keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

...ja mitään en istuta tänä vuonna!

Tämän vuoden tavoitteeni puutarhassa on lopettaa keskeneräisiä projekteja mahdollisimman monta. Niitä kun on sattunut jäämään "vaiheeseen". Ja mitään uutta en kyllä laita. On suorastaan hitonmoinen homma pitää siistissä kunnossa tämän mittakaavan puutarha. Tai edes siedettävässä kunnossa.

Kartanopioni kukkii. Pionit eivät vaadi kummoista hoitoa.

Hirnakan vierailu menneenä viikonloppuna vei perinteen mukaan Särkän perennataimistolle.  On tosi vaarallista mennä moiselle vaaravyöhykkeelle toisen innostuneen hörhön kanssa. Sitä sortuu taimiostoksille.

Easy Elegans ruusu 'Calypso'. Kuva on easyelegans.com sivulta lainattu.


Olin ihan tyylikkäästi ohittamassa ruusuosaston, mutta Hirnakan jarrut löivät siinä pohjaan. Olin minä huomannut aiemmin siellä olleet Easy elegans-tuotemerkin ruusut, mutta vilkaisten onnistunut ohittamaan ne. Tiesin kyllä, että ruusumaassa on tilaa uusille ruusuille.

'Little Mischief', kuva easyelegans.com sivustolta lainattu.

Puutarhakuumeilu on tarttuvaa sorttia, joten kaksi 'Calypso'a ja kaksi 'Little Mischief'iä lähti sitten mukaan. Istutin ne tänään. Toiset ryhmäruusujen maahan, ja toiset kanadanruusujen koemaahan. Eipä sitten mennytkään ruusuitta tämä vuosi!

Molemmille luvataan kestävyydeksi vyöhykkeet I-III (IV). Eli voivat elää tai sitten eivät. No tämä on lajin henki täällä muutenkin. Annetaan mahdollisuus ja kerätään kokemusta näistäkin nyt sitten.

Haitallinen vieraslaji keltamajavankaali (Lysichiton americanus))
on yksi varjelemiani aarteita. Neljästä enää yksi on hengissä.

Kasvit kasvavat ihan hurjaa kyytiä. Toiset sen sijaan vitkastelevat. Ryhmäruusut eivät kovin ponnekkaasti ole aloittaneet. Pieniä silmuja puskee kuitenkin pintaan sieltä ja täältä. Ei auta mennä jakamaan vielä kuolemantuomioita, kun ovat vain vähän hitaita. Isokukkaisia kärhöjäkään ei vielä näy, mutta vielä ne sieltä kerkeää. Syvään istuttamisessa on se "haittapuoli", että kasvuunlähtökin kestää. Vastaavasti se suojaa kyllä talvelta. Asioilla on puolensa.

Keltamajavankaali lähikuvassa. Kukka on ISO. Lehdet
venyvät kesän mittaa eksoottisen suuriksi. Hieno kasvi!

Työmaalla Merenrantakaupungin puistoissa istutamme urakalla kesäkukkia. Istutushommat on aina kivoja, mutta tuhansien taimien istutus urakkatöinä on kyllä jo puuduttavaa. Mutta työn jälki kyllä ilahduttaa kovasti, vaikka alkuunsa istutukset onkin vähän ruipelon näköisiä. Pian ne onneksi pötistyvät muhkeiksi kasvustoiksi.

Iloa ja valoa viikkoosi!!!

16 kommenttia:

 1. Istutukset kasvavat hyvään kokoon nopeasti. Kauniit ruusut ostit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelu onkin seuraava haaste. Taivaalta ei luvata yhtään helpotusta, ikävä kyllä. Pieni sateen ropsaus olisi nyt ihan parasta!

