torstai 1. huhtikuuta 2021

Muistelukset

Karjalaiseen perinteeseen ei kuulu hautajaiset. Ne on muistelukset. Mielestäni se on todella hieno ilmaus edesmenneen saattoväelle. Minulla ei ole karjalaisia sukujuuria, mutta anoppi on evakon taipaleen tehnyt. Hänen tarinoita on ollut aina niin mielenkiintoista kuunnella. Niistä kertomuksista olen napannut tuon muistelukset.


Pitkäperjantaina vietetään muisteluksia täälläkin. Tyttäremme elämä tuli valmiiksi 23 vuoden taipaleella. Asia on kipeä ja raskas meille kaikille tänne jääneille. Jäljelle jäi miljoona kysymystä, muistoa ja suunnaton ikävä. Jotenkin on vain pystyttävä jatkamaan elämää. Siinäpä haastetta kerrassaan.


Kunhan meri vapautuu jäästä, niin viemme tuhkat samoille sijoille mummonsa kanssa. Eikä tyttäremme yksin lähtenyt. Hän oli todella sydämestään kissaihminen. Kissamme Nipa sairastui kovaan tulehdukseen ja munuaisten vajaatoimintaan, joten eläinlääkäri lopetti maallisen taipaleen. Nipa vietiin tuhkattavaksi, ja ajateltiin sirotella tyttären tuhkien lisäksi myös Nipan tuhkat. Sitten kävi ilves pihassa osuen juuri pirttikolli Pufflen reitille. Puffle löytyi kuolleena oven edestä. Ilveksen jäljet kertoivat pyövelin. Ei kahta ilman kolmatta sanotaan.  Nyt on kolmet tuhkat siroteltavaksi.


Tässä menetysten jatkumossa toivon jotain paussia edes toviksi. Menetyksiä on ollut ihan hurjasti, enempi kuin sielu sietää. Tovin saan huokaista talviloman merkeissä, mutta sitten palataan taas töihin. Työ sinällään tuo muuta ajateltavaa, eli on ihan terapeuttista.

Pääsiäistä teille kaikille kaikesta huolimatta!

15 kommenttia:

 1. Muistelukset on hyvä ilmaisu. Saatelkaa tytär hellästi ja hyvin muisteloin viimeiselle matkalle.

  VastaaPoista
 2. Voi rakas ystävä ❤️ taakkanne on aivan käsittämättömän, kohtuttoman raskas.
  Sydämestäni toivon, että jaksat kääntää katseesi kevätaurinkoa kohti ja antaa lämpimien säteiden tuoda edes hetken iloa ja valoa elämääsi.
  En tiedä parantaako aika yhtään mitään, mutta arjella ja sen rutiineilla on tapana kannatella surussa. Voimia ja valoa polullesi ❤️

  VastaaPoista
 3. Kaunis kirjoitus. ♥ Voimia ja valoa Teille käsittämättömän raskaaseen tilanteeseen! ♥♥♥

  VastaaPoista
 4. Voi mikä surun määrä, ei siinä sanat eikä ymmärrys riitä. Muistelukset kuulostaa lämpimältä ja arvostavalta ilmaisulta, voimia tähän raskaaseen päivään ja tuokoon hyvien hetkien muistot edes jotain lohdutusta.

  VastaaPoista
 5. Voimia tähän hetkeen ja tulevaan ♥

  VastaaPoista
 6. Kunpa voisin ottaa edes osan taakastanne. Voimia teille kaikille!

  VastaaPoista
 7. Pääsiäästä sinnekki ja voimia päivääsi.

  VastaaPoista
 8. Suuri halaus ja voimaa äidille ja koko perheelle kantaa surun painavaa taakkaa <3

  VastaaPoista
 9. <3 Liian suuri taakka on jo tullut teidän perheen kannettavaksi. Voimia, lämpöä ja aurinkoa kevääseenne <3

  VastaaPoista
 10. Voi Tita. Minulla ei ole sanoja lohduttamaan suuressa surussanne.
  Oma isoäitini, Karjalan evakkoja hänkin, sanoi aina, että karjalaisissa hautajaisissa pitää itkeä ja nauraa, muuten ne eivät ole oikeanlaiset. Ja oikeassahan hän oli, tässäkin asiassa, kaikki sen puolen suvun muistotilaisuudet ovat pitäneet sisällään myös paljon naurua ja iloisia muistoja.

  Toivon, että teillekin koittaa keveämpi aika ja voitte muistella hymyssä suin ja ehkä nauraenkin tyttärenne liian lyhyeksi jäänyttä matkaa. Voimia suruunne. <3

  VastaaPoista
 11. Kiitos ystävät myötäelostanne! Muistelukset on itketty ja naurettu läpi. Jäljellä on paperitöitä perunkirjoitusten muodossa, ja asioiden hoitoa. Avoveden aikaan viemme tuhkat mereen. Sitten istutamme muistopuun. Se lieee jonkin pihlaja. Sisarelleni istutimme siemenestä kasvattamani amurinpihlajan, äidilleni arnoldinpihlajan ja sitruunapihlajan. Raavin päätäni, että mikä pihlajasortti on vielä istuttamatta tontillemme. Pihlaja kun on naisten pyhä puu.

  Sitten jatkuukin loputtoman pitkältä tuntuva surutyö. Nyt lomalla ollessa tuntuu, että hukun surun loputtomaan kaivoon. Tänään kävin läpi lapseni asunnosta kerättyä materiaalia. Sitä on paljon. Pieninä paloina tätä työtä pystyy tekemään. Sitten on pakko lähteä lenkille koiran ja isännän kanssa. Kävely helpottaa vähän.

  Näillä mennään, mutta onneksi kevät tekee tuloaan. Eilen kävimme junaradalla tapahtumapaikalla sytyttämässä kynttilät. Sen jälkeen iski ukkosmyrsky salamoiden ja jyrinöiden kassa. Tuli sakeaan rakeita ja lopulta räntää. Sitten paistoi aurinko. Kaikkea säätä on ollut tiuhaan vaihdellen. Kevät kovin paljon keikkuen tulevi...

  VastaaPoista
 12. Minusta on ihanaa, että niitä kutsutaan muisteluiksi. Kovasti toimia teille. Meillä on myös surutyö käynnissä. Täytyisi vielä löytää edullinen hautakivi, tai muistokivi. Tämä tuli kovin yllättäen.

  VastaaPoista