maanantai 4. marraskuuta 2019

On se uskottava

Onhan talvi toki kalenteriin kirjoitettuna. Lokakuu on loskaa ja lokaa. Marras on kuoleman kuukausi, jolloin luonto lopettaa kesäilynsä ja vetäytyy talven lepoon. Nyt lusitaan mielestäni ikävintä kuukautta koko kalenterissa. Laskussa on 4/30 selvitettyä päivää. Lasken oikeasti marraskuun päiviä nurinpäin, eli montako vielä jäljellä.

Lokakuun kolmas päivä näin...

Marraskuun toinen päivä lumihunnun alla.

Taisi virallinen ensilumi ennättää muutamia päiviä aiemmin, mutta en ottanut virallista sentin lukemaa ylös, kun aika nopsaa ehti sulaa pois. Ainakin 2.11.19 tuli kymmenisen senttiä lunta, joka kyllä painui kasaan lämpötilan noustessa ja sateen muututtua vedeksi.

Sinipallo-ohdakkeiden hattumuotia lumipyryssä.

Lumi sentään valaisee maisemaa. Päivän pituushan lyhenee nyt ihan hirveää vauhtia. Se pimeys marraskuussa onkin viheliäisin. Eihän joulukuu paranna tilannetta, mutta jostain syystä se on keveämpi kulkea. En ole edes jouluihmisiä, joten joulukaan ei tuo niitä positiivisia viboja. Mutta joulukuu on kuitenkin käännös kevääseen päin. Ehkä SE on se piristävä juttu.

Kuutamohortensia pitää kiinni kukistaan.

No ihan valitukseksihan tämä meni, joten kevennetään vähän kuvilla. Yksi hönö hullaantuu mistä tahansa. Vaikka lumesta.

Elämäniloa kelissä kuin kelissä. Lumi on tästä niin huippuhauskaa....

Rieko repi hillitöntä hauskuutta lumesta. No minä tietenkin tykkään, kun se pirullinen kuran tassuissa kantautuminen sisälle loppui ainakin vähäksi aikaa. Toisaalta naurattaa tämän karvatoverin vilpitön riemu:

Taimpurkki kalisee kivasti hampaissa kun sitä viskelee...

Hulluilla on halvat huvit, mutta Riekolla yleensä ilmaiset. No toki sitä katsoessa hymyilyttää väkisinkin, ja lumpallojen perässä sopii juosta ja hyppiä.

Rikkinäiseksi purtu taimipurkki on tosi kiva lelu. Ja näitähän riittäää!

Näyttäisi lumet pysyvän pakkasen turvin ainakin jonkin aikaa. Ruusuilla on hyvät olot talvisuojausten alla. Tyvimultaus ja viitisen senttiä lehtikatetta päällä turvaa niiden tulevaisuuden. Varsinkin jos lunta on edes tuo viiden sentin kerros lisänä ennen ikävämpiä pakkasia.

Sillä välin sisätiloissa - kissat taantuivat talvimoodiin. Lämmintä ja pehmeää on hyvä.

Jokainen askel marraskuuta on kohti voittoa! Tuleva kesä väijyy jo mielessä. Joulun tietämillä pidän pari viikkoa lomaa. Nukun siinä talviunet.

Kaamosta ja voimia sen kaatamiseen!

32 kommenttia:

  1. Voi mikä ihana kuva kisusta köllimässä sohvalla, ja Riekosta huvittelemassa! On nuo karvaturrien riemut sellaisia, jotka vetää väkisinkin suupieliä ylöspäin. Musti-kissani harrastaa myös lumiriehoja, menee ihan hepuliin, vaikka muuten onkin vakavasti otettava keski-ikäinen kolliherra. Ja se liperikin vielä.
    Minulle marraskuu ei ole niin paha, jouluhössötys ärsyttää, mutta koska se on joulukuussa potenssiin tsiljoona, on joulukuu pahempi. Kun toisin kuin niin moni väittää, ei kevät siitä talvipäivänseisauksesta ala... se on kusetusta. Siitä talvi vasta alkaa, joka vuosi, valitettavasti. Usein vasta loppiaisesta. Koko tammikuukin pitää vielä lusia, ja se vasta loputtoman pitkä kuukausi onkin, ja suuri pala helmikuutakin vielä, ennen kuin alkaa olla mitään toivoa lumien häipymisestä ja lumikelloista. Plääh.
    Valivali.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nauroin tuolle sun loppukirjoituksen "avautumiselle" ;D Oikeastaan totta ihan joka sana.

      Eläimet elävät suloisesti hetkessä ja niistä irtoavista iloista. Lumesta tai lämpimän pehmoisesta päiväunipaikasta. Ei ole huolia heillä.

      Poista
  2. Upeat lumikuvat! - meilläpäin ensilunta ei ole vielä näkynyt. Sisään käpertyneet kissat kuuluvat talveen :) Koitetaan kestää kaamos niiden lailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit, Pilvi - osasin löytää sun blogin linkin kautta. Ja tuttu Villa Idurhan sieltä löytyi. Olen sitä lukenut aiemminkin.

