lauantai 26. syyskuuta 2020

Syksyn paras juttu on ruska

 Se hiipii tänne jälleen. Luonto puhkeaa viimeisen näytöksensä loppuhuipennukseen ruskaan. Ruska-aika todella kruunaa hektisen kesän virittämällä värikkäimmän näytöksensä kauden päätteeksi. Mielestäni ruskan loisto on ihan parasta syksyssä.

Metsävaahtera A. platanoides aloittelee

Aina kun istutan puita, huomioin myös sen viimeisen hienouden eli ruskaominaisuudet. Oikeastaan muutama puuvartisten sukukunta loistaa tällä sektorilla. Vaahterat ja pihlajat osaavat ruskan loiston luontojaan loistavasti.

Punavaahtera A. rubrum on punainen vain syksyllä.

Vaateroista on todella mielenkiintoisia suvun jäseniä kokeiltavaksi suomalaisissa puutarhoissa. Itse pidän niistä kovin, ja olen keräillyt eri yhteyksistä löytämiäni lajikkeita puulajipuistooni. Voisin tunnustaa, että vaahterat on yksi rakkauksiani.

Viitavaahtera A. barbinerve kestää V-vyöhykkeelläkin.

Kaikista vaahteroistani ei tule tähän postaukseen ruskakuvia, kun ovat vielä kesäasussaan. Ruska vasta aloittelee täällä pohjoisessa Merenrantakaupungissa.

Myös pihlajat ovat todella kauniita ruskapuita. Tavallinen kotipihlaja on hyvin kaunis runsaassa marjalastissaan, mutta punaiseksi ruskaantumiseen on vielä matkaa. Sukuna pihlajat ovat monimuotoisia ja oikeastaan kaikkina vuodenaikoina kauniita. Tämä on toinen lehtipuiden suosikkisukuni.

Helmipihlajan S. koehneanan valkoiset marjat saavat
kontrastia punaiseksi vetävällä ruskalla.

Ehkä paras ruskapihlaja on Tuurenpihlaja (Sorbus ulleungensis 'Dodong'), joka on minulla vielä ihan vihreänä. Mutta maltetaan hetki, niin se lehahtaa keltaisen kautta oranssiin, ja lopulta punaiseksi. Mielestäni mitä kuivempi ja köyhempi kasvupaikka, niin sen komeampi ruska. Suurin osa puitani kasvaa rehevässä jokirannassa, joten ruska antaa odottaa itseään. Puilla ei ole kiire vetää ravinteita lehdistä juuristoon, koska meren takia meille on tarjolla yleensä lämpimät ja lempeät syksyt.

Pihajalla on monta variaatiota marjojen väristäkin. Tämä on
Arnoldinpihlaja 'Kirsten Pink'

Saksanpihlaja S. aria 'Magnifica' pysyy harmaana
kunnes saa keltaisen syysvärinsä. Erottuu maisemasta!

Prunus suvusta löytyy kuitenkin se huikein ruskapuu, eli rusokirsikka on tempaissut syyslookin pian parhaimpaansa. Tämä puhuttelee katsojaansa!

Mitä enempää voisi puulta toivoa! Vaalenpunainen kukkapilvi keväällä ja
järkyttävän hienon punainen syysväri syksyllä! Kuin toinen kukinta.

On se huikee!


Toinen prunus suvun ruskapuu tulee oikeastaan esiin maisesmasta vasta syksyllä, eli tuohituomen (P. maackii) tempaisee hienosti limen kautta keltaiseksi. Muutoin puu ei varsinaisesti tule esille, vaikka sillä on kyllä todella hieno kuparinvärinen tuohirunko.

Asta-myrsky vei tästä rutkasti lehtiä, mutta jotain jäikin vielä.

Sitten muutamia muita sekalaisia nostoja eri kasvisuvuista. Se kaikkein erikoisin puu tontillani on pieni Seitsensormiaralia (Kalopanx septemlobus), josta köyhemmässä paikassa kasvava yksilö tarjoaa ruskan väriä:

Ehtaa lämmintä keltaista. Se toinen on ihan vihreä vielä
ravinteikkaammassa ja suojaisemmassa paikassaan.

Keltaisena sillan pielessä loistaa myös piikkiaralia (Aralia elata)

Amerikanjalopähkinä (Juglans cinerea) saa keltaisen ruskan.

Jotkin syreenitkin saavat hienon ruskan. Tämä on samettisyreeni
(Syringa patula) 'Miss Kim.

Perennoissakin on todella hienoja ruskaantujia. Kameran eteen ehtivät eksyä vasta muutama. Saniaisista monasti väri "peseytyy" pois, ja jää sangen vaalean haaleaa keltaista.

