sunnuntai 30. elokuuta 2020

Puutarha tulvillaan kukkia

Syksy lienee runsain aika puutarhassani. Kaikki on silloin jo villiintynyt viidakoksi. Puutarhuri voisi tuntea aitoa epätoivoa kaiken kasvuvoiman edessä (joo nokkosetkin lähestyvät omaa pituuttani...), mutta minä taidan vain nauttia kukkarunsaudesta.

Ei viidakkoa ilma tiikereitä!

Viidakkotunnelmaa. Taustan vaaleampi puu on lehtosaarni.omaa siemenkasvatustani.

Olen lomalla ollessani nauttinut sadonkorjuusta. Sipulit olivat hävyttömän suuria, perunasato järkyttävän suurta, ja marjasadosta onnistui muut paitsi mustaherukka. Lisäksi olen hoitanut tekemättä jääneitä maalausurakoita piharakennusten osalta. Kädet on joko mullassa tai maalissa, mutta kova tohina on koko ajan.

Sipulit onnistuivat erinomaisesti. Ovat vaan ihan halvatun isoja.

Puutarha kukkii ihan hurjasti. Leimut, jaloangervot, ukonhatut, punalatvat, punahatut, piiskut ja tädyköt yhdessä ruusujen ja liljojen kanssa. Tuoksut on suorastaan huumaavat. Ei voisi kauniiden syyspäivien ilona toivoa yhtään enempää! Katsotaanpas kuvista tarkemmin...

Ukonhattu ja japaninluppio

Jaloangervoja pidin joskus tosi tylsinä. Nykyään arvostan!

Tarhapiisku ja Virginiantädykkö valkoisessa muodossaan.

Suuresti rakastamani vanhanajan syreenifloxi tuoksuu!

Hoitamaton leimupenkki leiskuu kaikesta laiminlyönnistä huolimatta.

Ruusumaa on suuri iloni. Se loistaa komeasti ja kauas kaikessa hurjassa runsaudessaan. Kanadanruusut ovat ylittäneet taas itsensä sekä kasvuvoimassa että kukinnassa. Kukkia piisaa ihan jatkuvasti, eikä yksittäiset lajikkeet ole juuri henkeä vetäneet välillä.

Ruusumaa kauempaa kuvattuna. Väriä tuovat myös varimintut ja puska puuiljoja oikeassa nurkassa.

Toinen ruusumaa on kasvihuoneen edessä, ja siihen olen istuttanut ryhmäruusuja. Ne ovat menestyneet paljon kanadalaisia heikommin, mutta onhan ne ihania!

Puuliljoja tupas tässäkin. Alla kasvaa 'Baronesse' ja 'Purple Rain'. Molemmat kestävät jopa V-vyöhykkeellä suojattuna.

Noista puulijoista kaiken komeuden ohella pitää varottaa hajusta. Niiden tuoksu on niin voimakas, että sitä voi luonnehtia löyhkäksi. Suosittelen ns. ilmavaa paikkaa, jossa ilma vaihtuu. Minulla oli noita kivipuutarhan alangossa, joka on täysin tuuleton paikka. 'Atari' liljan kukkiessa iltatyynellä ei tarvinnut mennä lähellekään. Enkä ole hajuherkkä ihminen...

Ryhmäruusujen maassa lajike 'Unohdettu Nimi'

Ryhmis 'Piano' on kestänyt myös hyvin muutaman vuoden ajan.

Kesän runsaus on ollut tänä vuonna ylitsevuotavaa. Satoa hyötymaalta ja kukkien runsautta koristepuutarhassa on ollut runsain mitoin. Kuivan kesäkuun jälkeen saatiin sateinen heinäkuu, ja elokuu tarjosi sadetta ja auringon paistetta. Kaikkea vissiin sopivasti, koska kasvit kiittävät.

Posliinivuokko (Anemonopsis macrophylla) on yksi omituinen  varjokasvi kivipuutarhassani.