      Teillä on vielä matkaa talveen, mutta meillä on jo valoisa lumipeite pehmoista lunta. Se piristää kyllä hieman synkän pimeyden keskellä.

      Poista
  3. No siellähän näyttää jo ihan talviselta. Rieko ottaa lumesta kaiken ilon irti, kun kissa vastaavasti sisätilan lämmöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei lunta jäänyt sitten kuin pari senttiä, kun ryhtevä lumisade vaihtui räntään ja lopulta veteen. Vaan valaisee se pienikin valkoinen lumihuntu maisemaa. Nyt napakoitunut pakkanen kirjoo kuuraan puut. Se on kaunista!

      Poista
  4. Voimia sinnekin kaamoksen jaksamiseen. Koville se välillä ottaa, aamulla on pimeää kun lähtee töihin ja pimeää kun palaa kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Valittaminen sentään vähän helpottaa :D

      Poista
  5. Minä niin jaan sun tuskan, marraskuu ON jo odotusarvoltaan mitätön ja aivan liian pitkä. Joulukuu menee jotenkin ja vaikka varsinaisesti talvi alkaakin vuoden vaihteessa lumisateineen ja pakkaskausineen, päivä sentään pitenee aika hyvää vauhtia. Maaliskuussa taas manataan kinoksia ja odotetaan ihan vimmalla kevättä. Silloin toivottavasti vihertää edes tomaatintaimissa, muukin kuin home.

    Sain tänään tuurenpihlajalle ja muutamalle muulle huipputärkeälle aarteelle henkivakuutuksen yritelmää suojaverkkojen muodossa, hortensiat huputin huolella, viime talvena rusakot harrastivat tarmokkaasti bonsaitypistystä. Ne ruojat ovat muuten tulleet jo pihaan. Hevostarhassa on jumpattu ponnekkaasti, käpälänjälkiä on kaikkialla 😑

    Mulle on tulossa vielä yksi pionilähetys, parhaat niksit talvettamiseen, kiitos.

    Riekon riemua on ihana katsoa, hassu tapaus.

    Hyssytellään talvihämärässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on sama sävel varsinkin marraskuun suhteen ollut ihan aina. Ja pahus vieköön en ole suojannut vielä mitenkään puuvartisia. Paitsi ruusut on talviteloitettu. Kaikki verkot on laittamatta.

      Pionit purkita isoihin ruukkuihin, tai siis semmoisiin mihin saat juuret mahtumaan. Joskus tilatessa tulee tosi suuria juurakoita, joskus ihan minipieniä. Kaikkea on nähty. Mutta purkita hiekkapitoiseen multaan, kastele vähän ja vie kellariin odottamaan kevättä. Jos sulla ei ole hiekkapitoista multaa, niin osta kaktusmultaa kaupasta.

      Poista
    2. Sul on mun luonto 🤭
      Mulla on ruusujen talviteloitus kaavailtu lauantaille, silloin täälläkin pitäisi olla plussan puolella edes pienesti. Nyt on (aivan liikaa) pakkasta ja maassa lunta muutama sentti.

      Ihan jännässä odotan piuneja saapuvaksi, katsotaan tuleeko kunnon juurakot vai lidlin pussukalliset. Meidän sillanalunen on yllättävän lämmin, perunat itää siellä. Meinasin kanalaan sinisarjojen seuraan jemmata aarteeni, onkohan se sitten liian kylmä? Voi että, iski suorituspaineita.

      Poista
    3. Pioni kestää ruukussa vähän jäätyäkin, eli vie kanalaan. Se kuitenkin on vähän plussalla.

      Poista
  6. Onko marraskuu tosiaan noin kamala? Minua ei marraskuu masenna, onhan siinä hyvätkin puolensa. Onneksi koira osaa iloita ja tuo iloa sinullekin leikeillään. Tämä on yksi koiran omistajan parhaista puolista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilma - marraskuu ON kamala. En keksi siinä oikeastaan yhtään hyvää puolta, siksi sen päivämäärätkin lasken nurinpäin. Tänään on siis 25. päivä. Sen verran on lusimista jäljellä.

      Koira on kaikin tavoin tarpeellinen kuntohoitaja ja mielenterveysspesialisti. Ja kuraa ei onneksi enää tarvitse luututa eteisestä.

      Poista
  7. Minuakaan ei haittaisi vaikka olisi 2 marraskuuta peräkkäin.
    Ilo irti siitä mitä on tarjolla! Rieko näyttää hyvää mallia.
    Tsemppiä kaamoksen kestämiseen🌞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai hitto, sulla on joko lääkitys tai asenne kohdallaan ;D

      Poista
    2. Haa, sanos sitä! Kaikkea mahdollista terveellistä tulee popsittua ja sen lisäksi vielä luonnollisia vitamiineja, mm. marja/vihannesjauhetta, joka sekoitetaan veteen. Ehkä nekin auttavat osaltaan?

