maanantai 19. elokuuta 2019

Reissu takana ja Lepaan puutarhamessut valloitettu!

Koskaan oikeastaan tässä blogissa ei ole puhuttu kesäkukista, koska minulla niitä ei oikeastaan ole kotona ollenkaan. Korjataan tilanne kerralla tämän pienen matkaraportin myötä. Töissä merenrantakaupungissa puolestaan askaroin koko kesän kesäkukkien parissa - toki myös perennojen, puiden, pensaiden ja kaiken muukin puistojen hoitoon liittyvien asioiden kanssa.

Kokkolan Länsipuistossa Tyrsky-patsas on hieno!

Torstaina auton keula kääntyi täältä kaukaa pohjoisesta kohti etelää. Matkalla katsastimme Kokkolan kaupungin puistoja ja viheralueita. Teki vaikutuksen - tosi kukkaisaa ja siistiä! On pakko palata vielä joskus tutkimaan tarkemmin, koska aikataulun ja pitkän matka vuoksi tutustuminen jäi kovin pinnalliseksi. Mutta hatunnosto Kokkolan vihertöille ja niiden tekijöille!

Kokkolan runsaita ja reheviä istutuksia. Reunus on persiljaa!

Seuraava etappi olikin Seinäjoki, jossa pikaisesti katsastimme keskustan vain. Torialue kävelykatuineen oli juuri ollut remontissa, ja istutukset uusia. Näkymä oli sangen kivinen ja tylsä - anteeksi seinäjokiset! Kyllä se siitä vihertyy, kun puutkin kasvavat mittaa.




Seinäjoen uudet istutukset torilla


Tehdyn työn jäljestä päättelimme, että kaupunginpuutarhuri on mies :D. Netistä jälkenpäin tarkistin, ja kyllä - sekä kaupunginpuutarhuri että vihertyöpäällikkö ovat miehiä. Jotenkin sen vain näkee, kun katsoo tehtyjä ratkaisuja. Linjat ovat suoria, rakenteet tarkoituksenmukaisia sekä mahdollisimman helppohoitoisia ja ratkaisut ovat selkeitä. Silleen hyvin miehekästä, suorastaan sotilaallista.

Lepaalla kesäkukkaistutuksia ruukuissa.

Yövyimme Valkeakoskella, koska Hämeenlinnassa oli keskiajan festivaalit ja kaikki hotellit jo aikoja sitten täyteen buukattuja. Reissumme pääkohde oli Lepaan vihermessut ammattilaisille. Upeissa puitteissa oli niin täsmämessut meille alalla töissä oleville.

Huiskulan osaston livekatalogi kesäkukista.

En ole ennen Lepaalle osunut lähtemään, joten kaikki oli uutta ja elämyksellistä. Toki paljon näki tuttuja ja yhteistyökumppaneita - mutta tarjonta ylitti kaikki odotukset! Aika paljon keskityimme näihin kesäkukkajuttuihin, mutta konepuoltakin katsastettiin jonkin verran.

Näistä istutuksista näkee hyvin kasvutavan ja kasvin lopullisen koon.

Parin kuukauden päästä jo kovasti suunnitellaan seuraavaa kesää ja sen istutuksia. Tilaukset tehdään hyvissä ajoin marras-joulukuulla, ja pienet taimet saapuvat jatkokasvatukseen kevättalven aikana. Siitä meidän kasvatusvuotemme lähtee.

Scheteligin huikeasta pelargonivalikomasta pieni osa.

Scheteligin osastolta tämäkin. Värejä oli joka makuun.

Messupäivän jatkoksi käytiin katsomassa Hämeenlinnan kaupungin istutuksia, mutta kovin ohuen pintaraapaisun teimme ihan keskustassa. Taisi pääasia olla hyvän ruokapaikan löytäminen pitkän messupäivän ja lukemattomien käveltyjen kilometrien jälkeen.

Daaliat sopivat hyvin isoihin istutuksiinkin. Reunalla tummalehtinen bataatti.

Palasimme Valkeakoskelle yöpymään, ja seuraavana päivänä aloitimme paluumatkan poiketen Tampereella Hatanpään arboretumissa. Siitä kuvat ovat kännykässä, jota en ole jaksanut vielä purkaa koneelle. Oli upea ruusupuutarha ja kaikki muukin oli niin elämyksellistä - joten palasimme alahuuli väpättäen halki satojen kilometrien takaisin tänne kituliaaseen pohjolaan. Mutta tuli nähtyä kaikkea tosi hienoa ja tavoiteltavaa. Todellisuus vähän lätkii naamalle täällä omalla työmaalla, mutta pienin askelin voi koittaa saada parannuksia aikaan.

Iloa ja valoa viikkoosi!

