perjantai 4. syyskuuta 2020

Merenrantakaupunki Raahe. Niin paljon!

Tämä on toivottu postaus Merenrantakaupungista Raahesta sen kesäisessä lookissaan. Meillä on paljon hienoja juttuja täällä alkaen vanhasta historiasta, idyllisestä vanhasta puuraahesta ja upeasta merestä. Jos haluat nähdä neljä vuodenaikaa Raahesta erittäin hienosti dronella kuvattuna, niin suosittelen klikkaamaan Antti Baasin tekemää youtube-videota. Siitä näkyy hienosti miten Raahe on merikaupunki, jolla on upea saaristo vierellään.

Lyhyt kierros ydinkeskustassa, eli kaksi ensin valittua palaa vihreästä Raahesta.

Pekkatori:

Pietari Braahen patsas on Raahen keskusta
Pietari Brahen näköispatsas Pekkatorilla on Raahen Wanhan kaupungin ydin.

Pekkatori on ihanan, vanhan Puu-Raahen ydin, jossa vanha historia havisuttaa kulkijaa. Torin keskellä on kaupungin perustajan, kreivi Pehr Brahen (raahelaisittain Pekka) patsas. Se on pystytetty v. 1888, ja patsaan on suunnitellut Walter Runeberg (joka oli J L Runebergin poika). Tarinan mukaan Turku oli tilannut Runebergiltä Brahen näköispatsaan, mutta siitä tuli turkulaisille liian pieni. Patsas päätyi Raaheen. Täällä kaikki on pienempää :D

Pekkatori muodostaa liikenneympyrän Kirkkokadun ja Brahenkadun risteyksessä


Pekkatori on monenlaisten tapahtumien keskus. Kesä-heinäkuun taitteessa olevien Pekanpäivien aikaan patsas saa monikertaisen ruususeppeleen kaulaansa. Toria reunustavat vanhat ja periteikkäät puuraahen porvaristalot, kuten Langin Kartano. Se on entisöity pieteetillä viihtyisäksi kahvilaksi, joka on auki ympäri vuoden. Myös Raahen matkailuinfo löytyy torin laidalta.

Takana vasemmalla Langin kartanon kahvila. Kannattaa käydä!!!

Pekkatori on Suomen mittakaavassa ainultaatuisen hyvin säilynyt 1800-luvun alkupuolen rakentamistapaa edustava aukiokokonaisuus. Suomalaisten puukaupunkien toresta Pekkatori on parhaiten säilyneitä.

Tänä vuonna tämmöiset kesäkukat - petuniaa, pelargonioita, daaliaa ja koristehirssejä. Laidassa mm. hopealankaa,
jotka jäävät kun  kesäkukat poistetaan, ja laitetaan callunat ja havut talveksi.

Pekkatori remontoitiin viimeisimmän kerran perustelllisesti v. 2013-2014, jolloin istutettiin nykyinen kasvilisuuskin. Torin nurkkia koristavat koristeomenapuiden ja erilaisten pensasangervojen ryhmät. Pekka-patsaan ympärys kukitetaaan kesäkukilla.

Härkätori:

Härkätori

Härkätorinpuisto on ihan kaupungin ytimessä, ja sen historia on elänyt monenlaisia vaiheita. Historiassa se oli karjamarkkinoiden keskus, jonne tultiin matkojenkin päästä. Alue muutettiin oikeaksi puistoksi vuosien 1936-1938 aikana. Lehtori Emil Koskinen suunnitteli tarkan pohjapiirroksen, jonka perusteella torialueelle rakennettiin käytävät, nurmialueet ja istutettiin puustoa.

Puolustaja-patsas oli aikansa sensaatio alastomuudessaan.

