keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Kevättä ilmassa ja jaksamisen konsteja

Lämmöt on hellineet tilapäisesti myös Pohjanmaata. Kevät loikkaaa joka lämpimillä aina harpan eteenpäin. Ei tahdo pysyä blogi kyydissä, kun joka päivälle on paljon uutta - mutta jaksamista on nyt sangen vähän. Koitan jaksaa työt ja oman puutarhan, säästökohteena on taloudenpidon lisäksi blogi.

Kirsikat on intopiukeena täynnä kukkanuppuja.
Kotimanen hanami on pian täällä!
Nurmi alkoi vihertää viime lauantain lämpöaallon myötä ja silmut turpoilevat toivorikkaina. Pitkään tätä on jouduttu odottamaankin. Puutarhassa kukkii kiurunkannukset ja vuokot. Muut tutut ihanuudet nostavat versojaan, keväisimmät nuput ojossa. Joka päivä pitää kiertää katsastamassa uutuudet omasta puutarhasta. Tämä on on ihan parasta aikaa!

Balkanin hevoskastanja (Aesculus hippocastanum) levittää siipensä
lähtölaskennan alkaessa. Tahmeat silmut on isot!
Työ vie kieltämättä mehut talvenpehmeästä kropasta. Keksin lopulta miten saan hoidettua omaakin puutarhaa - töiden jälkeen ehtoisat päikkärit elvyttävät taas työkuntoon! Puolikkaan tunnin tirsat piristävät taas työkuntoon. Rasitusvammat vinkuvat jälleen olemassaoloaan, kuten joka ainoa toukokuu muutenkin. Pitää koittaa levätä ja venytellä aina joskus. Työn ja oman puutarhan yhteensovittaminen vaatii harjoitusta. Muonahuolto on vaihtunut pitkällisesti omin käsin valmistetusta nopeampiin ratkaisuihin.

Viitavaahtera eli Acer barbinerve on luotettava talvehtija vitosellakin.
Eilen kunnostin kasvihuoneen kasvualustan kohtaamaan uuden kasvukauden. Tomaattien kasvatus ei taaskaan mennyt ns. putkeen, mutta muutaman taimen sentään sain. Ostamalla saan lisuketta ja messuilta ostin chilintaimet. Samalla tsekkasin ruusuntaimien tilanteen. Ruukutin pienessä ruukussa tulleet omajuuriset ruusut isompiin purkkeihin odottamaan istutusta.

Kasvihuoneessa lannoitetut ruusun ja kärhötaimet odottavat.

Ruusuja versomassa - voi onnea!
Uuden ruusumaan rakentelu etenee pienissä palasissa, kun vasen lapa huutaa hoosiannaa ylirasituksesta. Olen kiskonut mansikkakankaan taimineen pois ja osin talikoinut kasvualustaa. Isompi rutistus on hakea hevonpaskaa, turvetta ja kärrätä lisää multaa sotkien kaiken huolella sekaisin. Sekin hoituu pikapuoliin, mutta istuttamaan pääsee vasta hallojen oikeasti mentyä - eli keskimäärin kesäkuun 10:nnen päivän jälkeen. Jyrsimen kun saa elvytettyä taas toimintakuntoon, niin konevoimin saa loput työstettyä.

Vuorijalava eli Ulmus glabra on piukassa kukkanuppuja sekin.

Ruusujen koemaa näyttää erittäin positiiviselle. Nähdäkseni kaikki taimet ovat hengissä paria jo viime kesänä heikolta näyttävää lukuun otttamatta. En odottanutkaan 'Morden Fireglow'in talvehtimista, sillä taimet olivat tosi heikkoja jo tullessaan. Kasvukausi ei tuottanut niille vahvistumista, joten eväät talvehtimiselle olivat lähtöjään heikot.

'Lambert Closse' oli mielestäni älyttömän hurmaava. Kolme yksilä talvehti hyvin!
Olen kaapinut tyvimultausta pois ja analysoinut talvehtimista. Useat kanadalaiset ovat osin latvoista paleltuneet, mutta juuri sen verran kuin olisin muutenkin leikkonut pois. Ryhmäruusut ovat talvehtineet yllättävän hyvin, josta olen ihan riemuissani! Talvi oli lempeä, vaikka sahaavien kelien tuottama jääkansi huolettikin. Pärjäsivät kuitenkin onnistuneesti. Ruusumaan äärellä tunnen älyttömän riemukkaita fiiliksiä. Paisuvat, punaiset ruusunsilmut ovat mielestäni melkein kauneinta maailmassa.

Huomenna on pitkästä aikaa vapaata. Tai noh - yhden hoidon käyn tekemässä, mutta muuten on vapaata. Tuo hoitotyö pitäisi saada laitettua kesäseisokille, mutta helpommin sanottu kuin tehty. Kipeille ihmisille on tosi paha sanoa ei. Tässä joudun tasapainoilemaan oman jaksamisen ja ihmisten hoitamisen kanssa.

