torstai 25. toukokuuta 2017

Silmut on kevään parasta antia!

Ihana päivä vapaata! Heräsin klo 5:15 ja hymyillen käänsin kylkeä herätäkseni kymmenen tietämissä uudelleen. Tuli nollattua univelat. Vasen lapa tuntui levon jälkeen paljon paremmalle, mutta en sitä alkanut rassaamaan. Se tarvii nyt huilia, joten puuhasin keveämpiä juttuja. Niin kuin kuvaamista ilta-auringossa.

Sorbus commixta 'Dodong' eli Tuurenpihlaja on suosikkini.
Silmut alkava aukeilla, mikä on keväässä ihan paras mahdollinen hetki! JOS minulla olisi pieni piha, mihin sopisi yksi pieni puu - se olisi Tuurenpihlaja. Olen ristinyt sen Pohjolan Palmuksi. Se on aikainen, siinä on upean suuri lehdistö ja se kukkii huikean suurin kukin. Syksyllä se menee ensin keltaiseksi ja sitten ihan tulenpunaiseksi. Se on myös hyvin kestävä. Mitä vielä voisi puulta toivoa - siinä on kauneutta joka vuodenaikaan!

Sulohelmipihlaja eli Sorbus prattii on toinen hurjan suloinen pihlaja!
Olen vähän sortuillut Sorbuksiin, eli pihlajien sukukunta on ollut keräilyn kohteena. Niitä on täällä kymmenittäin erilaisia. Yksi suosikeitani on sulohelmipihlaja kaikessa kauneudessaan. Kuvassa on sen viehättävästi vähän karvaisen oloinen silmu. Tästä ei puuta kasva, mutta viehättävän siro pensas kyllä. Osta ihmeessä omaksesi, jos kohdalle osuu! Harvoin sattuu kohdalle, mutta ehkä Vakka-Taimesta löytyy. Monet pihlajat täällä ovat harrastajien siemenkeruista kasvatettuja.

Kevään aikaisin lehtijä on seljapihlaja eli Sorbus sambucifolia.
Jos pitäisi valita yksi - se parhain - puusuku, niin minulle se on pihlajat. Paljon muutakin kaunista on, mutta tiukan valinnan edessä seison pyhien pihlajien puolesta.

Vallipienkistä nousee tulppaaneja, mutta siellä on myös paljon pioneita.
Jännäyksen kohteena oli myös syksyllä rakentamani Vallipenkki, jossa on rutkasti pioneita. Se on rakennettu ying-yang -kuvion mukaan, jossa toisessa puoliskossa on kiinanpionin eri lajeja. Toisessa on quad hybridien siementaimia eli Amerikanpioneita. Kaikki näyttäisivät nousevan - toivo on taas korkealla!

Kriminpioni eli Paeonia daurica ssp. daurica
Ihan uusia tuttavuuksia tuli istutettua, kuten kuvan kriminpioni. Toissatalvi tappoi massiivisesti yli 20 vanhaa pionia pihaltani, joten epätoivoissani olin lyömässä kinttaat tiskiin pionien suhteen. Vaan sitten tuli käytyä yhden pionimiehen luona, joka käänsi pään. Ja syntyi iso uusi pionimaa, Vallipenkki. Ja se näyttää talvehtineen erinomaisesti. Erityistä mielihyvää tunnen nähdessäni lajikkeen 'Maestro' nousevan punaisin piipoin!

Asiasta ruusuihin - olen maltillisesti poistellut talvisuojauksia ruusumaan päältä. Siellä on runsaasti elämää nousemassa! Tästä olen erityisen iloinen!

'Adelaide Hoodless'in silmut lupaavat taas upeaa kesää!
Tarkempi tonkiminen kertoi, että tasan kaikki muut paitsi ehkä 'Hope for Humanity' ovat hengissä ja pontevissa kasvufiiliksissä. Jopa viime postauksessa kuolleeksi tuomitut 'Morden Fireglow't on hengissä, kun syvemmälle kaivelin. Ja tuo ihmiskunnan toivo taisi olla väärää sorttia, kun se kukki julmetun suurin teehybridin kukin. Eikä ollenkaan googlettamieni kuvien näköisenä. No tällaista sattuu.

Leikoin vain varovasti kuolleen näköisiä latvoja typistäen ja heikoimpia versoja poistaen. Kaikista on paleltunut/kevät polttanut jonkin verran versojen latvoja. Talvi oli niin lauha, ettei eroa tullut tyvimultauksen ja tyvimultaus+rahkasammal+pakkaspeitto kokeilujen välille. Eli hyvin talvehti koko koeruusujen maa, ja saa nauttia toisen kesän ruusujen loistoa! Jännää odottaa, mitä toinen kasvukausi tuo tullessaan! Ruusut ovat nyt hyvin juurtuneita ja lannoituksella taataan kasvuvoimaa.

