keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Voittajina tikankontit ja kämmekät

Viime kesä oli syvältä ja poikittain kylmyyden ja sateiden takia. Jotkin lajit hyöytyivät siitä kuitenkin. Minulla oli järkyttävän massiivisia tuhoja perennamaissa, mutta nämä pärjäsivät - suokasvit kämmekät ja tikankontit. Kämmekät ovat luontomme orkideoja, jotka tarvitsevat sienijuuren yhteiselon eloonsa.
Maariankämmekät kukkii - jokainen kukka 
on yksilönsä värityksen osalta.

Kämmeköillä on oma tarinansakin. Ne ovat rescue-kasveja. Tänne Raaheen alettiin rakentaa kultakaivosta, jonka alle jäi tosi hienoja soita. Niillä kasvoi puna-, kaita- ja maariankämmeköitä sekä niiden risteymiä. Yksi ihminen toi minulle kämmeköitä sieltä turvaan kuolemalta. Ne ovat viihtyneet kivipuutarhan alangossa vuodesta toiseen kukoistaen kesä- heinäkuussa.

Punakämmekkä vasemmalla ja maaria oikealla
Kämmekät on hassuja kasveja - ne kasvattavat joka vuosi uudet juuret. Kasvin tyvellä on pieni juurimukula, josta kasvaa pari juuren haaraa. Nämä haarat uusiutuvat joka vuosi. Kämmekät ovat myös levinneet pölynpienestä siemenestä. Nämä ovat kivoja erikoisuuksia.

Tikankontit on taas taimistotavaraa. Kruunutikankontti 'Reginae':
Hassuja kasveja pulleine alahuulineen. Tänä vuonna ovat korkeampia kuin koskaan.

Yksi maarioista on hyvin tumma lehdistöltään. Väri ei mene kuitenkaan läpi lehden, joten verikämmekkä se ei ole. Jokin risteymä? Näiden selvittämiseen menisi paljon aikaa, mutta tykkään että saavat kukkia ihan omina itsenään.

Kämmekät ja tikankontit tarvitsevat kostean paikan, eivätkä tykkää huonoa tilapäisestä kellumisestakaan. Kalkinsuosijoitakin ovat. Iloitsen näistäkin!

Toiveikasta torstaita sinulle!


4 kommenttia:

 1. Enpä tiennyt tuota kämmeköistä, mutta nyt olen viisaampi.
  Mulla kasvaa myös maariankämmekkää, mutta hiukan talvi nipisti kasvustoa. Ei ole tosin kovin kosteaan istuttenunakaan.
  Kauniita ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttäisi puskat hiljolleen lihovan vuodesta toiseen kasvaessaan. Menevät siis kuivemmassakin - hyvä tietää!

   Poista
 2. Ompas komeeta kämmeköötä! Ja viälä tuallaasta erikoosta alakuperää. Arvokkahia kasvia, kaikinpualin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä ei taida tamistotavarana saadakaan, joskus taisi Pionien koti myydä, mutta ongelmana oli joko kasvualusta tai sienijuuren puutos. Kuolivat purkkeihinsa.

   Poista