Helmisaniainen (Onoclea sensibilis)

Paraatipenkissä kuunliljat ovat jo kellastuneet. 
Silti kukkia riittää yhä vain!

Lopuksi pakollinen osa ruusuja! Ryhmäruusut parantavat vain tahtiaan syksystä huolimatta. Nämä erottuvat niin maisemasta runsainen kukkineen, kun muut jo luovuttavat syksyn edessä. Nämä luovuttavat vasta pakkasten tullessa.

Ryhmäruusu 'Bonica' 

'Centro Rose' hehkuu mielttömän punaista väriä! Upea!

'Mirato'n kaarevat terälehdet ovat kauniita!

En kuvannut kaikkia lajikkeita, mutta näistä mulla ei taida olla entuudestaan kuvia blogissa. Keväällä tulleita uusia lajikkeita ovat.

Muutoin syksy jatkaa kulkuaan ja illat pimenevät. Olen siivonnut talvikanalaa, sillä Kukkenheimin asukkaat siirtynevät lähiaikoina talviaikaan kesäkanalan puolelta talven viettoon. Vielä ei ole näköpiirissä yöpakkasia, mutta onpahan talvikanalan puoli valmiina, ettei kotkojen tarvitse palella ulkokanalassa. Melkoisen sulkasatoista porukkaa siellä nyt onkin. Saisivat varistaa sulkansa ulos, ja kasvattaa uutta höyhennystä sitten sisätiloissa.

Mukavaa viikonloppua kaikille blogin lukijoille!

23 kommenttia:

 1. Upeaa ruskaa ja syksyn väritystä. Minun rusokirsikka on vielä vihreä, vasta pari lehteä punertaa. Sääennuste sanoo seuraavaksi kymmeneksi päiväksi todella lämmintä, myös öisin. Saapa nähdä mitä puutarha tykkää siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teille tulee kevät aikaisemmin ja meille puolestaan syksy varhemmin. Sanotaan sitä vaikka tasapeliksi :D

   Lämmin syksy saattaa herätellä kevätkukkijoita toiseen kierrokseen. Meillä alppikärhöt vetävät kukintaa ihan ansiokkaasti. Kyllä ne talveen taipuvat lopulta ilman harmeja.

   Poista
 2. Nyt onkin autolla keskustassa kulkiessa saanut ihailla aivan upeaan ruskaan värittyneitä vaahteroita ja pihlajia. Omallakin pihamaalla alkaa jo tammessa olla syksyinen väritys parhaimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tammet ottavat keltaista väriä, mutta monesti menevät vain ruskeaksi. Ja unohtavat tiputtaa lehtensä.

   Ruskan loisto on vasta alkamassa täällä pohjoisessa, joten odotan mielenkiintoisia värielämyksiä!

   Poista
 3. Tämä oli kiva lukea! Minustakin ruska on syksyssä parasta, maisema värittyy pikkuhiljaa ihanan värikkääksi. Sinun rusokirsikkani on jo huikean hieno, minun rusokirsikan lehdistä vasta vähäinen osa punertaa. Vaahterat ja pihlajat ovat niin kauniita ruskassaan ja tietysti muutenkin. Olen pikkuhiljaa lisännyt omaan ’arbotetumiini’ eri lajeja. Pitäisi koittaa myös tuota amerikanjalopähkinää. Kiinnostavia puita on niin paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavia puita on ihan järkyttävän paljon! Paljon olen tänne istuttanut, mutta monta mielenkiintoista on vielä löytymättä. Uusin must-have kasvi on metsävaahteran 'Dissectum' muoto. Niin että mistähän sellaisen löytäisi...?

   Poista
  2. Toveri Tita, olethan sie toki käynyt tuolla etelässä erään tunnetun latinistin pihassa. Lähdetäänkö uusintareissulle heti keväällä? =) (Horsmikosta huudellaan...)

   Poista
  3. Kappas, vanha sotaratsu Horsma! Kiva nähdä sultakin puumerkki täällä!!! Monenkin latinistin ja muun hörhön pihoilla on tullut poikkeiltua, joten ilman muuta aina valmiin kujeisiin! Mun puhelinnumero ja muut yhteystiedot on muuten ihan entisellään, joten voi vaikka pirautella joskus :D

