sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Merenrantakaupunki Raahen puistokierros osa 2

 Viimeinen lomapäivä painuu iltaan. On olleet tuottoisat ja rattoisat pari viikkoa. Sato on korjattu, matot pesty, huusholli siivottu, tavattu rakkaita ihmisiä, ja ulkopuuhina maalattu muutama pieni ulkorakennus sekä puuhattu puutarhassa. Ihana loma, jonka ydin on oikeastaan ollut siinä, että ennen klo 9:ää ei tarvi sängystä nousta! Huomenna aamulla herätys on stoalaisen tyyneen tapaan 5:45.


Juvan veistospuisto kulttuurielämyksenä. Kuvat on elokuun lopusta, jolloin
kukinta alkaa olla perennojen osalta jokseenkin ohi.

Merenrantakaupungin yksi nähtävyyksistä on Kari Juvan veistospuisto Rantakadun ja Sovionkadun nurkkauksessa. Taiteilija Juva (1939-2014) syntyi Helsingissä, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa vuodet Raahessa ja Pyhäjoella. Juva lahjoitti Raahen kaupungille 19 veistosta, jotka ovat samalla läpileikkaus taiteilijan töistä neljältä eri vuosikymmeneltä.

Taustalla Kalatyttö-teos ja edessä Alkuvoima


Teokset sijoitettiin raatihuoneen puistoon, jolloin puiston nimi muuttui luonnollisesti Kari Juvan vesitospuistoksi vuonna 2008. Myöhemmin Juvan veistoksia saatiin vielä neljä lisää, osin kaupungin omana hankintana, mutta myös paikallisten yritysten lahjoittamina. Osa patsaista on Rantakadun toisella puolella, kirjaston sisäänkäynnin vierellä.

Rakentajat


Taidepuiston veistokset ovat pronssista valettuja pienoismalleja, joista osa on valmistettu suuremmiksi monumentaaliteoksiksi eri puolilla Suomea, esimerkksi Helsingin kaupunginteatteri pihalla on Thalia ja Pegasos.

Takana Thalia ja Pegasos-teos, edessä Tulenkantajat

Tulenkantajat

Veistospuiston teosten ympärille on istutettu pensaita, ruusuja ja monivuotisia perennoja, joita täydentävärt kukkasipulit tuoden kukkia patsaisen ympärille jo aikaisesta keväästä lähtien. Puisto on kukkiva ja vehmas taide-elämys, jossa voi pysähtyä nauttimaan kesäisestä päivästä ihan kaupungin ytimessä.

Tyttö Karjalan


Veistospuisto keväisesä lookissaan. Patsas on Tuulinen päivä.

Taitelijan toive oli, että teoksia kehystäisivät kukkivat kukat. Sain tämän toteutaa v. 2018 monivuotisilla perennoilla, kukkasipuleilla ja kukkivilla pensailla. Puistossahan ei ollut kuin nurmikkoa, tien vierellä nuorehko lehmusrivistö, muutamia vanhoja koivuja ja kaksi siperianlehtikuusta.


Tämä kuva on 2017 elokuulta. Kehitystä on tapahtunut!

Puisto on muuttanut ilmettään mukavasti, ja tänä vuonna sujuttelin sekaan syysleimuja ja jaloangervoja tuomaan myös syksyyn kukkia. Alkuperäinen ajatus oli, että riittää kun elokuun alkuun asti on kukkia. Ahneus kasvoi, ja puisto saakin elää ja kehittyä vuosien myötä.


Taas pari tuhatta tulppaania istutetaan syksyllä tuomaan kevääseen väriä ja iloa!

Tämä taas tältä erää! Olen iloinen siitä, että myös "ennen" kuvia on tullut otettua. Nyt pitää ottaa arki vastaan taas nöyrästi. Loma oli ihanaa, mutta tosi kivaa on palata töihinkin. Onneksi on osaava ja ahkera henkilökunta, joka pitää systeemin käynnissä vaikka työnjohto lomailisikin. Aivan mahtavaa porukkaa!

Iloa ja Valoa viikkoosi!

21 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat hienosta puistosta, Raahessa olen joskus käynytkin nuorempana mutta siitä on jo sen verran kauan ettei minulla ole kovin suuria muistikuvia paikasta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Tule ihmeessä pyörähtämään taas näillä nurkin, sillä paljon kehitystä on tapahtunut!

