lauantai 12. marraskuuta 2016

Ruusulajikkeet: Morden Snowbeauty ja hyvää isänpäivää!

Puhtaan valkoinen Morden Snowbeauty jäi vähän muiden varjoon ja sai  kasvaa lamoavaan tapaansa melkeinpä vaivihkaa muiden seassa. Tämä on yksi koeruusujen projektiin valituista, kuten aiemmin esitellytkin. Kunhan saan vielä muutamat näistä kirjoitettua, on vuoro verrokkiruusuilla. Koeprojektin sivuilta kopsattuna:
Verrokin tarkoitus on toimia mittapuuna, johon uusia lajikkeita ja niiden kestävyyttä verrataan. Osallistujat voivat valita verrokkilajikkeensa oman kasvuvyöhykkeensä vaatimusten mukaan. Verrokkina on hyvä käyttää omassa puutarhassa jo pitkään menestynyttä yksilöä. Verrokkien tulisi olla tunnettuja, alueella yleisesti kasvatettuja ja sekä kukinta- että kasvutavaltaan  koelajikkeiden kaltaisia, milloin mahdollista.
Valotus oli väärä, mutta kuvia ei ollut valita asti...
Kanadanruusujen koeprojektin tietosivut kertovat tästä ruususta:
Parkland-sarja, Kanada 1998

Kukinta
Lumivalkoiset kukat, puolikerrottuja tai kerrottuja, 8-10 cm. Kukkii melkein tauotta kesäkuun lopusta myöhäiseen syksyyn. Vankat oksat haarautuvat vuorostaan useiksi kukkiviksi versoiksi joten oksissa voi olla kymmeniä kukkia.
Korkeus ja leveys
40 – 100 cm x 50 – 120 cm
Lehdet ja muoto
Lehdet tummanvihreät, nahkamaiset.
Kestävyys
V
Terveys
Hyvä vastustuskyky sienitaudeille
Tuoksu
Heikosta keskivahvaan
Hoito ja viljelyolosuhteet
Hyvä maa
Käyttö
Sopii hyvin ryhmiin ja yksittäin, myös maanpeittäjäksi

Kokemuksia:
Kasvutapa matala ja leveä, joskus lamoava. Ruusu voi olla  kaksi kertaa niin leveä kuin korkea, mikä kannattaa istuttaessa huomioida.


Matala ja leveä tämä kyllä oli. Kukat ilmiintyivät elokuun lopussa ja niitä kyllä piisasi sitten lokakuulle asti. Jostain syystä en muista miten tämä kärsi/kärsikö vesisateista, mutta mielestäni yksi kukka ei kestänyt kovin pitkään ja kukat tahtoivat jäädä versojen sekaan.

Ekana vuonnaan tää menis maanpeittoruususta.
Aivan ilmiselvästi Morden Snowbeauty ei ekana vuonna päässyt vielä vauhtiin. Valkoiset ruusut ovat kauniita, joten odotan tältä tulevina vuosina enemmän. Matalan kasvutapansa vuoksi odotan tämän talvehtivan versojaan myöten, joten kiva nähdä miten tämä sortti jatkaa kasvuaan ja viihtymistään.

Isänpäivään täälläkin valmistaudutaan ja huomenna on ainakin 11 ihmistä ruokapöydän äärellä. Meillä juhlitaan yleensä aina kokoontumalla saman pöydä äärelle. Hyvää ruokaa ja seuraa, kuulumisten vaihtoa ja naurua. Siitä meillä on isänpäivä tehty. 

Hyvää isänpäivää kaikille isille! 

6 kommenttia:

 1. Kaunis ruusu. Hankin viime kesänä jonkin valkoisen ruusun. Teillä on ihanan iso porukka koolla saman pöydän ääressä. Mukavaa isänpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Melkoista hulinaa oli eilen, mutta tosi mukavaa viihtyä yhdessä.

   Poista
 2. Tosi kaunis ruusu! Valkoinen on kyllä aina kaunis... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen on ihan viaton, Pauliina. Ja aina kaunis.

   Poista
 3. Valakoone färi piristää aina. Mun ruusujen pitääs mialuummin kasvaa ylähäppäi. Tila on jo pikkuusen kortilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkonen korostaa muiden väriä. Ja jos muut kasvaa ylöspäin, niin alas maan pintaan sopii joku ryömimään. Kerroksittainen puutarha on varsinkin pieneen pinta-alaan ihan käyttökelpoinen idea.

   Poista