Puolustaja-patsaan on veistänyt Johannes Haapasalo v. 1908, ja sen on lahjoittanut Raahelle v. 1932 vuorineuvos John Grundström eli Sokeri-Jussi. Liikanimensä hän sai urastaan Suomen Sokeri Oy:n toimitusjohtajana. Lahjakirjassa oli vaatimus, että patsas on pystytettävä Härkätorille, ja että luonnontilassa ollut Härkätori tulee muuttaa puistoksi. Sembramäntyjen ja siperiankuusten ympäröimä patsas oli alastomuutensa takia tuohon aikaan sensaatio. Puolustaja-patsas kuvaa kamppailua venäläistä sortovaltaa vastaan vuosisadan alussa.

Kivetyn torin pienet istutusalueet pursuavat kesäkukkia. Laidassa luottokasvina
hopeakäpälää, joka jaksaa vaikka missä olosuhteissa!


Puolustaja-patsas omaa itsenkin melkoisen historian. Patsas pelastettiin 1. maailmansodan aikana ensin Belgiaan ja sieltä Pariisiin sotaa pakoon. Patsas oli välillä piilotettu maahan kaivamalla, ettei siitä olisi tehty saksalaisille tykin kuulia. Sodan jälkeen se kulkeutui Suomeen vuorineuvos John Grundströmille, ja hänteltä siis lahjoituksena entiseen kotikaupunkiinsa Raaheen.

Kolme vanhaa harmaapihtaa lienevät Pohjois-Suomen suurimmat.


Torin ulkoasu uudistettiin 2007-2008 poistamalla nurmialueet ja kiveämällä tori nykyiseen asuunsa. Kesäisin torin päässä toimii kesäkahvila, ja tori on monenlaisten tapahtumien paikkana ympäri vuoden. 2018 torille rakennettiin Wall-Holla lasten kiipeilyväline.

Puretun esiintymislavan tilalla on vehmaat istutukset.

Puuston kasvillisuus koostuu lähinnä suurista sembramännyistä, muutamasta vanhasta harmaapihdasta ja runsaista kesäkukkaistutuksista. 2020 vanha esiintymislava purettiin pois, ja tilalle murikivin korotettiin istutusalusta, johon istutettiin ruosotuomipihlajia, atsaleoja ja purppuraheisiangervoja. Laidalle jätettiin tilaa kesäkukille.

Komeat sembrat ympäröivät puistoa.

Kirjoittelen lisää Merenrantakaupunkini puistoista ja istutuksista, kunhan taas kerkiän. Seuraavana tulevat Juvan veistospuisto ja Itsenäsyydenpuisto. Vielä pikkuinen kuvakimara kesäkukkaistutuksista torneissa, laatikoissa ja ruukuissa:

Kesäkukkia laatikoissa kaupungilla. Näitä on noin 60 kukkia pursuavaa lootaa.


Tämä kukkatorni alkaa olla jo ylikasvanut.

Himpan isompi kukkapurkki tämä.

Kävelykadun kukkatörppöjä, Keskuskasvina on timanttituija.

Kun pitää saada asfaltti kukimaan, niin sirotellaan kukkalaatikoita. Nuo petuniat villiintyivät ihan hurjasti.

Koristeheinät sopivat hyvin keskuskukaksi laatikoihin.


Muutoin vedellään viimeisiä lomapäiviä. Tänään jälkikasvu kävi poimimassa viimeisiä pensasmarjoja, ja saivat viemisiksi perunoita, sipuleita ja valkosipuleita. Pidettiin kesäkauden päättäjäiset grillaten ja nauttien yhdessä olosta. Huomenna juhlitaa yhtä keväällä lakkinsa saanutta, jonka juhlat ovat koronan takia viivästyneet. Tämä loppuloma onkin siis yhtä juhlaa!


Iloa ja valoa viikonloppuusi!



24 kommenttia:

  1. Kiva nähdä Raahea, kun en ole siellä koskaan käynyt.
    Onnea ylioppilaalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotahan vain... nämä kaksi ekaa oli ne kivetyt torit ilman sen suurempia. Parempaa on jatkossa tulossa :D
      Ja tervetuloa käymään Raahessa, jos kulkua tänne pohjoiseen on!