Näitä tiedossa taas! 'Adelaide Hoodless' pärjäsi hyvin talvessa.

Ruusujen leikkaaminen alkaa olla ajankohtaista. Tänään postilootaan tupsahtanut Ruususeuran Ruusunlehti antoi taas hyvästi evästä Jorma Koskisen ruusujen leikkausta koskevan artikkelin myötä. Paljon hyvää tietoa! Hiivatin hyvä on Ruususeuran jäsenlehti - sieltä löytää mielenkiintoisia ja tietopitoisia juttuja, joita ruusuharrastaja tarvii opastukseksi.

Hauskaa Helatorstaita! Kevät ennusteiden mukaan toppaa taas tähän, mutta eiköhän jossain ajassa lämpene kesäksi asti. Pääskyset tulivat viikko sitten tirskumaan.


12 kommenttia:

 1. Ihana elonmerkki sinulta ja ruusuiltasi !

  Meinasin huomenna kaivella itse ne kolme ainokaista kanadalaistani penkin uumenista ja ainakin näkyvät mustat osat leikkoa pois. Onneksi siinä näyttää myyristä huolimatta talvehtineen ainakin muutama tulppaani ja jotain alliumeja, edes jotain elävää on tallella.

  Odotan vähän kahdenlaisin tuntein ylihuomista, ihana on nähdä mutta kun vaivoiksi en haluaisi olla. Että ei tehdä siitä visiitistä numeroa, jooko. Ihan vaan ollaan ja rupatellaan, autan vaikka kitkemisessä. Tai talikoinnissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai vaivoiksi! Herran jestas sentään - meistä molemmat kaipaavat mukavaa käppäilyä puutarhassa valkoviinilasit mukana, kuulumisten vaihtoa ja rentoa huokaisua arjen keskellä! Istutaan penkillä ja kuunnellaan mustarastaan konserttia kiireettä ja puhutaan kaikessa rauhassa.

   Poista
 2. Hyvältä näyttävät taimesi ja silmut ovat niin ihanan pullakoita. Toivottavasti lapaluusi notkistuu ja päikkärit tekevät mannaa jaksamiselle, aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päikkärit oli kyllä hieno vastaus. Ihmeesti aivot virkistyvät, vaikka vain pienellä nukahduksella. Loistokeksintö!

   Poista
 3. Minä taas hätäisenä menin kaivamaan kaksi kuolleeksi luulemaani ruusua penkistä, huomatakseni, että sieltä olisikin uutta maan alta tulossa. 😞 Täällä etelässäkin kuolee välillä kanadalaisista koko maanpäällinen osa. Pitäisi vaan malttaa mielensä, eikä olla niitä heti raivaamassa. Istutin viime kesänä kolme Lambert Clossea minäkin. Aivan ihanat kukat! Ne olivat talvehtineet hyvin. Voimia kevätkiireisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli armollinen, paitsi se jääkansi. Odotan aivan intopiukassa minkälaisina ruusut kasvavat ja kukkivat toisella kasvukaudellaan täällä!

   Poista
 4. Ruusuille talvi oli armollinen, hyvä juttu toissatalven jälkeen. Kasvihuoneeseen saa tosi hyviä taimia valmiina, niistä ei kannata murehtia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusujen talvehtiminen oli lähes 100%, mikä suurella ilolla todetaan! Paremmin siis kuin odotin.

   Ja tomaatintaimiostoille pitää suunnata, se on varma konsti saada topakat taimet. Ei tahdo onnistua minulta siemenkasvatukset.

   Poista
 5. Kasvihuoneessa on jo houkutteleva taimijoukko - siellä on kätevää kasvatella niitä istutuskuntoon. Kiinnostavaa seurata, miten talven jälkeen ruususi lähtevät kasvuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä näyttää, Pirkko! Tänään kaivelin viimeisiä tyvimultauksia pois ja paljon punaisia silmuja tuli vastaan. Ruusurunsautta on tiedossa jälleen!

   Poista
 6. Tsemppiä ja piristäviä päikkäreitä! Me puutarhaintoilijat elämme nyt vuoden kiireisimpiä aikoja. Toisaalta lohdullista lukea, että joku toinenkin joutuu tasapainoilemaan jaksamisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päikkärit oli todella loistava keksintö jatkaa jaksamista! Ja tasapainoilua tosiaankin - ilman töitä ei ollut rahaa, mutta oli jaksamista. Töiden kanssa on rahaa, mutta ei jaksamista. Heh... tämä on joko-tai. Jokin sekä-että versio olisi mielenkiintoinen vaihtoehto. Odotan kunnon kasvavan rasitusten myötä, joten turnauskestävyyttä olisi enemmän.

   Poista