17 kommenttia:

  1. Minäkin harkitsin tuonne Lepaalle lähtemistä. Jätin kuitenkin menemättä, kun ajattelin että onko siellä vaan koneita yms eikä taimimyyntiä ollenkaan. Olisi kai kannattanut lähteä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi varmasti kannattanut lähteä! Nuo kesäkukat olivat vain näytillä, mutta olihan siellä Roogoja talun väki Virosta kärhöjä, viinirypälelajikkeita ja ruusuja myymässä. Lisäksi oli perenna-, pensas- ja puumyyntiä.

      Poista
  2. Jahas, nuo messut ovat siis eräänlainen kristallipallo ensi kesän julkisten istutusten puoleen. Eipä siinä, varmasti pitääkin olla visiot mielessä kun pikkutaimia tilataan talven pimeydessä.

    Pitääkin pysähtyä tänään torin istuksia tutkailemaan, ettäältäkin katsottuna ovat oikein hienoja.

    Tirskahdin kun arvelit Seinäjoen puutarhurin olevan mies, kyllä sen suurista linjoista tosiaan vissisti näkee kumpaa sorttia on.

    Hienoja tuommpiset reissut, omassa rankkuudessaankin niistä jää ajoväsymyksen haihduttua paljon mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Livekatalogi ja kristallipallo tosiaankin. Ihan kuin olisi ollut karkkikaupassa :D Marraskuun makein hetki töissä on ottaa värikkäät kukkakatalogit esiin ja suunnitella tulevan vuoden istutukset. Viime vuonna ainakin lähti mopo lapasesta ihan kokonaan...

      Jännä kuinka miesten ja naisten erot näkyvät kätten työn jäljessä. Tiedättehän sen tippaleipä- vs. putkiaivot :D

      Reissu oli pitkä tietenkin ajomatkojen puolesta, mutta hyvässä seurassa on kivaa matkustaa. Oli hauskaa!

      Poista
  3. Mukava matkakertomus! Ihmeesti sen vain välillä näkee, onko mies vai nainen suunnittelijana :D Olisi noihin Seinäjoen istutuksiin kieltämättä pikkuisen väriäkin sopinut piristeeksi. Pelkkä vihreä on tylsää, varsinkin yhdistettynä laajoihin kivi- ja betonipintoihin. Viimeisen kuvan daalia-bataatti-istutus on kaunis. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kans insinöörit suunnitelleet vastaavia torien ja julkisten tilojen kiveyksiä. Kustannukset on satoja tuhansia. Istutukset niissä on tylsiä bulkkiangervopensaita yms. Minä olen muutamalla tonnilla kukittanut puistoja. Omasta mielestäni minun tekemät puistot on hiton paljon viihtyisämpiä :D

      Poista
  4. Juu, kyllä on miehiä puutarhureina seinäjoella :D On siellä yksi nainenkin, mutta en nyt enää ole selvillä mikä alue kenellekkin kuuluu. Kesäkukkaistutukset käsittääkseni hoitaa nainen. Olin siellä kouluaikana työharjoittelussa :)
    Lepaalla tuli käytyä myös tänä vuonna. Tykkään niistä messuista kun ne painottuu selkeästi viherrakentamiseen ja puutarha-alaan, eikä messualue muutu yhtäkkiä joksikin aivan eri alan messuiksi. Vaikka onhan se ymmärrettävää, että ammattilaiselle suunnatut messut pysyvät paremmin aiheessa, kun taas normi puutarhamessujen yhteyteen järjestetään muitakin messuja, jotta saadaan enemmän kävijöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se näkyi suunnittelussa ja sen toteutuksessa Seinäjoella :D Enkä yhtään moiti, vaan naurattaa itseänikin tuo niin selvä ero. Järkevästi helppohoitoista on selvä tarkoitus. Isommat perustamiskustannukset, mutta halpa ylläpitää. Järkijuttu.

      Lepaan messut on tästä lähtien must, jos työnantaja kustantaa reissun. Hyvät messut!

      Poista
  5. Lapsena tuli käytyä Lepaan messsuilla isän mukana melkein joka vuosi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullahan on pitkiä perinteitä ja pitkältä aikaa! Kannattaa käydä vielä nykyäänkin :D

      Poista
  6. Ei liian steriiliä saa olla, ja tiedän, että sinun suunnittelemasi istutukset ovat huippukauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Steriili on tylsää - tykkään kukkarunsaasta ja rehevästä! Huippukauniista en tiedä, mutta runsaita ne aina ovat :D. Kauneus on aina katsojan silmässä.

      Poista
  7. Haaveena on miullakin nuo Lepaan messut. Nuapur käyp joka vuos ja on kehuna niitä jo ammattinsakin puolesta. Nykysin panostettaan noihin viheralueisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähe ihmeessä völjyyn - siellä on kaikenlaista katsottavaa tosi hienossa miljöössä.

      Viheralueet on kaupungin keuhkot ja keitaat. Kannattaa panostaa edes himpun enempi, niin asumisviihtyvyyskin nousee.

      Poista