tiistai 16. toukokuuta 2017

Kärhöjen loistoa :)

Meilläpä kukkii jo jalokärhöt. Tässäpä tänään otettu todistekuva:

'Dawn' kukkii hentoa punasävyä illan auringossa

Tänään saapui Saksasta matkaan lähtenyt kärhölähetys. Se surkein vaihtoehto on  postin kotiin toimitus, koska se ei vain toimi kun postilaiset eivät osaa soittaa asiakkailleen. Eipä ollut ketään kotona. Koitin jälestää missä paketti roilaa, ja löytyihän se sitten postista.


Kaksi hurjan suurta pahvilootaa lupaa paljon!
Edellinen talvi teloitti tai ainakin laittoi uinumaan v. 2003 hankitut kärhöt. Ei näkynyt viime kesänä yhtään versoa. Harmitti, sillä kärhöt ovat ruusujen lisäksi suuria rakkauksiani. Niinpä mielestäni uhkarohkeasti tilasin Westphalin nettikaupasta uusia kärhöjä.Saksalaista täsmällisyyttä erinomaisessa paketissa.
Kärhöt tulivat täysin ehjinä ja hyvävoimaisina perille.
Pientä säätämistä tilauksessa oli siinä, että Westphal oli lähettänyt ennakkolaskun sähköpostiin. Se oli mennyt vissiin suoraa roskapostiin, enkä ollut sitä huomannut. Tiedusteltuani tilaustani vastauksena oli, että ei ole lähtenyt kun ei ole tullut maksua. No sain laskun, maksoin ja pian kärhöt olivatkin täällä.

'Ice Crystal' availi jo nuppujaan

Valikoima oli luokkaa "namukauppa", josta poimin kahdeksan sellaista sorttia mitä ei tahdo täältä saada. Mielestäni kärhöt ja ruusut ovat upea yhdistelmä, niinpä valikoin uuteen ruusumaahan parit matalampana pysyvää sorttia.


'Königskind' jää vain noin 150 sentin korkuiseksi.

Königskind-sarja on runsaskukkainen ja matala. Kukat ovat suuret. Tilasin kaikki kolme:

'Purpur Königskind'

'Rosa Königskind'

Istutan nämä kärhöt ensin purkkiin, jotta näen niiden kukinnan ja sen passaamisen ruusujen kanssa. Ensi talvi menee kellaritalvetuksena, jolloin juuripaakku on jo vahva ja pääsee ensi keväänä maahan. Näin tapaan tehdä kärhöjen kanssa.

Menetty ihanuus 'Yukikomachi' on täällä taas!

Lihotan yhden tai kaksi kasvukautta kärhöjä ruukussa ja vasta sitten istutan sen maahan. Istutussyvyys on sama kuin ruusuilla - 15 senttiä juurenniska maan pinnan alla. Se auttaa paljon talvehtimisessa. Ehkä tästä lähtien myös suojaan kärhöjen juuristoalueen. Siten en aiemmin ole tehnytkään.

Nuppu on aina lupaus tulevasta

Kärhöillä ja ruusuilla on paljon samoja toiveita - valoa, vettä ja ravinteita riittävästi. Kiitoksena molemmilla runsas kukinta. Molemmat istutetaan myös syvään ja suojataan talveksi. Siis helppoja kasvattaa samassa penkissä.

Eikä tullut kalliiksi!
Kahdeksan kärhöä Saksasta kustansi vajaat 90€. Mielestäni edullista. Valikoima oli valtava, toimitus nopea, ja tilaus oli juuri oikea.  Postituskulut olivat 15€, mikä huolellisen pakkauksen ja matkan huomioiden oli hyvinkin edullista.

Niin että uskallan suositella, jos harkitset kärhöjen tilausta Westphalilta. Ei ole sitten maksettu mainos, vaan jaettu kokemus :)

Huomenna pitäisi sataa kevättä, eli lämmintä sadetta herättämään kasvit kevääseen. Tuskin malta odottaa hentoa viherrystä lehtipuissa!!! Iloa askeliisi!

24 kommenttia:

 1. Wautsi, mikä satsi! Ruusut ja kärhöt = upia yhyristelmä.
  Moon viälä orottavalla kannalla. Kastelin kärhöt lämpöösellä verellä ja.......orotan.

  VastaaPoista
 2. Murteesi on ihana, Navettapiika! "Kastelin verellä...!" tuottaa mielleyhtymiä :D Mutta joo, päädyin uusiin kärhöihin, sillä vietin koko viime kesän ilman ainuttakaan kärhöä.

  VastaaPoista
 3. Ruusut ja kärhöt ovat ihana yhdistelmä. Minä tilasin virosta kuusi kärhöä ja ne saapuivat kirjeessä! Kirjeessä oli vain tiukkaan muovikelmuun käärityy juuret. 😁 Pistin multiin ja kyllähän ne kasvamaan lähtivät. Odotin kyllä sinun kuviesi kaltaista lähetystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen Viron pikkutaimet. Ne ovat halpoja ja tosi pieniä. Niillä kestää vielä pitempään lihoa isommiksi. Mutta valikoima on siellä huikea! Kerran olen päässyt Kivistikillä käymään, ja siellä meinasi lähteä järki kaiken ihanuuden keskellä!

   Poista
 4. Kyllä oli taas mielenkiintoista lukemista siitä mistä itsellä ei ole hajuakaan. Kiitos kun laitoit mistä olet tilannut ja minä katselen ja opiskelen nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila - kärhöt on suuri rakkauteni puutarhassa. Niiden loisto syyskesästä on uskomaton! Kuvia niistäkin tulee aikanaan.