      Poista
  2. Hienosti tuot esiin Raahen historiaa ja tuota kukkaloistoa, missä on sinulla näppisi mukana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitoria on tosi lyhyesti esitettynä, sillä tarinoita on niin paljon! Marraskuun kaamoksen räntäsateessa mulla on aina aika keskittyä seuraavan kesän kesäkukkien valintaan. Mitkä lajit ja värit ensi vuonna... Se on ihan parasta kaamoslääkettä, kun unelmoi seuraavaa kesää ihan täysillä suunnitellen. Joka vuodelle pitää keksiä uusia juttuja ja värikombinaatoita. Tänä vuonna mentiin purppura/pinkki - linjalla. Purppura valloitti kasvuvoimallaan.

      Poista
  3. Voi veliet/siskot siis ihimiset, mitä kukkaloistua! Aimo annos historiaaki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukat on hyväksi ihmisten terveydelle - näin ajattelen. Samoin värit. Ne iskee näköhermon kautta sinne terveyspuolelle. Värikkäät ja runsaat kukat tuovat ympärilleen Iloa ja Valoa. Niitä molempia tarvitaan. Kivetyt torit ja asfalttiset kadut saavat pehmennyksen ja värit kukista. Ne ovat iloa elämään.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen kaupunkiretken aloitus. Kiva, että laitoit faktaa myös patsaista. Mielelläni haluan tietää muutakin, kuin pelkästään patsaan nimen.
    Vanhat puut torien laidalla ovat upeaa nähtävää. Hienosti ne kehystävät alueita ja antavat kesäkukkaistutuksille tilaa toimia katseenvangitsijoina.
    Mietin aina julkisten istutusten petunioita katsoessani, nypitäänkö niitä kesän mittaan? Omissa kukkalaatikoissa kasvavia petunioita on pakko nyppiä, jotta ne kukkisivat koko kesän runsaina ja säilyttäisivät kauniin ulkoasunsa.
    Onnea ylioppilaalle ja juhlallista viikonvaihdetta teille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puistomaisessa mielessä Pekka- ja Härkätorit on kivetty "piloille" mielestäni. Hurjan kalliita remontteja, jotka tuottavat kyllä helppohoitoisuutta. Mutta vehmaus jää vajaaksi. Koitan runsailla kukilla parsia tilannetta.

      Julkisissa istutuksissa olen valinnut lajikkeita, jotka vaativat vain vähän tai ei ollenkaan nyppimistä. Surfina-petuniat sekä Dekko-lajikeet eivät tarvitse nyppimistä ollenkaan. Tietenkin nyppiminen parantaa niiden ulkonäköä, mutta tuo määrä mikä Raaheen on istutettu vaatisi kokopäiväisen nyppijän. Kukkivat ne ansiokkaasti koko kesän ilman nyppimistäkin.

      Poista
  5. Tämä oli kiinnostavaa luettavaa, pitäisi ottaa Raahe retkikohteeksi. Hienosti kukkivia kesäkukkaistutuksia.
    Viherpihan lehtijuttu sinun puutarhastasi oli oikein onnistunut, kuvat olivat myös hienoja. Luin jutun monta kertaa ja oli tutun oloista blogiasi seuranneena, kuitenkin myös jotain uutta. Tosi kiva puutarhaesittely!!
    Onnea ylioppilaalle :).

    VastaaPoista
  6. Kannattaa kurkata https://www.visitraahe.fi/ siellä on hyvää esittelyä kaupungin tarjoamista mahdollisuuksista matkailijalle.

    Lehtijuttu oli minustakin onnistunut, vaikka ruusuista siinä ei ollut paljoakaan. Muistaakseni jutun teon aikaan kanadalaiset eivät olleet aloittaneet parasta kukintaansa, joten siinä varmaan syy. Ihan hyvä juttu se oli.