Nuoret kärhöni kukkivat. Kuvassa 'Ice Chrystal'

Tämä ei ole ruskaa, vaan peruukkipensas 'Grace' (Cotinus coccygis)

Vuosi 2016 vei ihanan peruukkipensaani, kuten paljon muutakin. Tässä on uusintapainos yhdestä ihanimmista puskista tontillani. Samalla tämä on muistopuska äidistäni. Olimme viimeiseksi jääneellä kesälomamatkalla sukulaisiin Etelä-Pohjanmaalle syksyllä 2018. Palatessa pysähdyimme Pedersöressä Blomqvistin taimistolla. Ostin muutaman ruusun, ja pyörittelin tätä peruukkipensaan taimea käsissäni. Sen hinta 39 euroa tuntui sikamaisen kallille, ja tuuppasin taimen takaisin laariinsa. Äitini nappasi sen kainaloonsa marssien kassalle. Ja kassan jälkeen ojensi sen minulle. Sen pituinen se tarina :D

Tämän hetken kokovartalokuva 'Grace'sta. Sen kaverina on uudet iirikset
kotimaista uutta jalostusta ja markkinoille tulossa.

Minä aloitan toisen lomaviikkoni iloisissa tunnelmissa. Mukavaa alkavaa viikkoa ja pian alkavaa uutta syyskuuta sinunkin elämääsi!

Kukkenheimin kansa toivotaa  myös mukavaa syyskuun aloitusta!
Ulkokanala-aikaa on toivottavasti reilu kuukausi vielä!

26 kommenttia:

 1. Mukavaa lomaviikkoa ruusujen parissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä loma on tuntunut mukavalle, kun on tosissaan ehtinyt kotonakin puuhaamaan kaikenlaista! Ruusut on kyllä ihan ykkösiä hurmaavuudessaan.

   Poista
 2. Voi että kun on ihanaa värikkyyttä ja runsautta! Ja huoh, kateuden vihreä kirva nostaa päätään. Kyllä huomaa, että teillä ei ole peuroja. Eipä olisi tuollaisia leimuja, ruusuja ja liljoja... ihastelen niitä senkin edestä sinun blogissasi! Ja mikä sato!
  Hyvää ja ruusuntuoksuista (ei sitä liljalöyhkää :-D ) lomaa!
  Nimim. Taas viime yönä hävisi muutama Austinin avautuva kukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peurat on ihan syvältä ja poikittain. Otan kovasti osaa Austinien kovaan kohtaloon. Yksi tuttu haltijoitsee upeaa puutarhaa poronhoitoalueella - vaaran etelärinteen suotuisissa oloissa. Hänellä on kaksikertainen aita. Ensin on poroaita ulompana, sitten jänisaita lähempänä istutuksia. Ei ole halpa ratkaisu! Ja puutarha järjettömän täynnä kasveja, joiden ei tosiaankaan pitäisi menestyä siellä!

   Toivottavasti peurat eivät leviä helpompien talvien vuoksi tänne milloinkaan. Ennemmin timakat talvet kuin peurat! Kauriita on jonkin verran, mutta ne ovat olleet satunnaisia vierailijoita vain. Vielä. Ehkä aitaaminen tulee täälläkin jotenkin ajankohtaiseksi jollain aikavälillä.

   Poista
 3. Upeaa, että siemenkasvatus tuotti noin kauniin lehtosaarnin. Olen tänä vuonna jatkanut oman arboretumin puiden lisäyksiä ja tuo olisi ihana sinne.
  Sinulla on tosi kätevä sipulinkuivaus paikka, itsekin totesin, että sipulit kasvoivat aika jättiläisiksi. Oli kiva nähdä kuva puuliljoista, tilasin ensimmäistä kertaa näiden sipuleita. Kiitos vinkistä hajun suhteen eli laitan ne hajun puolesta sopivaan paikkaan.
  Oi, tuota ruusutarhaasi, ehkä pääsen joskus samaan - nyt kun on menossa tämä ruusukuume....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saarni kasvaa isoksi ja on rehevän sekä kostean lehdon puu. Tuon viereltä kaadettiin koivu nyt keväällä, että taimi saisi enemmän tilaa ja valoa. Selvästi piristyi koivun lähdettyä.

   Puulijan toiveesi toteutetaan tulevissa postauksissa. Ovat järkytävän isokukkaisia ja pitkään kukkivia. Sateetkaan ei kummemmin haittaa, vaikka tuo yksi lajike vähän sai pilkkuja terälehtiinsä märkydestä.