      Poista
  8. Vaikken talavi-ihimine ookkaa, nii ny haluaasisin kasvien suajaksi samallaasen lumikerroksen ku teillä. Täälon vaa huurretta, mutta pakkaasta kuitenki yätä päivää. Marraskuu menöö järiestämises ja siivoolles. Onneksi Riakon lumihepulit nostaa hymyn huulille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin Lapualla tänään, ja sielläkin oli pelkkää huurretta pakkasessa ja pirullisessa viimassa. Ovat muuten tehneet tosi hienon Jokilaaksojen matkailupuutarhan. Olin rehellisen kade kuultuani, että väkeä puistojen ja alueiden hoidossa on 60 henkeä parhaimmillaan kesällä. En kehtaa sanoa paljonko meillä tuplasti suuremmassa taajamassa. Paukkukin tuli katsastettua ja hattua nostan taas pohojalaasten tarmolle. Hienoa oli!

      Poista
    2. Likeltä liippas. Niinonki. Vaikkon nuanki likellä, ei tuu käytyä ku toukokuun taimihulinoos. Olis taas petraamisen paikka.

      Poista
  9. Voi noita Riekon lumileikkejä :D On se riemuissaan. Täällä marraskuun alku on tänä vuonna oikein kaunis: lunta kymmenisen senttiä, reilun -10 asteen pakkasen takia puut kauniin kuuraisia ja aurinkokin paistaa. Tuntuu ihan joulukuun lopulta tai tammikuun alulta. Mielen saa siis kevyesti ainakin hetkeksi huijattua pois marraskuusta. Sitten kun sää taas lauhtuu tympeäksi marraskuun loskakeliksi ja ympärivuorokautiseksi pimeydeksi, niin on toivon mukaan jo suurin osa kuusta hujahtanut ohi. Pysyvät lumethan nämä eivät varmasti vielä ole! Voimia marraskuuhun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rieko on riemukkaan hönö kaikessa innossaan. Ei sitä totisena tarvitse katsella, paitsi silloin kun on onnistunut varastamaan jotain syötävää pöydältä. Silloinkin syyllinen on se joka on sapuskaa jättänyt tarjolle.

      Lumi on valo, joten toivotaan sen pysyvän edes ohkasena kerroksena. Enempi on aina parempi kasveille.

      Poista
  10. Ei ole meillä vielä ollut lunta. Ihana Rieko♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotan teillekin piristävän valaisevaa lumikerrosta silmän ja kasvien iloksi!

      Poista
  11. Pientä lumikerrosta on tullut ja mennyt, niin kuin täällä marraskuussa ruukaa.
    Jos tulee paljon lunta ,mies tekee sellaisia ratoja etupihalta takapihalle, missä meidän Pyry-koira juoksee F-1 rataa, niin että valkoinen häntä vaan vilisee. Kovasti se jaksaa vielä juosta vaikka ikää on jo 11-vuotta. Ei sitäkään voi hymyilemättä katsoa. Terveisiä vaan Pyryltä sinne.
    Onneks meillä on nämä koirat, jos menis marraskuukin nopeammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumi saa vanhatkin innostumaan. Toivottavasti sitä lunta tulee lisää, kovin kävi ohueksi täälläkin jo.

      Terkkuja Pyryllekin, jolla onkin täsmällisen talvinen nimi!

      Poista
  12. Ompas teillä paljon lunta! Meilläkin ol enemmän, vaan nyt ennee ihan härmä muassa. Toivottavasti ei tule muutaman vuuven takasta toisintoo, viikonlopulle on vettä ja lunta luvassa!
    Ei ahista minnuu marraskuu, Käsitöitä on mukava piästä tekemään ja siivouksetkin vuottaa. Paikattavia haalareita ja vetoketjun vaihtoja takkeihin on miulla nyt männeillään. Helena toi kassillisen paikattavia kesävuatteita.
    Hyväntuuliset kuvat Riekon riemusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä olet ahkera ihminen - mulla tahtoo mennä talviuneksimiseksi. Tosin nämä henkisesti kuluttavat ajat väsyttävät ehkä marraskuutakin tehokkaammin. Tuplavaikutus.

      Poista
  13. Ne on näköjään kaikki lumet tullu teilläpäin kun meille riitti vain sentin kerros! Toivottavasti jouluna olisi tuollainen lumikerros vähintään. Siinä vaiheessa, jos jouluna ei ole lunta, niin kysellään jo multakin harmauden sietokyvyn kestämistä. Nyt on onneksi pari joulua ollut lumen kera, mutta sitä edelliset oli aika karuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Jouluna sopii olla lunta - mustat joulut ovat aika masentavia, vaikka kynttilöillä ja valoilla voi koittaa pimeyttä voittaa. Silti lumi kuuluu niin Jouluun.

      Poista