perjantai 4. marraskuuta 2016

Ruusulajikkeet: 'Morden Centennial' ja lisää talvisuojauksia

Kanadanruusujen lajikkeiden esittely jatkuu, joten näin pimeiden iltojen ratoksi katsotaanpa mikä Morden Centennial on ruusujaan.
Kukat olivat suurehkot ja runsaat. Kuva heinäkuun 7. päivä

Kanadanruusujen kestävyyskokeen sivusto kertoo seuraavaa:

Parkland-sarja, Kanada 1980

Kukinta
Remontoiva ruusu, kukat tumman roosanväriset, kerrotut 7-9 cm, 12-15 kukan tertuissa. Runsas kukinta kesäkuun lopusta syyskuun puoliväliin. Pääkukinnat kesä-heinäkuussa sekä elo-syyskuussa..
Korkeus ja leveys
120 cm x 120 cm
Lehdet ja muoto
Lehdet hieman kiiltävät, nahkamaiset. Voimakaskasvuinen, pysty kasvutapa.
Kestävyys
IV (V) Hyvän lumipeitteen turvin ylempänäkin
Terveys
Melko vastustuskykyinen sienitaudeille
Tuoksu
Heikko, miellyttävän makean parfyymi
Hoito ja viljelyolosuhteet
Tarvitsee hyvän ja ravinteikkaan maan
Käyttö
Yksittäispensaaksi, pensasryhmiin, korvaamaan ryhmäruusuja
Kokemuksia:
Morden sarjan parhaimpia ja kestävimpiä. Viihtyy hyvin varjossa. Soveltuu erittäin hyvin leikattavaksi tapille ryhmäruusujen tavoin ja hoidettavaksi muutenkin kuin ryhmäruusu. Leikkaamattomana versot pian pitkiä alaosasta kaljuja huiskaleita, joiden kukinta saattaa vähitellen laiskistua. Leikkaus korjaa asian, pensas tuuheutuu ja versot haaroittuvat, kukinta runsastuu. Parina ensimmäisenä vuonna uusintakukinta ehkä hieman vähäisempää, ajan kanssa asia korjaantuu.


Niinpä niin - kukinta oli kahdessa jaksossa näin ensimmäisenä kasvukautena alkaen heinäkuun alusta vetäen vain pienen tauon elokuun alussa ja jatkaen siitä pakkasiin asti. Kukinta oli runsas ja pitkä. Ihan yksi suosikeista näistä koeruusulajeista.

Kuva 29.9 ja nuppuja vaan piisaa!
Mitä tästä muuta voisi sanoa - upeat, miedosti tuoksuvat kukat ja tosi pitkään kukkiva runsain kukkatertuin. Kasvu oli tervettä ja sangen rotevaa. Ei ruusulta voi pyytää enää enempää, kuin mitä tämä jaloste tarjosi. Tyrmäävän hieno ja ihastuin ihan täysillä tähän(kin)!

Tänään askartelin loput talvisuojaukset. Valitsin kaksi köynnösruusua ('William Baffin' ja 'Henry Kelsey') sekä Morden Centennialin tähän suojauskokeeseen. 

Tällä suojauksella toivon versojen talvehtivan

Ensin on normaali tyvimultaus, vähän katetta, sitten extraus sammalia ja tukien ympärille pakkaspeitto. Helppoa ja nopeaa, kun materiaalit on käsillä. Ei välttämättä kaunista, mutta tätä konstia olen käyttänyt hyvinkin aroille puuvartisille niiden taimivuosina. 
Pienet, valkoiset menninkäiset eivät pompi maisemasta silmille.

Keväällä nämä leikataan kuitenkin siten, että heikot versot poistetaan kokonaan ja muita lyhennetään kolmannes. Tämä edistää kukintaa merkittävästi. Jätin versot lyhentämättä nyt kokonaan, että näen onko suojauksellani toivottuja vaikutuksia. Keväällä saksin sitten ohjeiden mukaan. 

Vastaavat lajikkeet ovat viereisessä penkissä juuri ohjeen mukaan suojattuna tyvimullituksella ja ripauksella lehtikatetta. Keväällä katselen ja analysoin mahdollisia eroja. Niin paljon jää riippumaan kyllä talvesta ja sen keleistä joka tapauksessa. 

Nyt näyttää tosi hienolle, sillä pakkanen alenee hiljalleen ja maa kylmenee. Pinnalta on avoimilla paikoilla jo kohmeessa. Lunta toivoisin reilusti lisempää, sillä se ehkäisisi maan syvään routaantumisen. Kaikkea ei voi saada, joten siksi kate.