   Poista
 4. Mielenkiintoinen ja inspiroiva postaus! Yleensä ruskaa ihastelee kokonaisuutena, mutta eri lajeja lähempää tarkasteltuna huomaa ruskasta aivan uusia vivahteita. Omatkin lempparit pihalla ovat juuri nyt vaahterat ja pihlajat, mutta rusokirsikka olisi mahtava lisä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä värien ilotulitus on kauden päättäjäiseksi ihan loistokasta. Joka vuosi ruska ei loista, mutta näköjään tänäkin vuonna alku lupaa hyvää. Viime vuonnakin oli tosi hyvät ruskan värit. Uusintaa siis odottelen.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 5. Ilman muuta ruska kuuluu syksyn parhaimpiin puoliin. Parina edellisenä syksynä täällä on ollut kauniita sävyjä. Saapa nähdä, kuinka nyt käy. Paljon on vielä vihreää. Vaahterat sentään ovat alkaneet värittyä. Kaksi tuurenpihlajaani ovat edelleen täysin vihreitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin tuure huojuttelee lehvästöään ihan vihreänä. Kävin keskustelemassa sen kanssa, että jokohan olisi aika vetää kunnon värit :D

   Poista
 6. Hienoja ruskan sävyjä olet löytänyt kuviin. Keltaisiakin on eri sävyjä. Ihanat ruusutkin vielä kukii, nyt onkin ihana ja lämmin keli ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä tuntuisi piisaavan ainakin 10 seuraavaa päivää. Se on paljon tähän aikaan vuodesta. Kanoillakaan ei ole mikään kiire talvikanalaan. Elvistelkööt vielä ulkona, kun siihen kerran on mahdollisuus.

   Poista
 7. On, on, ruska on syksys parasta ja sitte palio muutei ookkaa. Pimiää ja märkää, mutta onneksi ny o lämmintä. Tänäänki sai olla pihalla paitaheitoolla. Kukintaaki o viälä yllättävän palio, ruusut ny tiätysti kukkiivat viälä täyren pään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on viimeinen ja ruhtinaallinen spektaakkeli ennen kaiken kuolemista. Siksi niin dramaattista :D Marraskuu on ihan syvältä, mutta se tulee kahlattavaksi läpi päivä kerrallaan. Inhoan sitä vilpittömästi. Tästä syystä pidän kiinni kynsin ja hampain vielä viipyilevästä syksystä kauniine väreineen!

   Poista
 8. Ihana on syksynen ruska. Kauniita kuvattavia siulla onkin! Vaahterasuku onkin leiskuva väreissään syksyllä. Syysväri onkin plussoo mukavissa kasveissa ja meilläkin sitä on ajateltu kasvivalinnoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotahan seuraavia otoksia, kunhan ruska ehtii kunnolla vauhtiin! Ihan oudon lämmin ja aurinkoinen päivä oli tänään. Ihan kuin kesällä!

   Poista
 9. Syksy on ihan ok siihen saakka, kun puut tiputtavat lehtensä. Komea ruska auttaa vähän hyväksymään säiden kylmenemisen ja iltojen koko ajan aikaistuvan pimenemisen. Meillä alkaa ensimmäisistä puista jo karista lehdet, mutta onneksi suurin osa on vasta saanut leiskuvinta väriään. Asuinalueemme pääkadun varteen on istutettu koko matkalle pihlajia ja on muuten nyt huikean näköistä. Lisää väriä tulee talojen pihoihin istutetuista puista ja pensaista. Kelpaa ajella töihin ja takaisin.
  Odotan silmät kiiluen postauksiasi sitten kun teillä on ruska parhaimmillaan. Aikaisempien vuosien kuvista on jäänyt hyvin mieleen muutama komea ruskayhdistelmä ja onhan sinullakin noita uudempia hankintoja, jotka ovat kasvaneet kokoa sitten viime syksyn. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lempeiden lämpöjen suloinen värisinfonia ruskan muodossa on sitä ihan parasta syksyä! En ilkee edes ajatella mitä on edessä, vaan nautin täpöllä ruskan loimuavista väreistä.

   Laitetaan kamera vireeseen, ja kuvataan kunhan ruska edistyy. Hassusti vielä toissapäivänä pääskysiä lenteli, ja varmat ruskapuut pitävät lehdet vielä vihreinä. Enteilee kaikeiti pitkää syksyä.

   Poista
 10. Onneksi meillä on tämä syksyn ilotulitus! Ihastelen meidän keskustaa, jossa vaahterat loistaa ja omalla pihallakin vaahteroiden lisäksi helmipihlaja, villiviinija marja-aroniat.
  Myös verivaahteraa on jonkun pihalla ja sekin sopii hyvin yhteen ruskasävyjen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki punalehtisistä - mullakin on näitä ruskaa kaipaamattomia lajikkeita kosolti omalla pihalla. Niillähän ruska viihtyy lehdillä koko kesän.

   Poista