torstai 7. heinäkuuta 2016

Vedenpaisumus ja muut vitsaukset

Esterillä jäi hana auki. Vettä on pudotellut enempi ja vähempi koko ajan, niin että nyt tulvii. Pieni jokemme ei mahdu enää uomaansa, eikä maakaan enempääsä ime vaikka hiekkamaata onkin. Aamulla kivipuutarhan alangon sorakäytävällä oli vesiaihe:

Edellisen päivän kaatosadekuurot lakoonnuttivat tanakat liljatkin, ne peilaavat nyt kuvajaistaan veden pinnasta

Joki virtaa vauhdilla, eikä mahdu uomaansa. Erinäiset osat puutarhaa kelluu vedenpaisumuksen kynsissä. Onneksi hätävarjelun liioitteluna ojitin hyvin ruusumaan. Se tulikin tarpeeseen! Maa viettää sopivasti, että vesi virtaa luontojaan kauemmas istutuksista. Ojitus olikin kaukaa viisasta eikä suinkaan turhaa työtä.

Nurmen leikkuuta ei tarvihte vielä harkita vähään aikaan, vaikka tarpeeseen se olisikin:

Loppua tälle märkyydelle ei näy. Jostain luin, että voimakas El Nino jätti jäähyväisenä sadekesän pohjolaan. Kiitos nyt vaan tästä hyvästä... Aurinkoa kaipaisivat ruusut ja pionit - sekä monet muutkin puutarhuri mukaan lukien. Vesiheinät hykertelevät - on kasvurauhaa. Ja kyllä ne kasvaakin!

Muina vitsauksina mainittakoon jälleen hiehot. Viime yönä ne keksivät, että sähkö ei kierrä aidassa ja tulivat joukolla aidoista läpi. Onneksi satuin kattomaan just pirtin akkunasta nähden hiehorynnäkön. Kärpännopeasti hyppäsin saappaisiin ja takkiin tempaisten pullapussin kainaloon. Saimme ne ennen lauman hajaantumista kiinni ja ahdistettua/houkuteltua takaisin aituukseen. Minä jäi vitsan kanssa vahtiin ja Maestro lähti kartoittamaan mistä sähköt on poikki. Siinä se alkuyö menikin, mutta nyt on jälleen rauha maassa.

No niin. Tästä ei puutu enää kuin heinäsirkkaparvet tai äkkipakkanen.

Loppuun aspiriina vetisyyden ärsyynnyttämille katselijoille - Ruusu 'Aspirin'
Valkoiseksi kukaksi ihmeesti kestää vettä niskaansa pilkuttumatta tai mätänemättä!

Odotellaan kuivempia kelejä ja hurjimmissa toiveissa auringon pilkahduksia myös! Olisi vaihtelua elämään :D Tervetuloa lukijaksi Minna!16 kommenttia:

 1. Tuntuu jotekin lohdullisesta, että ei ole yksin näiden kaatosateiden kanssa :). Ruukkukukatkin hukkuvat, vähempikin sade jo riittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kannoin jo ruukkukukat porstuaan suojaan. Vähempikin kastelu piisais, eikä kukat viihdy jatkuvassa vedenpaisumuksessa. No ei kyllä kukaan/mikään muukaan.

   Poista
 2. Vettä on tullut myös Itä-Suomessa. Minulla on kanadalaiset kimpparuusut vielä ruukuissaan ja kiikutan niitä välillä suojaan sateelta tai peittelen, jos on rankempia kuuroja tulossa. Kauniita kukkia ovatkin muutamat tehneet, mutta nyt nekin ovat sateessa kärsineen näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä hyvää on piisannut lähes läpi valtakunnan. Vaihtelu virkistäisi! Oikein kovasti odotan, että kanadanruusujen lupaavat nuput puhkeasivat kukkaan että pääsisin kuvaamaan niitä!

   Poista
 3. Voi jukran pujut! Kyllä ny koitellaha, kaikella lailla. Eiköhän ny tuu pikkuusen taukua tuaho sarerintamaha, että veret laskis aihettamatta suurempia vahinkoja. Ei mulla ookkaa mitää valittamista. Kintut on kuivat ja elukat airas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne heinäsirkkaparvet vielä puuttuu :D Minkähänlaista on savimailla näillä sademäärillä? Hiekkamaa kantaa kuitenkin märkänäkin. Vedet on jo laskusuunnassa, kellaristakaan ei tarvinnut kuin noin 30 ämpärillistä kantaa ulos. Vähällä olin viedä uppopumpun töihin sinne.

   Poista
 4. Huhhuh, onpas teillä tullut todella paljon sadetta. Paljon on tullut vettä meilläkin, mutta ei varmaankaan ihan yhtä paljoa. Tänään on ollut vain pieniä kuuroja. - Toivotaan poutaisempia kelejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli - hurjan helppoa yhtyä toiveeseesi!

   Poista
 5. Siis täh, onks teillä hiehoja vai onks noi jonkun muun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurin hiehoja, Maestron veli pitää maitotilaa. Me koitetaan pärjätä kuudella kissalla ja reilulla kymmenellä kotkolla.

   Poista
 6. Eilen kaadoin kaksi kertaa sademittarin tyhjäksi, siitä on pala pois joten yhteensä 2 x 40ml. Ei paljon voi huonommin mennä täälläkään. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Teillä on tullut rajusti enempi vettä kuin täällä. Lehtitietojen mukaan myös Oulu on saanut hysteerisen määrän vettä tai sitten se vain kelluu siellä asfaltin ja riittämättömän viemäröinnin takia.

   Poista
 7. Suomen kesä, huoh! Puutarhaharrastus täällä on tehty aika hemmetin vaikeaksi, siltä tuntuu. Sade pilaa aika mallikkaasti pihaa ja viimeistelyn hoitanevat erilaiset ötökät kirvoista etanoihin, joita on ennätysmäärin. Noh, ei ainakaan ole kuivaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Life is... Kurjenkello! Parempia kelejä odotellessa. Ötököitä ei ole vielä invaasioksi asti. Rastaat osaavat herkutella etanoilla - valitettavasti myös mansikoilla.

   Poista
 8. No ohhoh, Suomen kesä jaksaa yllättää. Eikä teiltä näemmä muitakaan ylläripylläreitä maisemasta puutu. Kunhan ei nyt kuitenkaan niitä heinäsirkkoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh - odotellaan ja katsotaan mikä vitsaus seuraavaksi osuu kohille. Tai positiivisesti ajatellen, joskohan ne ikävyydet olis nyt tässä?

   Poista