sunnuntai 11. elokuuta 2019

Ne luvatut sateet...

Sadetta luvattiin ihan ukkospuuskia myöten, mutta todellisuus on edelleen rutisevan kuivaa. Muutama näytepisara lennätettiin pilven laidalta, että muistaisimme millaista on vesisateella. Ei mittariin kertynyt edes puolta milliä.

Kellertävän ruskea on kauden trendiväri, jota täpläleimu 'Alpha' ja harmaamalvikki
korostavat. Kauempana purppuraheisiangervo 'Diabolo' komppaa sävyillään.

Toinen painevesiautomaattimme alkaa olla liian paljon jokivettä pumpannut, joten se vetelee viimeisiään vähäisellä paineella. Uusiohankinta on tiedossa siis. Toinen pumppu jaksaa pumpata vettä joesta ansiokkaasti. Tarpeeseen tulee!

Pohjanmaalla purot on joki-nimellä. Vesi käy vähiin, mutta vielä iloinen solina
kuuluu. Tämä on meidän elämän virta, joka pitää kasvit hengissä.

Päivät kuluvat työmaalla kasveja kastellen, joten iltaiset kastelurutiinit kotona tuntuvat ylitöiltä. Ja tylsältä - toki huutavan tarpeellistahan se on. Molemmissa suunnissa on taimia, joiden olisi tarkoitus päätyä istutetuiksi, mutta tähän rutisevaan kuivuuteen ei kannata alkaa istutustöihin. On tosi paljon helpompaaa kastella puut ja pensaat purkkeihinsa, kuin yrittää hoitaa niitä maahan istutettuna eri puolille kaupunkia. Siis odottelen sateita.

On meillä vehmasta ja rehevääkin, koska vettä saadaan kuitenkin
joesta. Vanhat ja tiiviit kasvustot kestävät myös poutakausia.

Nauhukset on elokuun soihtuja pimenevissä illoisssa.

Tulevalla viikolla on kesän high-light, kun pääsen kollegan kanssa kääntämään firman auton keulan etelään ihan työreissuna. Pääkohde on Lepaan ammattilaisten puutarhamessut, mutta satojen kilometrien matkalla on yhtä sun toista mielenkiintoista viherrakentamisen kohdetta katsastettavana.

'Ritausma' on ylenpalttinen kukkiensa määrässä. Tuoksuvaa kauneutta!

Tampereella ja Hämeenlinnassa ajateltiin rauhassa tutustua kaupunkien viherrakentamiseen ja kesäkukkaistutuksiin. Hatanpään Arboretum on ihan must, ja ehdotelkaa ihmeessä hyviä kohteita niillä nurkilla. Yövymme Valkeakoskella pari yötä, joten sielläkin pälyillään varmasti ympärillemme.

Jokin liljan luonnonlaji, jonka lehdet on varjoliljamaiset. En muista mikä...

Puutarhassa on taas kukkijoiden vallan vaihdos. Liljat ovat nyt primadonnina, mutta mukaan tulevat hurjaa vauhtia syysleimutkin. Iso osa liljojani kuoli tappotalveen 2015/16, mutta uinuvia kynsiä jäi näköjään eloon. Nyt ne taas kukkivat!

Tämän tumman kaunottaren nimi on päässyt unohtumaan, kun se oli monta
vuotta hävöksissä.

'Lollypop' kukkii edellisen vieressä muutaman varren voimin myöskin.

Kuningaslilja (Lilium Regale) on uudempaa istutusta. Neljästä sipulista on
kasvanut jo ihan komea ja tuoksuva tupas.

Muita liljoja on myös aukeamassa. Puuliljat ovat järkyttävän suuria. Pian aukeaa hurjan kookkaat torvet! Onneksi meillä ei  ole vuosiin näkynyt liljakukkoja, ja aiemmatkin olivat yksittäisiä satunnaiskulkijoita. Näiden loisteesta nauttii!

Ruusumaasta tarinaa seuraavalla kertaa...

Työviikko on edessä. Lomaa en ole pystynyt pitämään, kun ei minulle ole tuuraajaa. Siispä parin päivän työreissu saa käydä lomasta. Pitelen lomia sitten syksymmällä, kun toivottavasti on jo sateita helpottamassa kasvien elämää.

Iloa, valoa etc!

17 kommenttia:

 1. Voi, toivottavasti saatte sadetta ja pian. Meille taivaan portit aukenivat tänään, mittariin kertyi vettä 12 tunnin aikana peräti 23mm. Voi jo miettiä taimipurkkien sisältöjen maahan kaivamista. Ihanat liljat, minulla osa uusista alkukesästä istutetuista liljoista kuivui ja osa vanhoista kukkii huonosti. Selkeästi on liljojen lisäämisen paikka.
  Mukavaa reissua tänne etelään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee - tänään satoi 15 milliä selvää vettä taivaalta! Kyllä helpotti ja lisääkin saa sataa. Kuiva maa ei edes pysty imemään vettä, mutta eiköhän tämä tästä!

