehottavat kyllä. Kanalan väki kiittää sieltä repimistäni vesiheinistä. Kitkettävää olisi ollut paljon enempi, kuin syöjiä kanalassa.

Syyskesä on jaloangervojen aikaa. Lajike on 'Vision in Red'

Palaan valittamaan lämpösumman kehnoutta. Ruusumaa lähti kylmän alun jälkeen vauhtiin. Koeruusujen maassa selvinneet ruusut ovat tuplasti suurempia, mutta nuppujen aukeaminen on hyytynyt olemattomiin lämpötiloihin.  Tuntuu että  mikään ei edisty ja kukat ruupahtavat nyt alkaneisiin sateisiin. Kirvatkin ovat kiusanneet, joten myrkyttääkin on pitänyt.

Viime vuonna 'Adelaide Hoodless' kesti sadetta, vaan ei tänä vuonna.

Uusi ruusumaa on saanut kylmän alun elämälleen. Siellä on nuppuja ihan piukassa. Avautuminen on vain hidastunut kylmien säiden myötä oleellisesti. Kylmät kelit yhdistyeenä nyt tulleisiin sateisiin on saanut nuppujen terälehdet mätänemään selvästi viime sadekesää enemmän.

'Soul' on yksi uuden ruusumaan johtoruusuista. Kukka on tosi suuri!

Odottaisin innosta täristen uusia ruusujani, mutta nuppurunsauden edessä pitää nyt vain jaksaa odottaa. Näytekukkia on tullut ja olen tosi iloinen niistä. Näyttää ihan tosi hyvälle. Tämän kesän säät eivät  nyt vain tue ruusujen kukintaa. Ei vain riitä lämmöt aukomaan nuppuja. Harmittaa ihan vietävästi.

Uuden ruusumaan 'Playful Rokoko' sentään saa nuppujaan auki.
Syyslannos on vielä annostelematta. Mulla on ihan kaikki jälkijunassa tänä vuonna. Huomenna heittelen ruusumaahan ja puuvartisille syyslannosta ihan urakalla.  Tämä kesä on kolmas kehno kesä peräjälkeen. Kahden sadekesän jälkeen tulee kuiva ja kylmä kesä. Missä on vanhanajan suloisen lämpimät ja aurinkoiset kesät?!?

Taidan laittaa puuhellaan tulet. Kalseaa on sisälläkin. Tämmöistä täällä tällä kertaa. Eletään siis unelmissa.20 kommenttia:

 1. Meillä tuotiin tänään ekat lämmityspuut sisälle. Tässä on asuttu 12 syksyä eikä vielä koskaan ole aloitettu lämmitystä näin aikaisin. Meillä koko kesää ovat leimanneet erittäin kylmät yöt, sää on nyt kuin normaalisti lokakuussa. Jos näin nopeasti kylmenee niin pelkään ettei kasvit pysy mukana.
  Upeita ruusuja ja ilmeisen sinnikkäitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäkin kesä meni nyt vähemmän suotuisissa merkeissä. Sylettäähän se, mutta mitäpä se hyödyttää. Siirretään ajatukset taas jonnekin tulevaan.

   Elokuiset takkatulet on kieltämättä uusi elämys täälläkin.

   Poista
 2. Näin se kesä on mennyt, meillä sadettakin on piisannut ihan yli oman tarpeen. Lisäisin vielä jatkuvat tuulet. Enpä muista kesää, jolloin kuvaaminen olisi yhtä usein siirtynyt kovan tuulen vuoksi. Monet kasvit ovat kyllä tästä kesästä tykänneet ja ötököitä on ollut tavallista vähemmän. Kovin montaa lämmintä yötä tähän kesään ei ole mahtunut. Tosi kolea ja lyhyt kesä. Harmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkuvat tuulet on merenrantakaupungissa niin tavallinen asia, ettei siihen edes kiinnitä huomiota. Mutta näin kun asia tulee puheeksi, niin tuultakin on riittänyt. Se teki keväästä pirullisen. Kylmä tuuli kuivatti kasvustoja ihan liian tehokkaasti. Siitä kärsivät mm. ruusut.

   Syksyn ennenaikainen saapuminen tuntuu niin epäreilulta, kun kevät oli niin myöhässä. Kesä oli siis tosi lyhyt.

   Poista
 3. Muistan viimme kesääset tuluvakuvat teirän puutarhasta. Että veti sitte säänhaltijat heti toisehen äärilaitahan.
  Meillon tullu saretta suht mukavahan tahtihin, tais olla alakukesällä kuiva kausi, ku muutamas kuunlilijas on merkkiä. Tuulta on piisannu ja koleeta öitä kans. Kasvit on kukkinu hyvin, mutta myähäs.
  Sääli ruusuja, niillä olis nii komiaa kukintaa. Toivottavasti tulis kuitenki viälä lämpöösiä, aurinkoosia päiviä. Syyslannootuksen on varuuksi jo heitelly, ennätysaijoos, ku varastos pyärii vailinaane pussi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuodet ei ole veljeksiä, Navettapiika. Tämä kesä on ollut kylmien kanssa tuppurointia. Varmaan pian heittää halloja, jotta hankaluudet olis maksimissaan. Ihan pakko on siirtää ajatukset jo tuleviin kasvukausiin. Tästä ei vain tullut juur yhtään mitään. Alotus myöhässä ja lopetus aikaisessa. Kiitti vaan, kutistekesä.

