keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Ruusulajikkeet: 'JP Connell'

Viehkon kellertävästä nupusta aukeaa lopulta lähes valkoinen kukka. Sellainen on kanadalainen JP Connell:
Kellertävyys haalistuu aika nopeasti.
Kanadanruusujen kestävyyskokeen kotisivu kertoo tästä seuraavaa:

Explorer-sarja, Kanada 1987

Kukinta
Nuput kauniin sitruunankeltaiset. Kukat kermanvalkoiset, 7-9 cm, yksittäin tai 3-8 kukan ryhmissä. Kukkii runsaasti heinäkuussa, uusintakukinta syksyllä. Kukkii sekä uusilla että vanhoilla versoilla. Kukat hieman herkkiä sateelle.
Korkeus ja leveys
Korkeus 120 cm,
Lehdet ja muoto
Lehdet tummanvihreät ja kiiltävät. Vähäpiikkinen. Pystykasvuinen.
Kestävyys
III (IV)
Terveys
Melko hyvä vastustuskyky sienitaudeille, mustalaikkua voi esiintyä

Tuoksu
Hento mutta miellyttävä
Hoito ja viljelyolosuhteet
Viihtyy täydessä auringossa, ravinteikkaassa, hyvässä maassa.
Käyttö
Sopii pieniin ryhmiin ja yksittäispensaaksi. Kestää pitkään maljakossa.


JP Connell oli ensimmäinen nuppunsa auki saanut ruusu uudessa ruusumaassani. Mihinkään hurjaan kukintaan tämä ei alkanut, mutta heinäkuussa se tekaisi näytteet ja syyskuussa uudestaan muutaman kukan verran.

12.7. kuvattuna. Ei yllä tukeen, mutta hyvin pysyi pystyssä itekseenkin.
Sateenkestossa tämä kuului kärsijöihin, vaikka ei kukkinutkaan pahimpien sateiden aikana. Jokunen nuppu tärvääntyi aukeamatta sateiden vuoksi. Odotellaan rauhassa tämän kasvua ja tuuhistumista ja katsotaan rankkausta sitten. Nyt tältä meni eka kasvukausi juurtumiseen. Ehkä ensi kesänä nähdään perammat näytteet tämän ruusun todellisesta potentiaalista. Valkoiset ruusut ovat kyllä lähellä sydäntäni. Ne ovat niin puhtaat ja synnittömät :)

7.9 kuvattuna yksittäisiä kukkia, ei pursuavia kukkaterttuja
29.9 vähän lisää kukkia.
Tänään yritin taas siperialaisessa kelissä väkästellä ruusumaan jyrsijäaitaa. Sain verkot asennettua, mutta puolet puuttuu. Huomenna lähdetään maalikylille ja koitan metsästää puuttuvat seitsemän rullaa. Sitten voisi taas palelluttaa näppinsä ja varpaansa, sillä tuuli tekee muuten niin siedettävistä pakkasasteista pirullisia. Sentään aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Hämmentävää.

White Trash (*) -porukan viimeinen on Nipa alias Nipsu (ja Nipsander ynnä muuta vähän sinne päin oleviä lempinimiä) Tämä on siis Hattaran pentu ja Pufflen sisko. Sisaruksilla on ikää reilut kolme vuotta.

Nipsu on ainoa lyhytkarvakissa tässä  kattilakunnassa.
Tämä katti erottuu tavallisuudellaan. Muut katit on pitkävillaisia, osa monivarpaisia ja yksi töpöhäntä. Tämä on ihan tavallinen maatiaiskissa. Ei edes erityisen seurallinen, eikä muutenkaan erotu porukasta kuin ehkä huumorintajuttomuutensa osalta.

Sisko ja sen Veli. Toisella on älliä ja toisella ei.
(*) Urbaani sanakirja: White Trash: Epäsivistynyt, kouluttamaton, köyhä, juoppo, roskaruoalla elävä työmarkkinoiden ulkopuolella oleva rikollisuuteen ja/tai väkivaltaan taipuvainen valkoihoinen ihminen. Usein paljon tupakoiva, tatuoitu ja omaa lapsia, joiden isän/äidin kanssa ei ole yhteyksissä.

10 kommenttia:

 1. Olen lähestulkoon menettänyt sydämeni kissoillesi, upeita ja ihania katteja, tuollaisen pitkäkarvaisen maatiaisen kyllä haluaisin!

  Ja tuo valkoinen JP, juurikin puhtaanvalkoinen, synnittömän valkoinen on ihanuuksien ihanuus, vaikka kukka kärsisi sateessa, mutta tuollainen herkkä, ujosti kukkansa avaana...täytynee sekin listalle laittaa. JP on aika kerrottu, täyteäinen. Tavaan tässä samalla Ruusunlehteä...odottelen jo seuraavaa ihanuusruusua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissat ovat kyllä hauskoja seuralaisia ja jokainen omalla persoonallisuudellaan varustettuja.

   Ensi kasvukausi kertoo enempi näistä kanadalaisista, joten jännä elää ja nähdä mitä näistä kehkeytyy. Itelle on ollut mukavaa hakea valokuvia ja katsoa mitä ne yhden kasvukauden aikana saivat aikaan.

   Poista
 2. Oi, että, miten ihania kissoja! Ruususta puhumattakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Kissat on kyllä yksi roistosakki täällä :)

   Poista
 3. Sinulla on paljon kauniita ruusuja.
  Rapsutuksia kisuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko - vielä tulee kymmenen lajike-esittelyä. Loppuu kyllä kissat pahasti kesken :D

   Poista
 4. Pitäähän joukos olla joku taviskattiki, eihän ne muut muute olisikkaa nii erikoosia. Siskoon silimät kiiltää kivan vihereenä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nipa syntyi taloon ja kohtalon oikusta jäikin. Oli sille varaus ja koti, mutta se peruuntui olosuhteiden muututtua. Ei tullut sitten kuulutettua uutta kotia.

   Nipalla on terävät hoksottimet, soon fiksuimmasta päästä meidän katteja. Nuo vihreet silmät on muuten velipoika Pufflella. Sitä yleensä luullaan tyttökissaksi kyllä.

   Poista
 5. Teillä on selkee kattivaje!
  Hieno ruusu ja mainio kattimus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katteja on ihan liikaa, vaan yhtään ei pois vois laittaa.

   Poista