   Poista
 2. Kiinnostavaa, puisto veistoksineen kukkien kera näyttää oikein onnistuneelta kokonaisuudelta. Ennen -kuva oli hyvä vertailukohtana. Olet onnistunut hienosti!!
  Kiva ajatus tuoda kukkaloisto keväästä syksyyn ja ottaa perennat & kukkivat pensaat mukaan. Upea sipulikukkien määrä, ah.
  Kuulostaa kivalta ja onnistuneelta lomalta, kiireettömät aamut omaan tahtiin ovat parhautta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota kokonaisuutta taiteilija Juva itse toivoi, ja sain sen toteutettua. Kuvat on tosin otettu ns. parhaan kauden jälkeen, mutta kyllä siitä idean kiinni saa.

   Kiireettömät aamut oli ihan parasta koko lomassa. Taas on arki ja tahti taas niin säntillisen tiukka.

   Poista
 3. Kimikit ja keltalehtiset heinät - vaikuttava yhyristelmä!
  Kiva, että loma oli onnistunu. Sait tehtyä omiaki hommia ennen talavia.
  Mukavaa tyäviikkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään pelata väreillä - vastaväripari on tehokas. Toinen mitä olen käyttänyt on purppuraheisiangervo 'Diabolo' ja keltajapaninangervo 'Golden Pricess'. Räiskyvät yhdessä somasti.

   Poista
 4. Onpa ihana yhdistelmä kukkia ja veistoksia, toinen toistaan tukemassa. Istutuksistasi tulee vähän mielen Ruotsin puistojen joskus todella monipuolinen perennojen käyttö. Ihanaa.
  Tsemppiä arkiaamuihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pernnat on elävä kehys veistoksille. Perennat ovat erittäin hyvä vaihtoehto kesäkukille - pitkässä juoksussa halvempikin vaihtoehto.

   Poista
 5. Niin hienoa työtä ! Sulla on tunnetusti sekä järki, että sydän työssäsi mukana. Eihän siitä muuta synny kuin priimaa.
  Mukava kuulla, että sait lomalla värkkäillä monipuolisesti ja nyt on satokin jo laarissa.
  Iloa työhön ja jaksamista arjen kiemuroihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järki, sydän ja intohimo :D

   Lomaani olen tyytyväinen. Sai omia hommia tehtyä reippaasti pois jonosta. Sato tuotti paljon ilon elämyksiä, kun kaikkea oli runsaasti ja laatu priimaa.

   Poista
 6. Juvan puisto parani melkoisesti tuodessasi sinne erilaisia istutuksia. Ennen-kuvassa puisto on aika aneeminen. Ylipäätään hienoa, että Raahessa on kokonainen veistospuisto, joka kunnioittaa taiteilijan töitä.
  Työniloa näin syksyn alkumetreillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kaupunki oli kokonaisuudessaan peräti kekkoslovakialaisella lookilla pelkkää nurmikkoa ja muutama kukkaloota ja pari maaryhmää Pekka- ja Härkätoreila. Parannusta on rutkasti. Olen rehelliseti ihan ylpeä, vaikka matkaa on tosi pitkästi monen esikuvan (Kotka jne.) perässä pienin askelin kulkiessa.

   Poista
 7. Tehokkaasti käytetty loma :) Puiston ilme on muuttunut melkoisesti muutamassa vuodessa. Harmi kun taiteilija itse ei ehtinyt nähdä veistoksiaan kukkaisessa ympäristössä. Ehkä hän katselee joltain pilvenreunalta ja myhäilee tyytyväisenä. Iloista työviikkoa!

  VastaaPoista
 8. Ihanasti näkee kättensä työn jäljen! Lisää suunnittelen kohde kohteelta. Ja toivon totisesti Juvan kurkkivan pilven laidalta! Pitkät tovit istuin ja katselin jokaista teosta erikseen pohtien sen olemusta ja sanomaa. Valitsin sitten teokseen mielestäni sopivat kukat. Ballerina-teos sai reunuksen runsaasta kesäpikkusydämestä, Flamenco-teos taas sai Tove Jansson -ruusut.

  VastaaPoista
 9. Kyllä on valtava ero tunnelmassa, ilman kukkia ja kukkien kanssa. Olen saanut olla Kari Juvan oppilaana vähän aikaa kauan sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri - puisto on nyt taiteilijan näkemyksen mukainen, mistä olen kovin iloinen! Ja todella hienoa kuulla, että olet itse tavannut Kari Juvan. Minä olen vain tuumaillut hänen teostensa äärellä hänen persoonallisuuttaan ja ajatuksiaan ihan omalta fiilispohjalta. Olisi ollut suuri kunnia tavata hänet!

   Poista
 10. Kaunis on Juvan puisto. Kädenjälkesi näkkyy vierailijoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt se alkaa hiljalleen muototua Kari Juvan itsensä hahmottelemien ajatusten mukaiseksi. Ei mennyt kuin kymmenen vuotta...

   Poista