   Nauti ruusukuumeesta - siihen on lääkitystä olemassa :D

   Poista
 4. Upeaa kukintaa.
  Ihanaa lomaviikkoa ja alkavaa syksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on runsas kukkien puolesta. Ja ihanasti riittää lämpimiä, auringonpaisteisia päiviäkin. Ei hassummat kesälomailmat!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos Avilla Aurinko - kirjoitahan sinäkin blogiisi juttuja, kävin jo klikkaamassa itseni lukijaksi nro 2!

   Poista
 6. Puutarhassasi on upean värikästä. Tässä tämä kotimaan pituus ja eri vyöhykkeet tulevat hyvin esille; meillä syysleimut ja monet muut ovat jo lopettamassa, kun sinulla ne näyttävät parastaan. Tosin sade kuritti niitä turhan rajusti.
  Hyvä tietää, että posliinivuokko kukkii sinulla. Näin niitä Mustilassa ja kuulin, kuinka pari rouvaa taivasteli niiden huonoa talvenkestävyyttä. Posliinivuokot olivat virolaisia. Ehkä olisin silti ostanut, mutta hinta oli turhan korkea kukkarolleni.
  Peruukkipensaasi on ihana muisto äidistä.
  Elokuun vaihtuminen syyskuuksi ei tahtia muuta. Kiva, että lomasi on mennyt mukavasti ja tekemistä riittää toisellekin viikolle.
  Mukavia lomapäiviä ja alkusyksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä kaikki tulee myöhemmin, paitsi talvi :D

   Posliinivuokko on viihtynyt ja lihonut erinomaisesti kivipuutarhan kosteassa ja hämyisessä nurkkauksessa. Omani on Vakka-Taimesta hankittu. Se on melko huomaamaton koko kesän, mutta syksyn saapuessa sen siron hienot kukat saavat kumartumaan syvään puoleensa. Kukkia on vaikea kuvata, kun pitää asettua röhnöttämään maahan. Ihan sama kun jouluruusujen kanssa. Ujot katsovat varpaisiinsa vain.

   Peruukkipensas on toisaalta jo nimensä puolesta hauska. Äidilläni oli ostohetkellä peruukki, kun syöpähoidot olivat vieneet omat hiukset. Sille hän nauroikin, kun kuuli puskan nimen ja sieppasi kainaloonsa :D Hauska muisto sekin!

   Ja tekemistä riittää puutarhurile aina sulan maan aikaan. Tänään vietin oikeaa lomaa puolen tunnin verran istuen auringossa tekemättä mitään. Oli upean kesäinen aurinkopäivä! Sitten menin kitkemään...

   Poista
 7. Runsasta kukintoo on siellä rannikolla. En oo suanu tuota posliinivuokkoa talaven yl vietyy, muutamasta yrityksestä huolimatta. Vielä sitä kokkeilen. Leimut meilläkin vielä kukkii ja puuliljat tosiaan on voimakkaita tuoksullaan. Koko pihassa leijuu tuoksu, komeita ovat!
  Kaunis muisto äidistäsi!
  Ruusuisia lomapäiviä ja alakavoo syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyskesä on tosi kukkaisaa aikaa. Puuliljat on upeita kukkiessaan, mutta se haju on kyllä vahva. Leimuissakin on aika vahva tuoksu, joten täällä on ihan tuoksupuutarha nytkin.

   Poista
 8. Niin kaunista ja runsasta kukintaa! Upea puska puuliljoja! Posliinivuokko on niin suloisen hempeä ja herkkä, samoin tuo kärhö 'Ice Chrystal'. Toivotan peruukkipensaallesi todella pitkää ikää jo ihan tuon muistonkin takia. Vaikka onhan se kaunis pensas muutenkin. Aurinkoista syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruukkipensas on aika rajoilla täällä, vaikka edellinen puska eli kyllä kuutisen vuotta ennen talvea 2016. Se kun tappoi aika tavalla kaikkea kestävääkin. Niin kuin pioneita ja leimuja isot määrät. Aika uudelle koetukselle, josko muistot ja puska eläisivät vahvoina.