   Poista
 5. Kärhö-Hörhö karkkikaupassa :D
  Onnea ja menestystä uusille silmäterille.

  Minulla on se yksi hieno mantsuriankärhö, se menestyy minunkin hoidossani -eli siitä huolimatta. Suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka - Clematorio huusi tyhjyyttään viime kesän. Tänä vuonna korjaan tilanteen.

   Mantsurialaiset pärjää miten päin vain. Kestävää sorttia.

   Poista
 6. Kärhöjä.... ihanaa. Todella kauniita ja sopivat hyvin yhteen ruusujen, kuten myös havujenkin kanssa.
  Tuosta kärhöjen kasvusyvyydestä. Jalokärhöt kannattaa istuttaa (etenkin mitä pohjoisempaan mennään) kohopenkkiin siten, että juuripaakun yläpinta tulee noin kolmenkymmenen sentin syvyyteen maanpinnasta laskien. Näin tehden pahan talven sattuessa riittävän syvälle istutettu kärhö selviää hengissä huomattavasti paremmin.
  Mukavaa viikon jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei toimi täällä liian syvään istutus, Kruunu Vuokko. Kokeiltu on. Näin pohjoisessa on selvästi lyhyempi kavukausi ja vaatimattomampi lämpösumma. Noin syvään istutetut pääsevät maan pinnalle vasta pitkästi heinäkuun puolella, eivätkä ehdi oikeastaan kukkia. Kokemuksesta olen päätynyt tuohon 15 sentin syvyyteen. Ja nyt talvisuojaan kattamalla edellisestä talvesta viisastuneena. Kärhöt eivät olleet kuolemattomia, vaikka yli 10 vuotta kestivätkin moitteetta.

   Poista
 7. Ei todellakaan ollut kallista. Ja miten hienosti ne onkaan pakattu.
  Toissa kesänä Kotkan puistoja kierrellessäni ihastelin, kuinka siellä oli käytetty runsaasti kärhöjä perennaistutusten lomassa. Kärhöt sopivat todella hyvin ruusujesi oheen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo järjettömän säntillinen pakkaaminen puhutteli, Between. Taimet olivat todella priimakunnossa, vaikka matkasivatkin yli viikon tuossa paketissa.

   Kärhöjä ei voi olla koskaan liikaa. Niiden tukeminen on oman työn takana, mutta kerranhan se vain tarvii tehdä.

   Poista
 8. Hienoja kärhöjä. Saksalaiset osaavat lähettämisen. Minun pitäisi hommata tänä kesänä ensimmäiset kärhöni. Olen joskus kauan sitten kokeillut mutta silloin en onnistunut. Nyt on toinen meininki. Vaikea on vain päättää mistä aloittelija voisi aloittaa, yksi alppikärhö jo on mutta nyt pääsee kokeiluun joku jalompi lajike.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloita Katja vaikka viticelloista. Niissä on valikoimaa runsaasti eri värejä, ne kukkivat älyttömän runsaana mutta vähän pienemmin kukin kuin isokukkaiset. Lisäksi ne ovat himpun kestävämpiäkin.

   Mulla oli tuossa lähetyksessä viinikärhöistä eli viticelloista 'Venosa Violacea' ja 'Night Veil'. Ensimmäinen kuoli edelliseen talveen, enkä voi elää ilman :) Googletapas kuva!

   Poista
 9. Ooh, miten hienot taimet, eikä tosiaan liikaa maksanut! Kärhöt ovat ihania ja sopivat ruusujen kavereiksi niin mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olikin tässä välivuosi ja kova ikävä kärhöjen loppukesän loistoa! Kärhöissä on jotain outoa lumoa. Ehkä se kun mut kasvit luovuttavat kesän täyttyessä, niin kärhöt sen kuin parantavat kukintaa jatkaen ensilumiin asti.

   Poista
 10. Mielenkiintoinen tilaus, täynnä aarteita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hyvän kokoisia aarteita, Piparminttu! Näiden kanssa riittää riemua toivottavasti tuleviksi vuosiksi.

   Poista
 11. Kiitos kun jaoit kokemuksen muiden kanssa! Ja kiitos myös neuvoista. Minulla vaan ei ole kellaria, mihin pistäisi kärhöt vahvistumaan, mutta toki asun etelämpänä. Siltä varalta vaan rupesin pohtimaan, että jos kärhöhulluuskin iskee ruususellaisen lisäksi-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt ja ruusut on hieno yhdistelmä, jossa kannatta käyttää pohdintaa ja silmää värien kanssa. Kun muu puutarha alkaa lakastua, niin ruusut ja kärhöt kukoistavat. Se puhuttelee!

   Nämä minun konstit on tarkoitettu tänne susirajoille, jossa kasvukausi on lyhyt ja lämpösumma kehno. Etelämpänä on ns. pelivaraa hienosäätöjen kanssa. Ei ole niin nuukaa - kesä on pitempi ja lämpimämpi ja talvi ei runno samalla teholla.

   Poista
 12. Upeita kärhöjä olet valinnut. Minäkin tilasin ruusukummisi kanssa samasta paikasta kimpassa kärhöjä, päädyin viticelloihin.
  Hienosti on kärhöt pakattu.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas, meitähän on monta kärhöholistia :) Viikonloppu on mitä mukavin. Näitä voisi olla tiheämmikin!

   Poista
 13. Ihania kärhöjä! Ovat minunkin ostoslistallani.Tosin yksi tuhoutuneeksi luulemani taitaa ponnistella maan pinnalle. Jännityksestä odotan miten jaksaa kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lannota ja kastele niin kyllä ne kasvaa. Pitääpä käydä katsastamassa omat kärhöt, josko siellä olisi jotain elämää kuitenkin.

   Poista