maanantai 27. kesäkuuta 2016

Enkä ole liian vanha - ja seuraavat primadonnat

Mitä on olla ikäisensä? Tässä 50+ iässä törmää hupsuihin raja-aitoihin. Kuulemma keski-iän ylittäneillä naisilla pitäisi olla lyhyet hiukset. Pitkät hiukset ei kuulu kypsän naisen repertuaariin. Ai jaa... minä tykkään pitkistä hiuksista edelleen. Lyhyet kuulemma nuorentaa, mutta ei haittaa - voin vapaasti näyttää ihan ikäiseltäni. Ponnari on vakiovaruste eniveis. Kun ilta ja sääsket saapuvat, niin vapautan ponnarin ja huiskin hiuksillani kuin hevonen hännällään. Kätevää ja käytännöllistä!

Seuraava järkytys iän sopivuutta mittaaville tahoille:
Kaksi lippua Provinssi Rockiin Seinäjoelle ensi lauantaina. Minä ja Esikoinen lähdetään kattomaan Rammsteinia. 18-vuotiaalla on aika rohkeeta lähteä äireen kanssa rokkaamaan. No sitä harjoteltiin jo viime kesänä Qstokissa Oulussa. Festarikesää :D Eihän Kläppiä voi päästää yksinänsä, pitää lähtiä päältä kattomaan. Ja kuskaamaan tietenkin. Hauskaa tulee eniveis! Kyllä - olen ihan väärän ikäinen tuohon seuraan, mutta enpäs anna sen haitata. Hupaisa äiti-tytär reissu tiedossa.

Sitten tämän hetken primadonnat - ne on syreeneitä.
'Holger'
Syreenit on todella hieno sukukunta helppoja, vähään tyytyviä, kestäviä ja tuholaisvarmoja kukkijoita. Niitä ei syö rusakot tai myyrät, ei niitä nälvä öttiäisetkään. Ne kukkivat ja osa tuoksuukin puutarhan iloksi. Ne kukoistavat vähällä. Ja niissä on paljon valinnan varaa mieltymysten mukaan.

Ihan se oikea ja alkuperäinen unkarinsyreeni (Syringa josikaea)

Unkarinsyreeni on ihan piukassa kukkia just  nyt. Tuoksu puuttuu, mutta kaunis ja todella kestävä se on. Eikä pyydä elämälleen kamalasti yhtään mitään. Keskikesän kaunis kukkija - tämmöinen on pakko olla joka pihassa! Tekee tosin juurivesoja ikää myöten, mutta niistä selviää leikkaamalla.

Se Ihan Oikea Syreeni on tietenkin pihasyreeni (Syringa vulgaris) - se joka tuoksuu lumoavasti. Tuo pirulainen teki sinne vajaan neljän metrin korkeuteen puolen tusinaa kukkia, en kiivennyt kuvaamaan. Se kärsi viime talvesta ja mököttää lähes kukkimatta. Herkempi se on paljon verrattuna unkarilaiseen serkkuunsa. Vaan ansaitsee ehdottomasti sijansa puutarhassa.


Niistä vähistä jäljelle jääneistä perennoista primadonnia ovat iirikset. Jostain ihmeen syystä ne on ihan piukassa nuppuja! Iris setosa:
Myös Iris germanicat kukkivat ja lisää sortteja on avautumassa. Iirikset on kivoja, mutta kukintansa kestää kovin vähän aikaa. No koko puska toki kukkii tuokion enemmän kuin hetkisen. Miekkamaiset lehdet ovat kyllä kovin ilahduttavat monissa perennaryhmissä - puolensa silläkin.

Kasvihuoneen suhteen olen ollut vähän huolissani. Olen ihan kamalan huono siemenkasvattaja, joten tomaatin taimet olivat aika vähäisen kokoisia istuttaessa. Ystävä Haukiputaalta tarjosi onneksi apua omien ylijäämätaimien muodossa, joten tomaattisatokin näyttää pelasteltulta. Tomaatit kukkivat nyt iloisesti kasvarissa, mutta siellä on tämmöinen primadonnakin:
Vitis 'Zilga'
Päästään maistelemaan omia viinirypäleitä tänä vuonna! Aivan mahtavaa!

Viimeisenä tietenkin ruusu, terälehdillään vesipisarat - eilen satoi taas 15 milliä vettä taivaalta.
Iloa alkavaan viikkoosi - kesä on syvimmillään, ja tästä se kypsyy edelleen luonnon lakien mukaan. Vedä henkeä jokaisen asian edessä ja nauti! Kesä on intensiivinen ja kuluu siivillä. On taito osata nauttia jokaisesta hetkestä kiiruhtamatta seuraavaan. Se on vain tässä ja nyt.

6 kommenttia:

 1. Liput rovinssihi kertoo kans nuarekkahasta äiteestä ja erinomaasesta äiti-tytär suhteesta.
  Syreenit kukkiivat ny tosi huanosti ja muutamia kokonaasia oksia kuivi kokonansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika! Erinomaista suhdetta syventää kummasti auto kuljettajineen ja äireen lompuuki matkas :D

   Poista
 2. Turhista normeista on hyvä pyrkiä eroon. Provinssirock tyttären kanssa voi olla elämää suurempi kokemus. Sekaan vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Pitänee ostaa korvatulpat matkahan. En tajua miksi pitää soittaa niin hirveellä volyymillä, että vain kuulosuojaimin pärjää. Bassonjytkeen tuntee keuhkoissa asti, eli sangen kokonaisvaltaista elämystä siellä on tarjolla.

   Poista
 3. You rock! :)

  Kyllä sitä itekin välillä miettii tän hyvinkin pitkän tukan kanssa, että varmaan toisi työelämässä uskottavuutta, kun olis lyhyt tukka. Mutta kun olen sydämeltäni pitkähiuksinen ihminen, niin olkoon sitten business-uskottavuus ja muut vaikka hanurista, mutta meikä liehuttaa lettiä. Ja aion tehdä niin, ihan niin kauan kuin elän, jos vaan hiukset jaksaa kasvaa.

  Ja antaa mennä vaan festareille, minä en ainakaan ikinä rupea aikuiseksi ja johonkin ikään sopivaan meininkiin, mitä se sitten ikinä onkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marra - mennään edelleen silmät loistaen ja hymy huulilla :D

   Poista