perjantai 25. marraskuuta 2016

Harmaan marraspäivän kauneutta

Aamusta oli sumua ja kuuraa harmaassa maisemassa. Se jotenkin pehmensi näkymää. Oli kuin vanhaa mustavalkofilimiä olisi katsonut. Siis melkeinpä nostalgista.
On se värikuva
Puut olivat kuurassa ja sentti lunta maassa. Pakkastakin pari piirua vain. Kelien puolesta leppeää.

Ruusumaa on päässyt asettautumaan lepoon ihan hiljoksiin ja alenevin astein. Talven minimi on vielä vaivaiset -10 tyyntä pakkasastetta. Sopii hyvin näin syystalvelle.
'Nicolas' talviturkissaan
Ruusumassa puolet puskista on saanut rahkasammalpeitteen tyvimultauksen ja vähäisen lehtikatteen lisäksi. Vielä viskon havuja jonain päivänä (kunhan terotan ensin sahan) En ollenkaan tiedä, onko sammalkate edes tarpeen. Jos näin hienosti hiljalleen kylmenee ja tulee jopa lunta (luvassa on myräkän kanssa!) niin sammalia ei varmaan tarvisikaan. Tai näin uskon. Sen sijaan totean, ettei vara venettä kaada.

Jokirannassa ensin rapisi ja sitten molskahti. Ehdin juuri ja juuri kääntää kameran äänen suuntaan:
Eka "onnistunut" kuva meidän saukosta. Arkaa otusta ei tahdo saada kuvatttua.
Ei tuolla otoksella vuoden luontokuvaa saalisteta, sillä sukkelaan mokoma sukelsi ja jätti poseeraamatta sen tarkemmin. Keväisin saukkorouva löytää jostain aina sulhaskandidaatteja, jotka tappelevat raivokkaasti mouruten. Aivan kuin kissat, mutta moninkertaisesti epävireisemmin äänenpainoin. Muutoinhan saukot viheltelevät toisilleen. Laaja ääniskaala niillä on, mutta korva on tottunut erottamaan jo saukkojen äänet joelta. Tällä oli joku vuosi sitten parisuhde, mutta nykyisin enää sinkkuna seilaa joellamme. Irtopainoksia se käyttää sitten maaliskuun tietämillä. Tää taitaa olla näitä moderneja saukkoja. 

Hämiksen verkkoihin oli tarttunut kuuraa. Se oli tosi herkän näköistä pitsiä:
Luonto on kaunis!
Muutoin päivä menikin sitten kuopuksen kanssa päivystyksessä istuksien. Makuullekin päästiin, mutta huoneeseen jossa oli sisäilmaongelma. Vartissa alettiin yskiä molemmat ja lopulta päätettiin poistua. Sellaista on homeelle tai kuten nykyään hienommin/viattomammin sanotaan "sisäilmaongelmille altistuneiden" elämä. Henki loppuu, jos joutuu pilaantuneisiin tiloihin. Onneksi siitä toipuu kun pääsee pois.

Olkoon huominen päivä armeliaampi. Risukasaan auringonpaistetta toivon!

10 kommenttia:

 1. Onpa kauniin mustavalkoinen maisema, vähän valoakin tuossa alimmassa kuvassa. Teillä on siis paistanut aurinkokin! Vai että saukkoneitonen, villi ja vapaa :D Mukava niitä on seurata, uskon :D

  Toivottavasti saitte päivystyksessä apuakin, joskus siellä saa jonotella vaikka kuinka kauan, meillä on ennätys 6 tuntia.

  Mukavaa ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän valoa oli viime vuoden marraskuun kuvassa. Ajatus "paistaa päivä risukasaan" sopi vain tuohon kuvaan. Päivä ei ole paistanut tänään, eikä vuosiin risukasoihinkaan.

   Saimme päivystyksestä apua, mutta paljon on vielä sarkaa kynnettävänä että kuopus saataisiin rikkinäisestä ehjäksi. Neljän tunnin istumisella selvittiin tällä kertaa, mutta onneksi ei tarvinnut lähteä Oulun isoon päivystykseen. Siellä jos missä näkee paljon surkeutta ja uupuneita hoitajia. Raatteen tieksi sitä oululaiset itse kutsuvat. Ymmärrän termi OIKEIN hyvin.

   Mukavaa adventtia Saila sinullekin!

   Poista
 2. Ihan postikortti maisemaa :) Täälon tullu lunta tuulen kans, nua kolome tuntia. Se rupiaa jo johonaki tuntumaha. Toivottavasti vesisare ei seuraa.
  Vau, sait sihirattua saukon! Harvinaasta herkkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yötä myöten alkoi täälläkin satelemaan lunta. Säätiedon mukaan lisempää lykkää, ja aamulla saattaapi olla 10 senttiä lisempää hyvää valkoista eristettä kasveille. Just tuosta lajista sadetta tykkään ihan kasvienkin puolesta tosi hyvää. Rannikolla lumipeite ennen joulua on aina arpapeliä. Kevättalvesta sitä lykkää toivomattakin pirun paljon. Just kun toivois kevättä!

   Poista
 3. Ihan samanlaisissa maisemissa täälläkin. Yöllä oli satanut lisää lunta. Maailma vähän valaistui, virittämieni valojen lisäksi. Vau saukko, eipä ole sellaisia meidän joessa näkynyt! Hyvää ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Eeviregina, tänä aamuna onkin mukavasti enemmän lumia. Koko yön sateli.

   Poista
 4. Hieno saukkokuva! Hienoa että olet päässyt seuraamaan sen tekemisiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa niitä on seurata, mutta havainnot ovat kiitäviä hetkiä. Hyvin arkoja ja ujoja ne ovat.

   Poista
 5. Tuota viimeistä kuvaa henkäisin. Mitkä värit!! Kultaa.
  Kiitos marraskuulle, että tuli lumi! Siellä ne nukkuvat, kaikki ruusut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun värit muuten katoavat, niin taivaalta niitä voi metsästää. Kultainen valo on minunkin suosikkini!

   Poista