    VastaaPoista
  7. 40 vuotta sitten opiskelin Raahessa ja kävin paikalla pari vuotta sitten. Paljon oli muuttunut, mutta jotain oli vanhaakin säilynyt. Langin kartanon kahvilassa käytiin kahvilla, hieno paikka! Hienot ovat kukkkaistutuksetkin ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon vanhaa täällä on kunnnostettukin viime vuosina. Langin kartanon kahvila on todella herkullisen hyvä paikka pysähtyä vanhan kaupungin tunnelmaan. Matkailijoille siellä on tarjolla persoonallisissa huoneissa majoitustakin. On puitteet hyvin kaukana ketjuhotelleista, ja elämyksiä sinällään.

      Poista
  8. Kiitoksia ihan mulle uuden kaupungin esittelystä. On upeat "lootat" kukkia täynnä. Aina ihmettelen että miten ne niin loistaakaan. Onko niissä jotain erityistä multaa, millä ihmeellä lannoitetaan kun noin upeiksi kasvavat?
    Oi, täytyy etsiä Viherpiha luettavaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No paljastan salaisuuden... lootissa on ihan tavallista peltomultaa, jota on parannettu turpeella. Höystöksi on heitetty kananlantaa istutusvaiheessa. Sitten on vain koko kesä kasteltu, ehkä noin kerran viikossa. En ole kastelulannostakaan antanut yhtään kertaa... Ihmeesti ne ovat kasvaneet ja kukkineet lähinnä raivoisasti. Itekin ihmettelen... :D

      Poista
  9. Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä. Siitä onkin valtavan kauan, kun olen läpikulkumatkalla käynyt Raahessa ja oli kiva nähdä päivitettyjä kuvia kaupungista ja kauniista kukkaistutuksista. Odotan mielenkiinnolla jatkoa. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa uusimaan Raahen visiittisi! Puutarhaihmisille suosittelen paikallista Särkän perennataimistoa vierailukohteeksi myös. On Suomen parhaita perennataimistoja!

      Poista
  10. Mielenkiintoinen maistiainen Raahen historiasta ja puistojen istutuksista. Odotan innolla seuraavaa osaa. Valtavan upeat kesäkukkalaatikot ja -törpöt! Taas kerran toivon, että osattaisiinpa täälläkin... Onneksi naapurikaupungissa on enemmän istutuksia ja vehreyttä kuin tämän pitäjän betonikeskustassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraava osa on julkaistu juuri, vaikka siinä ei yhtä puistoa pitemmälle päästäkään. Kesäkukat on tänä vuonna "Onnistumiset" sarakkeessa. Parhaat koko lyhyen urani aikana, mutta kesä oli armollisempi kuin koskaan. Oli sadetta ja lämpöä molempia, eikä pahoja myrskyjä ensinkään.

      Poista
  11. Kiva esittely Raahesta. Kauniit istutukset on ilostuttamassa immeisiä! Tiälläkinpäin on nyt panostettu noitten yleisten alueitten viihtyvyyteen. Mukava varmasti suunnitella enskesän juttuja. Monesti oon miekin lukenu tuota Viherpihan juttuu! Kiva juttu puutarhastasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joka vuosi pitäisi ylitää edellisen vuoden onnistumiset... menee vaikeaksi. Niin paljon riippuu kesän keleistä, mutta nyt oli aurinkoa, lämpöä ja välillä sadettakin. Ihan paras kesä säiden puolesta!

      Ensi kesää on ihana suunnitella kaamoksen painaessa päälle ja märän rännän sataessa ulkona vaakasuoraa... parasta kaamosterapiaa ikinä!

      Poista
  12. Vastaukset
    1. Kiitos Pauliina. Matkaile seuraavankin jutun myötä kesäisen Raahen puistohin!

      Poista