perjantai 29. heinäkuuta 2016

Ruusumaa runsastuu ihmeesti!

Palataan sivuhöpötysten jälkeen taas jäljille, kuin vanha ajokoira jäneksen perään. Ruusumaa on ylittänyt kaikki mahdolliset ja mahdottomat odotukset.  Uusia nuppuja posahtaa auki joka päivä, ja ruusumaa alkaa olla kukkea kuin mikä - heti ensimmäisenä vuotenaan!

Ruusumaan keskipenkkiä
Ruusumaan perältä


En odottanut tältä vuodelta oikeastaan kuin muutamaa näytekukkaa lajistaan, mutta nämä kaikista vesisateista huolimatta puskee nuppuryppäitä tosi piukkaan. Korkealle versot eivät kerinneet, kun niille tuli kiire kukkia. Köynnösruusujen tuet ovatkin vielä varsien tavoittamattomissa. Hyvin versot kuitenkin kukintojen painon kantavat.

'Henry Kelsey'

Olen päässyt jo leikkomaan ohi kukkineita. Joka toinen ilta saksien kanssa kierrän katkomassa terälehtensä pudottaneet. Se auttanee uusien nuppujen muodostusta. Ohje on, että katkaistaan ensimmäiseen täysilehdykkäiseen lehteen asti.

'Aspirin' kukkii aivan valtavasti usean kukan ryppäissä. Tämä on verrokkiruusuja. Upea!

Tummanpunaiset ruusutkin pääsivät vauhtiin. Väri on intensiivisempi kuin kuva toistaa. Pitäisi huoltaa kameran optiikka, mutta en raaskisi päiviksi luovuttaa kameraa puhdistukseen. Sitten syksymmällä, kun kasvit jo luovuttavat. Kirkkaassa auringonpaisteessa ei tule hyviä kuvia, mutta nyt ei vain ole vaihtoehtoja. Aurinko paistaa päivästä toiseen täydeltä terältään.

'Nicolas' kovassa auringossa kuvattuna.

'Morden Ruby' tuli jälkihankintana mukaan. Sen terälehdet ovat erikoisen hienosti pilkuttuneet. Aivan namunen!

 'Morden Ruby'

Vain yksi koko valikoimasta on vaivaisen näköinen. 'Morden Fireglow' ei tahdo jaksaa kasvaa kukkimisesta puhumattkaan. Toivottavasti tämä pahnan pohjimmainen vielä lunastaa toiveet.

'Morden Fireglow'
'Hope for Humanity' on ruusunkukka kauneimmillaan. Täydellinen muoto ja vahva väri puhuttelevat. Ja tietenkin tämän ruusun nimeäminen Kanadan Punaisen Ristin 100-vuotisjuhlan kunniaksi.
 'Hope for Humanity' - pelkästään nimen vuoksi tämä pitää hankkia!

'Emily Carr' on voimakkaan punainen. Joskus näkee nimen kirjoituksen
'Emele Carr', en tiedä kumpi on oikea.

Ruusumaan menestyksen jälkeen iskee pieni huoli siitä, etten vain istuttanut niitä liian liki toisiaan. Välit on 80 sentistä metriin. No aika näyttää. Jännintähän on talvehtiminen - sehän loppuviimein ratkaisee tarvittavan tilankin.

Iloista viikonloppua!

10 kommenttia:

 1. Voi hyvänen aika kun on komea ensikukinta! Mutta sulla hyvä ja vahva maa josta ruusun on hyvä ponnistaa kohti korkeuksia joten tuo kukinta on palkka hyvin tehdystä pohjatyöstä.

  Pitänee kaivella jostain rytöläjästä esiin omat ja tuupata istutuksiin, lantaa ja tuhkaa on varattuna, samoin multaa. Paikan valinta on vielä vähän vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hirnakka! Lanta on varmaan se salaisuus, jonka voimalla ruusut kasvavat hyvin. Toivottavasti myös juuret kaivautuvat syvälle ja vahvoiksi.

   Poista
 2. Kiva, että ruususi kukoistavat jo nyt. Huomaa, että olet tehnyt perusteellista työtä ruusutarhan perustamisessa. - Kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Ruusumaan perustamisessa oli vääntöä ja askaretta, vaan kyllä se kannatti! Hämmästyttää itseäkin.

   Jos ei muutamaan päivään sada, niin saan käynnistää tihkukastelun :D Aurinkoa ja lämpöä riittää.

   Poista
 3. On ne niin kauniita, että ihan hengästyttää katsoakin! Meilläkin olisi pihan paraatipaikka vielä ihan nurmikolla, josko siihen tekisikin ruusupenkin, toisen? Jos nuo tänä kesänä hankitut menee talven yli niin sitten täytyy laajentaa reviiriä. Ja minä kun päivällä just suunnittelin panostavani päivänliljoihin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu puumerkistä! Ei kannata päivänliljoihin sijoittaa, ne on hitokseen tylsiä. Lopulta pukkaavat vain pirusti lehtiä ja hetken kukahtelevat. Ruusut - onnistuessaan - kukkivat koko kesän. Lajikevalinnoilla pääsee hienoon lopputulokseen.

   Tämä blogihan syntyi pitkään kukkivien kanadanruusujen koeprojektin päiväkirjaksi. Katsotaan miten vitosella menestyvät. Jos nuo talvehtiikin, niin olen kyllä ihan myyty!

   Poista
 4. Upea ruusumaa. Kiittävät sinua runsaalla kukinnalla hyvistä olosuhteista.
  Blogissani on sinulle haaste. Käy nappaamassa, kunhan kerkitä ja jos kiinnostaa.
  https://rikkaruohoelamaa.blogspot.fi/2016/07/tunnustus-ja-haaste-pitkasta-aikaa_31.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Between, kävin jo kuittaamassa. Nauratti jo kysymys neuvosta aloiteleville bloggaajille. Minä aloitin huhtikuun lopussa, että onhan tässä kolme kuukautta kokemusta :D

   Poista
 5. On kyllä jo kauniin kukkeana ruusumaa! Huikeeta!
  Hyvä pohjustustyö kannatti ja palkitsee jo ekana kesänään.
  Ruusut ovat kyllä aatelisia ja aina vaan niin kiehtovia.

  Selailin myös edelliset postaukset ja olipa kiva nähdä kuvia kissoistanne, siliteltäviä riittää. Uusi tulokas Rauski on todella suloinen, ei siis ihme, että kaikki olette langenneet hänen lumoonsa!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin yllättynyt ruusumaan runsaudesta, Nina!

   Rauskista on hyvää kyytiä tulossa lellitty pirulainen. On ne nopeita oppimaan vaikkapa kerjäämistä :D

   Poista