   Poista
 9. On kyllä upeaa kukintaa👏minullakin kanadalaiset ovat kiitettävästi kukassa, vaikka kovin myöhään aloittavat. Osa ei ole kukkinut vielä lainkaan.
  Huokailen energisyyttäsi, en sentään kadehdi mutta harmittelee omaa tilaani😔nilkan haava on vienyt koko kesän ja tekemisen mahdollisuuden.
  Puuhakasta loman jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kanadalaiset on hyvinkin aurinkoisessa paikassa, jolloin kukinta alkaa heinäkuun loppupuolelta jatkuen pakkasiin.

   Kyllä minulla ajoittain vauhti hyytyy, mutta yleensä huilaamalla saavuttaa taas jonkinlaista vauhtia. Joka vuosi jonkin osa puutarhaa pääseee villiintymään, eli menestystä ei ole tasaisesti. Nyt on kivipuutarha kuin viidakko eikä ihan kauniissa mielessä.

   Poista
 10. Löysin uusimmasta Viherpihasta jutun ihanan rehevästä puutarhastasi!
  Tuota hevosen- ja muidenkin eläinten lantaa olen käyttänyt varsinkin työpaikkani kukkien alustaan ja sen kyllä huomaa! Kasvit ovat paljon isompia ja korkeampia kuin kotona.
  Toivottavasti meillä on vielä lämmin ja kaunis syksy monta viikkoa! Olisi niin paljon tekemistä, jos vaan jaksaisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva juttu se oli minustakin.

   Orgaaninen lannoitus on ylivertaista teholtaan suhteessa keinolannotteisiin. Sen kyllä huomaa käytännössä oikein hyvin. Lämmintä syksyä minäkin olen tilaillut hartaasti!

   Poista
 11. Kukkien runsautta sinulla tosiaan on. Ja mitkä sipulit. Minulla ei taaskaan valkosipulit onnistuneet varret kuihtuivat aikaisin ja sipuleita sai etsiä ja mitä löytyy on kyllä auttamattoman pieniä. Olen lannoittanut ja kastellut mikä on en tiedä 😁❓ No eipä tästä kannata masentua. Mustaherukkaa ei meilläkään tullut kuin ehkä neljä litraa ja kymmenen pensasta. Onneksi sain anopilta kahdeksan litraa ja karviaisia keräsin viisi litraa. Tämä vuosi oli nyt tällainen ja ensi vuonna taas ehkä jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksy on todella kaunista aikaa, jossa kesä ei vielä lopu. Ihaninta on odottaa myös ruskaa, joka on tosi hieno monastikin. Koko luonto leiskuu ennen hiipumistaan. Se on spektaakkeli.

   Valkosipulit ovat merkillisellä tavalla ranttuja, sillä jossain maassa ne eivät vain suostu viihtymään. Samahan on tulppaanin sipuleillakin. Jossain samat sipulit kukkivat raivokkaasti vuodesta toiseen, ja toisaalla kukkivat tasan sen yhden kerran, eikä sitten enää kasva kuin yksi kitunen lehti vain. Ota näistä nyt sitten selvää...!

   Poista
 12. Komiaa kukintaa! Syksy onku toinen kevät, samallaasta tykitystä. Mullon kolome vuatta ollu posliinivuakko, mutta peruukkipensas lopahti lopullisesti tänä keväänä. On sulla tajuttomat puulilijat! Niitä taisin viimme syksynäki ihaalla. Ja juttu oli hyvä! Riekoki pääsi puutarhurin kans kuvihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kukat olleet vielä tässä, vaan syksy on oikeasti mitä parhainta aikaa puutarhassa. Puuliljat on tosi huikeita, mutta valitan niiden hajusta. No kaikkea ei voi saada.

   Rieko on mun varjo, joka koittaa ansiokkaasti olla joka askeleella mukana. Myös puutarhuroinnissa se on aktiivinen, mikä ei kyllä aina mene ihan nappiin minun mielestäni...

   Poista
 13. Kukkamerihän se siellä lainehtii! Tämä kesä on ollut kaikkien kukkien hurraata! Hyvää syksyä Tita!

  VastaaPoista
 14. Hei! Se vaalean oranssinkeltainen ruusu, jonka nimi on kateissa, näyttää minusta Hansestadt Rostockilta. Jos kukat ovat melko suurikokoiset, se se lienee. Marjut

  VastaaPoista