Maisemakuvia tältä päivää:
Joessa riitettä virtaa hitaasti veden mukana


Isolahti jäätyi

Aika harmaata ja hyisen näköistä.
Mukavaa viikonloppua siellä missä vaellat! Huomenna juhlitaan kaverin viiskymppisiä, joten hyvää ruokaa, juomaa ja seuraa on tiedossa!

PeeÄääs: hitsit, keksin kuinka täällä saa kuvat suurempina! Mua on aina harmittanut pienet kuvat tässä bloggerissa! 
Ja tervetuloa lukijaksi Kasveja siellä ja täällä -blogin Puutarhamyyrä!
 

14 kommenttia:

 1. Tätä ruusua oon kattonu, silläsilimällä, just mun makuhu!
  Tänne sais kans tulla lunta suajaksi. Pakkaasta on jo -6.7 ja varmasti viälä kylymenöö.
  Onko nua pakkaaspeitot auki ylähältä?
  Mukavia juhulahetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotahan vain, eiköhän täältä löydy muutakin sun makuusi sopevaa ruusua. Päivitykset tuovat uusia lajikkeita etehen!

   Teräväsilmänen olet, peitot on ylhäältä auki. Talven mittaan sillä ei ole niin väliä, mutta kevätauringossa tulee helposti kasvihuone-efekti, joka ei ole toivottavaa. Siksi jo syksystä jätän "hengitysreijän" peittoon. Keväällä käyn tarvittaessa isontamassa reikää. Peitto ehkäisee myös kevätahavan, jos on keleissä semmoista tarjolla. Meillä rannikolla sitä on riesaksi asti.

   Poista
 2. Morden centennalia olen minäkin harkinnut. Siinä onkin yksi tulevaisuuden hankinta haave. Mulle taitaa vaan tulla pari laiskempaa puutarhavuotta navetta-projektin vuoksi,mutta sitten on aikomus palata takaisin rakkaan harrasteen pariin.

  Tuo sammalidea täytyykin napata, nyt vain meiilä maanpinta kevyesti jäässä ja päällä ohut lumihuntu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkäsin tuon isoista ja runsaista kukinnoista. Yksittäinen kukka oli kanadalaisten suurimpia. Ehdottomasti kannatettava hankinta, jos sopevaa paikkaa on.

   Teillä on talvi aikaa suunnitella navettaprojektia. Siitä tulee huikea! Kerrohan blogissasi asioiden tilasta, uteliaana seurataan!

   Sammal on hyvä eriste. Sitä muuten on meidän vanhan pirtin välipohjassakin. Sen eristyskyky ehkä häviää nykyisille eristeille, mutta kasvien suojaamiseen se on kyllä hyvä. Keväällä heti kun pystyy, niin sammalet pitää ruopia pois, kuten muukin kate. Maa pääsee paremmin lämpiämään, kun kate ei eristä sitten toisinpäin.

   Poista
 3. Hyvät suojaukset olet tehnyt. Varmasti ruusut kukkivat kauniisti ensi kesänä. Kauniita luontokuvia. Hyvää pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan hyvää talvehtimista, Anneli! Viime talvi opetti karulla kädellä, että suojata pitää jos ei ole lunta. Tosi paljon kuoli viime talveen, enkä halua toista samanmoista peräkkäin.

   Hyvää Pyhäinpäivää sinnekin!

   Poista
 4. Löysinpä taas kiinnostavan blogin, jota seurata! Ja taidat puuhastella samoilla korkeuksilla kuin meikäläinen.
  Hyvää pyhäinpäivää ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne, Eeviregina. Pitääpä poiketa vastavierailulla :) Ja Raahesahan minä puutarhuroin, vitosen rantamailla. Mukavat pyhät sullekin!

   Poista
 5. Olet todella ahkeroinut! Toivon kaunista unta ruusuillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkoon talvileponsa siunattu niin meillä kuin teilläkin, Leila.

   Poista
 6. Kauniita ruusuja ja kuvia.
  Hyvää pyhäinmiesten päivää.

  VastaaPoista
 7. Olet kyllä satsannut noihin talvisuojauksiin. Mulla ne aina vähän jää... Kauniit kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan nähdä nuo ihanat ruusut ensi keväänäkin - talvisuojaukset sujuvat leppoisasti hiljolleen puuhattuna. Ja kiitos kauniista sanoistasi!

   Poista