tiistai 30. elokuuta 2016

Ruusumaalle KummiTäti

Puutarhaloma on nyt vietetty iloisessa seurassa elämyksiä nauttien. Turneeni majapaikkana oli Seija Muhosen koti ja puutarha Nastolassa, ja luvan kanssa saan siitä kirjoittaa tänne.
Ruukussa Seijan luona viihtyvä kaunotar
'The Lark Ascending' kuuluu Austin ruusuihin
Seija minut alunpitäen innostikin tähän kanadanruusujen koeprojektiin. Hän on pitkän linjan ruusuihmisiä ja erityisesti hän pitää ruusuisista haasteista. Kokeesta sain tietää hänen kirjoituksestaan Klorofylli.com keskustelupalstalla. Siellä vastasin sitten, että olishan se hauskaa kokeilla, mutta... ja liuta ennakkoluulojani ryhmä- ja kanadanruusuja yms. vaativampia kasvatettavia kohtaan. Seija ampui jokaisen epäilykseni alas ja sai uteliaisuuden heräämään. Onneksi! Seija on siis tämän ruusumaan KummiTäti.

Seijalla kasvava 'Mirato' on pärjännyt sateissakin
Viime viikonloppuna sateet ja myrsky riepottivat. Kuvat ovat sateiden välissä ja illalla hämärissä otettuja, joten eivät laadultaan parasta. Mutta kuvaavat kyllä Seijan huikeaa puutarhaa. Vaikka hän onkin RuusuRouva, niin puutarhansa on elämys kaikille aisteille. En kuvannut niinkään ruusuja, vaan yleisesti puutarhan näkymiä, rakenteita ja kasvien herkullisia yhdistelmiä.
Etupihaa - tontilla ei ole muuten yhtään nurmikkoa!
Yksityiskohtana Clematis 'Viola' ja juurella 'Mirato't

Todellakin pihan ilman nurmikkoa! Ihan vähän kadehdin, koska täällä nautitaan kahden ajoleikkurin kanssa täysi työpäivä, kun pitää saada nurmet matalaksi. Seijan pihaa kutsuin KotiPesäksi. Se on niin suojassa - suorastaan piilossa. Naapureita ei näy ja oma rauha on viimeisen päälle turvattu. Etupihan kiveykset ja muurit sekä pergola kasveineen on rehevä ja jäsennelty.
Kerroksellisuutta kerrassaan!
Puutarha on rakennettu esteettisellä silmällä. Meidät kasvihörhöt voi jakaa karkeasti kahteen: kasvikeräilijät ja visuaaliset puutarhan rakentajat. Seija on tasan molempia. Ihan valtava lajivalikoima mahtuu puutarhaansa. Ruusuja on noin 200, havuja on häkellyttävä määrä, samoin pensaita, perennoja, heiniä ja rhodoja. Ne kaikki asettuvat taiteelliseen järjestykseen. Olin ihan hengästynyt pelkästä katselusta.
Muodot ja värit. Sopivat niin yhteen!
Puutarha kuuluu rakennellun pala palalta ja osa kerrallaan. Kasvusto suojaa loistavasti pihan, mutta aurinko pääsee hyvin paistamaan. Alla on kallio ja päällä mäntykangas jyrkästi järveen laskevassa rinteessä.
Polut kuljettavat eteenpäin elämyksiin
Kähöjen massakuolema vaivasi myös tätä pihaa, joten yksi kerros puuttuu tänä kesänä. Jos tyhjiä kärhötorneja ei olisi, niin asiasta ei tietäisi.
Syyshorttu täydessä kukassa. Se oli ISO, kuvassa vain pieni osa.
Havujen rajaamaa laitaa - mielikuvitus laukkaa näiden vartijoiden
tuomien mielikuvien kanssa.

Polut kierrättävät kulkijaa kohtaamaan uusia ihmeitä
Niitä lehtimuotoja ja yhteensopivuuksia löytyy joka mutkasta
Oli sitten ihan pakko hankkia itekin heiniä. Ei ne olekaan rikkkaruohoja!
Tontti on rinteessä, joka laskeutuu järveen. Alapihalle laskeutuu portaat, jonka vierustat on pyhitetty häävimmille vaahteroille. Nämä eivät Suomen talvesta selviä, joten siirretään pakkasten koittaessa maakellariin. Mutta kauniita ovat lehtimuotoineen ja -väreineen!
Japsivaahteroita purkeissa.
Aamu- ja iltaruskot tähän maisemaan ovat huikean upeita!

Vesi luo kuvajaisia sielunmaisemasta

Maisemat ovat huikeat! Alapiha on jätetty täysin luonnontilaiseksi - harvaa mäntypuustoa mustikoiden varvuilla. Talossa on järvenpuolelle todella isot ikkunat. Oli ihanaa herätä jokaiseen aamuun katsoen isosta ikkunasta päätä sängystä nostamatta järvelle.
Elämän nautintoja kaikkien muiden lisäksi :D
Tarkoitan iltaruskoa tuolla järvellä tietenkin!
Kiitoksia Seijalle ja miehelleen upeasta viikonlopusta. Kiitoksia kokemusten jaosta ruusujen menestymisen nyansseista. Oli hienoa nähdä vanhoja ja isoja ruusukasvustoja. Nyt tiedän, etten liian tiuhaan ole istuttanut. Elämyksiä toisensa perään oli tämä intensiiviviikonloppu! Parasta kaikessa oli vierailu Seijalla ja tutustuminen ihmeiden puutarhaan. Tämä oli tässä kesässä ihan parasta!

11 kommenttia:

 1. Wau!! Arvostan tuota ajatuksella ja antaumuksella kärsivällisesti rakennettua kokonaisuutta. Valtavan hieno.
  Havut ja heinät eivät olekaan niin tylsiä.... Hmmmmm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on vuosien määrätietoinen askare ja kuvat latistavat. Havut ja heinät sopivat vieläpä keskenäänkin yhteen.

   Poista
 2. Oi! Olipas sulla komia yäpymispaikka. Pelekät kuvakki antoo ymmärtää pihan hianouren. Mitäny sitte paikanpäällä. Taitavasti sommiteltuja kokonaasuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitavat yksityiskohdat muodostivat hienon kokonaisuuden. Aivan upea puutarha!

   Poista
 3. No on ollut oikea puutarhamatka!! Olen myös ihaillen seuraillut Seijan lähettämiä kuvia Facebookissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valtavan hieno reissu oli! Mulla ei ole FB tunnuksia, joten en pääse sinne kurkkimaan.

   Poista
 4. Yhdyn sanoihisi, Seijan puutarha on huikea!
  Hienosti olet valinnut kuvakohteet ja tuo tyyni vesi - siinä on jotakin suurempaa.

  Oli kyllä kiva nähdä siutkin pikaisesti Mustilassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän pikaiseksi jäi näkeminen, Nina! Otetaan paremmassa tilaisuudessa pitemmän kaavan kautta uusiksi :D

   Minä nautin niin täysillä fiilistellen ja ihmetellen Seijan puutarhassa. Elämyksiä täynnänsä kesän kaatosateista huolimatta.

   Poista
 5. Kaunis ja huolella suunniteltu puutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko. Kiva että kesässä on yksikään hyvä reissu jonnekin puutarhapitoiseen. Viikonloppu oli huikea kaikin tavoin ja Seijan puutarha yksi suurin highlight.

   Poista
 6. Upea puutarha, kiitos kiertueesta!

  VastaaPoista