Kevättä Siperianpajussa, eli Salix schweriniissä
Kevät etenee hitaasti pohjolassa, mutta Siperianpaju kukkii ja lehtii jossain noin neljän metrin korkeudessa. Jännä kasvi tämäkin.

Iloa ja valoa kulkemillesi poluille! Minä saan huomenna parasta mahdollista seuraa, kun Hirnakka starttaa lentävän munatoimituksen Karjalasta liikkeelle saapuen tänne alkuillasta. Tiedossa on hyvää seuraa, puutarhan kiertoa, pari lasillista viiniä ja pajon porinaa! Onpa hieno päivä huomenna!

14 kommenttia:

 1. Huomenna nähdään !!!
  Ja muistuta, etten poistu Särkältä ilman omaa Tuurenpihlajaa. Joka kerta olen katunut kun en ole sitä mukaani napannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tarvinnut monta vuotta (köh... köh...) puhua Tuurenpihlajan hienoudesta! Ihanaa nähdä sinua taas, ystäväni! Turvallista matkaa!

   Poista
 2. Mukavaa huomista! Hieno juttu että ruusut ovat hengissä, ja pionit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven hengissäsäilymisprosentti koko puutarhassa on hyvä. Vielä ei kaikki piipat ole ehtineet pinnalle, mutta hyvältä näyttää tässä vaiheessa. Tämä on paljon iloisempi kevät kuin viime vuonna.

   Poista
 3. Joo, näin tehdään vielä! Silmuillaan! Pari ruusua on minulla vielä epävarmaa, onko silmuja vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihaillut sitä, miten silmuihin on pakattu piukkaan koko lehdykkä ja kukkanuputkin! Se on hienosti suojaan suunniteltu kasvupakkaus - luonnon ihmeitä!

   Poista
 4. Tuurenpihlajaa olen miettinyt jo jonkinaikaa ja nyt taitaa olla aika hankkia se, kun useamman vuoden kituliaana elellyt rhus typhina näyttää talven aikan kuolleen, niin sen tilalle.

  Keväthurmos näyttää alkaneen siellä pohjoisemmassakin. Hienoa!
  On sulla paljon odoteltavaa ja ruusuissakin jo ihan selkeästi elämää.

  Mukavaa weekenddiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osta ihmeessä omaksi, Nina - et kadu! Ja keväthurmos on tänään vähän kohmeessa. Vettä sataa ja lämpömittari valehtelee +8 astetta. Tuntuu tosi paljon viileämmälle, sillä tuuli on taas erinomaisen kylmällä kantilla.

   Poista
 5. Hienoa, että pionisi ja ruususi ovat talvehtineet onnistuneesti! Saammekin kesällä sitten nähdä kuvia niiden ihanasta kukinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti saatte, Tiiu! Kevään eteneminen on kyllä ihan etanan tahtia, mutta ehkä tämä joskus lämpenee vielä oikeasti. Taas luvattiin kylmää pohjatuulta, eikä lämmöt nouse +10 asteen lähelle vain. Noh - hyvä työkelit kun ei ole liian kuuma.

   Poista
 6. Hauskoja silmukuvia. Juuri ihmettelin, kun pihaan oli ilmestynyt pihlajanverso, joka ei ollut tyypillisen karvainen, niin kuin vieressä olevat. Luulin ensin seljaksi, mutta runko on selvästi pihlajan. Pitää jäädä seuraamaan, voisiko olla tuo seljapihlaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seljapihlaja tuskin ihan itsekseen tulee tontille, kun se on sen verran harvinainen. Mutta kaikkihan on mahdollista, ja linnut levittävät pihlajia reiteilleen. Koitetaan tunnistaa, kun lehdet kasvavat! Seljapihlajalla on poikkeuksellisen kiiltävät lehdet ja se tulee paljon ennnen muita lehteen.

   Poista
 7. Juu,melko kummallistahan se olisi jos ihan harvinaisuus olisi putkahtanut. Melko kiiltävät silmut tällä on, mutta pitää hiukan vielä malttaa että avautuu. Vieressä on ihan tavallisia pihlajia, niin erottui niistä... Samassa vaiheessa suunnilleen molemmat, ettei sitten ihan aikaisin kuitenkaan...

  VastaaPoista
 8. Ihanat nuput, etenkin seljanpihlaja on kuvauksellinen. Uusi pionipenkki näyttää hyvinkin lupaavalta :)
  Mukavia puutarhahetkiä!

  VastaaPoista