   Poista
 2. Onneksi sinulla on tuo joki! Vaikka lienee siinäkin haasteensa pumppujen kanssa.. Oi miten kauniita liljoja, varsinkin nuo Kuningasliljat ovat upea ryhmä! Mukava työreissu sinulla on tiedossa, saat nähdä kauniita, mielenkiintoisia paikkoja! Mukavaa työviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joki on siunaus koko puutarhalle. Onneksi nyt rippasi vettäkin, joten jokikin saa enemmän virtausta.

   Kuningasliljat ovat vähän arkoja talvehtimaan, mutta onneksi kukkivat lisääntyneinä kauniisti. Ne myös tuoksuvat hyvälle!

   Poista
 3. Hyvin nyt on satteet kiertäny meitäkin. Eikä loppuviikosta tarvihteis sattookkaan kun Villellä toinen säilörehunteko on. Hyvä kun on tuo joki, myö on kasteltu järviveillä. Järvenpinta laskoo hurjoo vauhtii, paljon pitäs syksyllä sattoo, jotta pohjaveit nousis! Kauniita liljoja siulla kukassa. Tuolla Lepaalla ois mukava käyvä, vaan ei tänä syksynä kerkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki luonnonvedet ovat olleet matalalla, kun sitä kaivattua sadetta ei ole saatu. Tänään onnksi 15 milliä tuli aika ropsakkaa vauhtia. Eihän siitä maa kerkiä imeä kuin vähäsen, mutta sentään usko palasi sateisiin. Pitkä tauon piti kyllä.

   Matkalla Lepaalle on monta mielenkiintoista pysähdystä. Messut on sitten sokerina pohjalla.

   Poista
 4. Tälle kulmalle on ennusteltu sateita koko viikoksi, aika vähäistä on ollut. Toivottavasti saatte sinne vettä, tarve alkaa varmasti olla kova.

  Siinä valkeakoskella näkyi olevan joku Barholzin tms taimisto ihan tien varressa, harmi kun ei ollut auki, jospa teillä olisi parempi tuuri. Tamperetalon vieressä oleva Sorsapuisto on kuulema kiva, mulla se on listalla, Hatanpään Arboretumiin kannattaa varata aikaa, 11 hehtaaria ihmeteltävää.

  Kivaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimein taivaat aukenivat ihan kirjaimellisesti! Juhannuksena viimeksi saatiin pisaroita taivaalta, eli koko isokesä meni tähän asti ihan kuivuudessa.

   Hatanpään arboretumiin tehdään ainakin pikavisiitti. Se ruusupuutarha pitää ehdottomasti nähdä! Kiitos niistä videoista, jotka lähetit inspiraatioksi!

   Poista
 5. Onpa kauniita kuvia. Kuivuus varmasti harmittaa. Meitä on kyllä lykästänyt tänä kesänä, olemme saaneet enemmän sadetta kuin siellä teillä. Tosin enemmänkin kaivattaisiin jotta sienet nousisivat. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmeesti kukat ovat jaksaneet kuivuudesta huolimatta. Sadetusta riittää koko puutarhaan, mutta keinokastelulla ei päästä koskaan tilanteeseen, että kaikilla olisi tarpeeksi vettä. Onneksi on tiiviit kasvustot ja katteet, joten haihtuminen on minimoitu.

   Poista
 6. Tekstistä oikein kuulee kyllästymisesi, ja ymmärrän hyvin💓onneksi on joki! Sen vesi varmaan kelpaa kasveille?
  Ihanat liljat! Hienoa että osa elpyi tappotalvesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vähän kyllästyttää, kun sekä töissä että kotona agendana on kastelu. Silläkin saa vain vaivoin pidettyä kasvit hengissä vain. Jokivesi on ihan parasta kasveille, kun se on lämmintä ja ravinnepitoista - kiitos jokivarren maatalousmaiden.

   Oli itsellekin yllätys, että kuolleeksi luulemani liljat olivatkin säilyneet nyt jopa kukkien!

   Poista
 7. Onneksi teillä on joki kasteluapuna, taivaalta tulevaan sateeseen ei näemmä voi luottaa. Meillä on satanut tihkukuuroina pitkin viime yötä ja tämän päivää, mutta maanpinta ei ole juurikaan kastunut. Kävin kastelemassa joitain kohtia katolta kertyneellä vedellä, mutta eipä sitäkään ollut vielä kuin 30litraa. Onneksi syvemmältä maa on vielä kosteaa, niin ei ole ihan katastrofi käsillä. Tuo tummanpunainen lilja on todellinen kaunotar. Mukavaa viikkoa! Toivottavasti kunnon sateita vielä tulisi teillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateen ropina peltikatolla on nyt ihan parasta musiikkia! 15 milliä tuli yhdessä rivakassa kuurossa, ja "taas" sataa! Kuivin varustein sain koiran kanssa pyörälenkin tehtyä, mutta taas sataa taivaallista mannaa, eli vettä. Oi onnea!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Liljoissa on jotain veitoksellista, ja niiden värirunsaus kyllä antaa valikoimaa. Tykkään liljoista, kun ne kukkivat aika pitkään ja pysyvät pystyssä ihan itse. Kiva kun kävit lukemassa ja jättämässä kommentin!

   Poista
 9. Kasviista kyllä huamaa etton kasteltu, nii reheväs kasvus ja komias kukas. Vai reissu etelähän. Meettäkö likeltäki?

  VastaaPoista