   Poista
 4. Itken kanssasi! Niin kylmää on ollut, missä ne lämpimät kesäyöt olivat - tuli ja meni kaikki kaksi tai kolme. Sadetta on piisannut meillä, pienestä pilvenhattarastakin tulee kaatamalla vettä eli taitaa Esterillä siellä pilvenlaidalla olla inkontinenssivaivaa enemmäkin! Meilläkin uuni lämpeni eilen! Onneksi pirtissä sentään tarkenee.

  Odotellaan syyskuun inkkarikesää, toivottavasti ruusumaasi ehtii kukkimaan ennen lumen tuloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukat ja -paidat piti kaivaa käyttöön. Takassa rätisee tulet ja puuhellan pesä jo hiipuilee. Pirtissä on lämmin.

   Koitin pohtia onko kylmä ja kuiva parempi kuin kylmä ja märkä. En osannut päättää.

   Poista
 5. Täälläkin meni kevät odotellessa sitä kesää alkavaksi. Yöt olivat tosi kylmiä koko kesän. Hernekasvit eivät itäneet millään. Kukintaa sai odotella pitkään mutta runsasta se oli lopulta kylmyydestä huolimatta. Keväällä tosin vaivasi kylmä ja kuivuus yhtäaikaa ja loppukesällä kun alkoi kukkia niin tulivat kovat tuulet ja sateet. Täytyy lopuksi todeta, että en mä valita mutta kyllähän se vähän kyrsii. (niinkuin siinä vanhassa ketsissä.) Huumoria on tosiaan tänä kesänä tarvittu mutta näillä mennään. Ens kesä sitten parempi. -Katja https://paleredrose.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vähän on puutarhamotivaatiokin rupsahtanut. Tyhjän kun saa tekemättäkin. Tähän kun ynnää ansiotöihin kuluvan ajan ja energian, niin lopputuloksena on huonosti hoidettu oma piha. Näillä mennään tämä(kin) kesä.

   Poista
 6. Kesä jäi tosiaan todella lyhyeksi tänä vuonna. Täällä syysleimut ovat vielä nupussa ja miekkaliljat eivät todennäköisesti ehdi kukkia lainkaan. Ikävä alku ruusuillesikin. Toivottavasti ensi kesä olisi sään kannalta parempi. Mukavaa sunnuntaita! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkopaikoilla syysleimut kukkivat täällä. Jotain hyvää on tässä viileydessä - jos kukat pääsevät kukkimaan asti, niin sitä piisaa pitkästi. Meillä juur viimeiset pionit lopettivat kukintansa.

   Poikkeampas blogissasi osallistumassa arvontaan!

   Poista
 7. Niinpä - tämä oli kesä jota ei oikeastaan tullutkaan... Harmillisen sateinen ja kylmä kesä. En ole jaksanut ja ehtinyt kovin paljoa pihalla touhuta, sen aika on vasta nyt. Pikapikaa kesällä kuvailin kukkivia kasveja, mutta osa niistä oli aika vaisuja.
  Toivottavasti nämä kesät eivät ala olla tällaisia tylsiä jatkossakin! Onneksi etelän loma on vielä edessäpäin, saa edes nauttia hetken lämmöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiilis on just kuvaamasi: kesä jota odotellessa iski syksy. Mutta villasukat pelastavat elämässä aika paljon! Etelään pitäisi juu lähtiä, jotta tuntisi luissaan taas lämpöä.

   Poista
 8. Tuntui että kesä- ja heinäkuut olivat niin sateisia eikä aurinkoa juuri näkynyt. Mutta elokuu taitaa voittaa sateisuudessaan. Tuntuu että aina vaan sataa, kuten nytkin. Kaunista kukintaa sinulla vielä elokuun lopussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmas epäonninen kesä peräkkäin säiden puolesta. Ei kahta ilman kolmannetta - josko ensi kesänä olisi taas aika auringon ja lämmön? Saahan sitä edes toivoa!

   Poista
 9. Kaunis jaloangervo ja suloiset ruusut.
  Kesä on ollut kaikkinensa melko poikkeuksellinen. Toivotaan tulevasta paljon parempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmas surkukesä peräkkäin - pakkohan se on jossain vaiheessa parantua. Tässähän iskee muutoin nälänhätä, jos viljat ja perunat jäävät maahan.

   Poista
 10. Ilouutisia. Voin kertoa, että ensi kesä on vanha kunnon kesä. Kolme sysipaskaa kesää (säiden puolesta) riittää ja kun mekin ollaan koko kesä kotimaassa, on tilastollinen pakko saada kunnollinen kesäsää.

  Huonot uutiset. Koska me olemme koko kesän Suomessa, tulemme visiitille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä uutisia molemmat :) Parempia aikoja ja loistovieraita odotellessa!

   Poista