keskiviikko 24. elokuuta 2016

Reposia elokuussa

Muutama päivä sittten elokuun tunnelmallinen täysikuu valaisi yötaivaan. Nappasin jalustan porstuasta ja näpsäytin kuvan julmetun suurelta näyttävästä kuusta nousun alkuvaiheissa:
Matallla oleva kuu näyttää ISOLTA!

Viime yönä ennen unille menoa päätin mennä vielä yksille savuille pihalle. Kello oli sivu yhden. Revontulet olivat roihahtaneet taivaalle juuri. Ne ovat niin nopeita ja arvaamattomia. Pohdin hakevani kameran ja jalustan, mutta päätin savustella paheeni loppuun asti. Revontulet loimusivat poikkeuksellisesti halki taivaan kannen luoteesta kaakkoon. Yleensä ne tanssivat pohjoisella taivaalla. Vanha paikallinen perimätieto kertoo, että syksyllä tuollaiset taivaanvalot tietää hallaa.
Yön näytelmän eli reposten loppu eli hännät. Kuutamo vähän häiritsi.
Revontulia täällä valottomassa maalaismaisemassa pääsee ihailemaan ilman valosaastetta. Ne näkyvät erinomaisen loistavina. Ne eivät ole harvinaisia, vaan auringon aktiivisuudesta riippuen niitä näkee tuon tuostakin. Niin usein, että harvakseltaan viitsii jalustaa ja kameraa kaivella. Muistan viime talvena yhdet todella poikkeuksellisen upeat, kaikissa väreissä valtavina loimottavat taivaan tulet. Kutsuin lapset katsomaan niitä. Kakarat kävivät portailla vilkaisemassa kommentoiden "Ihan tavallisia, noita näkee aina". Sain saarnauskohtauksen luennoiden lapsille, että Japanista asti ihmiset matkaavat Suomeen vain nähdäkseen revontulia. "Mutta kun noita näkee täällä aina" oli näsäkkä vastaus. No niin näkeekin, mutta on se aina vain tosi hieno näytelmä, jota harvassa paikassa oikeasti pääsee näkemään noin globaalisti ajatellen.

Taivaaan tulet eli reposet
Reposet ovat nopeita, yleensä huikein valoshow on alussa. Ne syttyvät kuin tyhjästä, leimuavat ja loimottavat taivaalla nopeita tanssiaskeleitaan, sitten laantuvat. Nämä  kuvat on sieltä laantumisvaiheesta. Katsella illistelin niskat kenossa sitä hurjaa vauhtia, mitä pitivät noustessaan kuin liekki halki taivaan kannen. Sanovat reposten pitävän ääntäkin. Sitä en ole koskaan havainnut itse. Pitäisi varmaan terästäytyä katselun lisäksi myös kuunteluun.

Elämä voi olla lumoa täynnä - revontulet elokuussa ovat harvinaisia.

6 kommenttia:

 1. Hienot!!
  Meille arkinen on joillekin eksotiikkaa josta ollaan valmiit maksamaan isot rahat.
  Ihana taivaallinen näytelmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä noita pysähtyy itsekin katselemaan ja ihailemaan! Muutenkin taivaan öinen elämä on kiinnostavaa - kuutamon vaiheet ja tähtien tuikkeet.

   Poista
 2. Kuulinki säätiarootuksen yhteyres maininnan maharollisista revontulista. Mutten menny enää myähän pihalle. Komeetahan non ja aina niitä ihastelen ku vaa nään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Auroras Now- sivustolla on reposista kiinnostuneille katseltavaa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Blogi hiljene nyt viikonlopuksi, kun olen puutarhamatkailemassa. Sitten varmaan onkin taas paljon postattavaa :D

   Poista