   Ruusujen aikaa odotan innolla. Hyvältä näyttää tässä vaiheesa <3

   Poista
 2. Hih, sellaista se on, etenkin toisen puutarhahörhön kanssa :-D Kasvihulluus on kumma tauti ja riippuvuuttakin se jotenkin on.
  Kaupungin asukkaat ovat varmaan niin iloisia istutuksista, että toivottavasti saatte paljon kiitosta ahkeroinnista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen puutarhahörhö on vertaistukea hienoiselle hulluudelle. Mutta se on ihan vaaratonta. Riippuvuutta en tunnusta, koska oma lääkitys on työn ja vapaa-ajan puolesta yli 100%.

   Itse iloitsen jokaisesta istutetusta, kukkivasta alueesta. Kyllä istutukset muuttavat niin paljon jokaisen tilan sisältöä, että ihan huikeaa! Loppukesä meneekin niitä hoitaessa :D Kiitoksia tulee päivittäin ohi kulkevilta kaupunkilaisilta. Eli palkkani maksajilta.

   Poista
 3. Mitään en osta -lauseen voisi hyvillä mielin muuttaa Annetaan sille(kin) mahdollisuus -lauseeksi. Puutarhahörhö säästyisi turhilta omantunnon tuskilta. Teit hienot ostokset. Nyt vain niitä hellästi hoitamaan ja niistä iloitsemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annetaan mahdollisuus, hienosti puettu sanoiksi! Vähän harmitti, kun jäi se ruusutilaus kesärenkaiden hankinnan vuoksi. Nuo ruusut on kovin laiha parsinta, mutta aikaahan on vaikka ensi vuonna.

   Poista
 4. Ruusut ovat niin koukuttavia. Kiitos muuten kanadanruusuvinkistä niitä olen kevään aikana istutellut mökille ja innostus vaan pahenee. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuume leviää! No oikeasti kanadanruusut ovat antaneet loppukesään ihan rutosti iloa ja nautintoa täällä. Upeita ovat! Olen iloinen siitä, että sinäkin saat iloa ideoista!

   Poista
 5. Hyvä kun tuli järkiisi ja hankit pari ruusua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, järki horjahti :D Ei kun oikeasti oli tilaa muutamille ruusuille. Hulluhan jättäisi tilaisuuden käyttämättä. Tuo Särkän perennataimisto on kyllä loppumattoman inspiraation lähde - ja just ihan melkein naapurissa.

   Poista
 6. Tuohan meni vielä ihan mallikkaasti: ei lähtenyt puoli taimistoa mukaan vaan hyvinkin kohtuullinen määrä kauniita kasveja. Ja jos kerta ruusumaassa oli aukkopaikkoja, niin tottahan ne on täytettävä, ennen kuin rikat ehtivät väliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo maltillista oli ostokset, mutta minä olen jo aika paatunut. Särkkä on melkein naapurissa, joten käyn siellä varmaan viikottain. Sitä oppii järkyttävän upean valikoiman äärellä suorastaan nirsoksi :D

   Ruusumaahan jäi vielä aukkopaikkoja...

   Poista
 7. Ruusuja on kyllä lähes mahdotonta vastustaa, jos kerran on jo puutarhamyymälään asti joutunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä EasyElegans-ruusuja en ole ennen kokeillutkaan. Voihan sitä edes uteliaisuuden tyydyttämiseksi kokeilla. Syksymmällä vilkuilen vähän lisää.

   Poista
 8. Kyllä se vaan niin on että jos sellaiselle vaaravyöhykkeelle menee missä on omia suosikkeja ja niiden sisaria näin käy. Minä ajattelin myös saada keskeneräisiä projekteja eteenpäin ei ehkä vielä valmiiksi asti mutta kuitenkin.... Istutus puuhiin on loppukesällä ryhdyttävä. Upeat hankinnat ja aika maltilliset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikähän siinä on, että jotkin projektit vain venyy vuodesta toiseen? Nyt kyllä on sellainen olo, että kesä juoksee suorastaan alta pois. Ei pysy perässä.

   Poista