maanantai 4. heinäkuuta 2016

Reissun antia ja isompia tuholaisia ruusumaassa

Huikea festarireissu on heitetty Seinäjoen Provinssirockiin. Antina oli myös menomatkalla pysähdys Blomqvistin taimistolla Lepplaxissa. Kamera jäi sitten matkasta, joten kuvia ei sieltä ole. Jos Pohjanmaan suunnalla vaeltaa, niin tuonne kannattaa pysähtyä toviksi. Ruusujen ja hedelmäpuiden valikoima oli erityisen laaja, mutta myös puita, puskia ja perennoja oli tarjolla. Siisti ja mukava paikka! Matkalaisille on tarjolla siellä pullakahvit talon tarjoamana. Kiva virkistystuokio ajomatkan jälkeen.
Pohjoisen Ruusut -kirjan ostin opiskeltavaksi. Sain siihen Leif Blomqvistin omistuskirjoituksenkin!

Kotoisalla ruusurintamalla iski yllättävä tuholaisarmeija ruusumaahan:
Siitä se meni. Astui ohi ekalla kerralla. Toinen tuholaisaalto tappoi Quadran ja vahingoitti Morden Belleä. Blomqvistilta ostin uuden Quadran ja toivon MB:n elpyvän. Asialla oli aidasta karkuun päässyt hieholauma. Perjantai-aamu kului laitumen korjaamiseen ja hiehojen paimentamiseen takaisin. Hyvin ne kyllä viihtyivät meidän pihalla ja kolme jäi vielä karkulaiseksikin. Yöllä löydettiin yksi tuolta metsästä ja kävelytettiin se aitaukseen takaisin. Viimeinen karkulainen oli painellut mereen uimaan. Sen löytämiseksi piti jo masinoida isompaakin joukkoa. Lopulta viimeinenkin hieho oli saatettu asianmukaisesti aitaukseen.

Täpärästi jäi ruusu juuri askelten väliin! Voihan sorkkaeläin sentään!


Sadetta on piisannut vähän joka päivälle. Nytkin piti tulla sisälle, kun vettä nakkelee yhäti kiihtyvää tahtia. Saisi olla niitä aurinkoisia päiviä, mattopyykillekin olisi kiva päästä.
'Luise Bugnet' oli kukkinut ohi reissuni aikana. Seuraava avautuja on 'Aspirin' - Tantaun ruusuja on tämä. Kirvakin hiippaili kuvaan. Ei niitä paljoa ole ollut, ihan yksittäisiä harhailijoita vain.

Tämä on tulotien varren pesasruusujen rivistöstä. Veikkaan sen olevan 'Ruskela', mutta saa väittää vastaankin. Rugosamaiset lehdet tällä kuitenkin on.

Tämän arvelen olevan 'Papula'. Melkoinen juurivesojen tekijä! Kaunis ja vallaton.

Onkohan tämä liian vaalea ollakseen 'Olkkala'? Sillä on kauniit, isot kukat kuitenkin. Lehdet ovat ranskanruusumaiset.

Lähipäivinä on tarjolla sateen lotinaa enempi ja vähempi. Ruusut ja pionit ovat juuri puhkeamassa kukkaan, joten kuivemmat kelit olisi enempi tarpeeseen. Näinköhän tästä tuli toinen sadekesä peräkkäin?

Iloa ja Valoa elämääsi - pidä varpaat kuivina kesäsateiden keskellä!
11 kommenttia:

 1. No voi minkä tekivät! Jos säästyy myyriltä ja huonolta talvelta niin sitten voi osua kohdalle hieholauma! Onneksi sait heti ensiapua uuden taimen muodossa. On ne vaan ihania nuo sinun ruusut! Sade saisi kyllä jo loppua. Mullakin useampi aiemmin kukkimaton pioni ihan just avautumassa. Eivät pääse oikeuksiinsa tuolla sateessa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilpavarusteluksi menee tämä luonnonvoimilta suojautuminen tosiaankin. Jonkinlainen aitamainen rakenne pitänee jo satunnaisten kauriiden takiakin suunnitella.

   Sadetta tuli viime yönä 28 mm. Riittäisi vähäksi aikaa!

   Poista
 2. Ostin tuon samaisen ruusukirjan viime kesänä ja jo sen sivujen lehteileminen tuottaa mukavaa nautintoa. Kuvista puhumattakaan.
  Olipas harmillinen tuhotapahtuma. Onneksi hiehot ilmeisesti harvemmin puutarhoja kiusaavat. Toivotaan, ettei moista tuhoa toiste tule.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between - harvoin mutta kuitenkin silloin tällöin lehmät pääsevät karkuun. Syynä on yleensä aidan rikkonut hirvi. Ja kirja on hyvä. Tunnistin sen avulla useampia ruusujani.

   Poista
 3. Sitte vähä suuremmat tuholaaset asialla. Toivottavasti eivät tavaksi ota.... Kaffipaussin jäläkehe jaksaa taas kiärtää ja mättää tavaraa kärryyhi :D
  Ihania ruusuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika. Meillä satoi koko päivän hartaasti, joten lähes välistä jäi puutarhapuuhat. Ehkä huomenna uusi päivä ja paremmat kelit!

   Poista
 4. Harmi, elikot voivat tehdä tuollaistakin vahinkoa ruusuille.
  Antavat sitten korvaukseksi luonnonmukaista lannoitetta.
  Sinulla sitä onkin kätetty, kun kasvit ovat noin hyvinvoivan näköisiä.

  VastaaPoista
 5. Harmi, elikot voivat tehdä tuollaistakin vahinkoa ruusuille.
  Antavat sitten korvaukseksi luonnonmukaista lannoitetta.
  Sinulla sitä onkin kätetty, kun kasvit ovat noin hyvinvoivan näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut pitävät lantahöystöstä ja sitä tosiaan on hyvinkin näppärästi saatavilla :D Keräilin karkulaisten jätökset kottareihin ja kippasin kompostin höystöiksi. Hyötykäyttöön tulee.

   Poista
 6. Siellä on sorkat kopissu, kun hiehot ollut vauhdissa. Äitillä meni kans yks kesä ryhmäruusuja, kun naapurin elikot oli päässeet irti. Minkäs voit, ei luontokappale tiedä, mihin astuu.
  Kauniita ruusuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Maatuska, mukavahan se on pirtin akkunasta seurailla hieholauman edesottamuksia. Oikea maalaismaisema ja eko-tv. Asioilla on vain kääntöpuolensa, mutta mukavia ne hiehot kuitenkin on! Vahinkoja aina sattuu, niitä ei lasketa.

   Poista